Aloe Ridge House v africké savaně
Od savany, která ji obklopuje, odděluje rezidenci betonový plot s obkladem z přírodního kamene. Přesto se tu příroda dostává do přímé blízkosti lidí, jimž pomáhá jasněji myslet a účinněji se vyrovnávat s životním stresem.
Na finálním vzhledu rezidence se výrazně podílejí prvky z odolné exotické dřeviny balau (bangkirai). Uplatnění našly na posuvných fasádních panelech i na deckingu terasy.
Kompaktní tvar domu je logickou reakcí na efektivitu využití pozemku, který měla kancelář Metropole Architects k dispozici. V rámci daném dispozicemi pracoval tým s moderními liniemi a konstrukcemi, jejichž minimalismus zjemňují přirozené barvy a textury.
K typickým znakům rezidenčních projektů s podpisem autorského týmu ve složení Nigel Tarboton, David Louis a Simon Wayne patří přesahy střech, díky nimž se daří udržet v obytných interiérech příjemné klima.
Bazén vykládaný mozaikou sice není velký, ale přesto poskytuje dostatečný komfort pro vodní relaxaci. Při koupání nabízí kouzelný výhled do africké savany, která obklopuje pozemek.
Přirozenou boční ochranu před pohledy sousedů poskytuje venkovním prostorám objekt dvojgaráže. Dopadá na něj stín rozlehlé koruny monumentální perské akácie, který v určitou denní dobu ochlazuje i rohovou partii intimní zóny v horní části domu.
Zadní strana rezidence s příjezdovou komunikací je otočená do uliční fronty, proto její fasádu „narušují“ jen nezbytné okenní výplně, jež svou velikostí zdaleka nedosahují rozměrů prosklených ploch směřujících do volné přírody.
Maximální otevřenost multifunkčního přízemí domu zajišťují posuvné prosklené stěny. Ty umožňují dokonalé propojení venkovních a vnitřních prostor, aniž by příliš zdůrazňovaly jejich vzájemné hranice.
Medově zbarvené reprezentativní dřevo bangkirai je díky svým vlastnostem a odolnosti ideálním materiálem pro venkovní aplikaci. Tady bylo použito jak k obkladu části fasády, tak pro povrchovou úpravu garážových vrat.
Z ochozů kolem intimní zóny v patře rezidence se mohou její majitelé kochat nádhernými výhledy do okolí. Podvečerní atmosféra je jako vystřižená z kultovního filmu Vzpomínky na Afriku.
Železobetonová konstrukce domu připomíná z bočního záběru svěží „účko“, jež vypadá působivě zejména při večerním nasvícení. Nad garáží vyniká rozložitá koruna perské akácie, která dorůstá výšky i šířky až dvanáct metrů.
Od savany, která ji obklopuje, odděluje rezidenci betonový plot s obkladem z přírodního kamene. Přesto se tu příroda dostává do přímé blízkosti lidí, jimž pomáhá jasněji myslet a účinněji se vyrovnávat s životním stresem.
Celkový design rezidence Aloe Ridge House je dokonalou symbiózou použitých materiálů. Kromě technicistního skla a betonu k nim patří rovněž proteplující dřevo bangkirai a barevně příjemný přírodní kámen.
Širokým otevřením interiérů se díky posuvným stěnám daří propojit vnitřní a venkovní prostory, což dodá například stolování na romantice. Jídelní stůl se skleněnou deskou obklopují ikonická „režisérská“ křesílka se sedáky a zádovými opěráky z přírodní kůže.
Přízemí a první patro rezidence spojuje vzdušné páteřní schodiště se stupni z masivního dřeva a zábradlím vyplněným vodorovnými pruty z nerezové oceli. Koberec nabízí africké motivy.
Především pohodlná relaxace, to je úkol sedacího nábytku v celé rezidenci. Platí to i pro oblíbené denní lůžko na terase, jehož kovová kostra je vyplétaná ratanem. Podobu nevelké zahrady navrhla architektka Elsa Pooley.
K příjemnému vnitřnímu klimatu v ložnicích situovaných v horním patře rezidence přispívají i pohyblivé fasádní panely vyrobené z exotické dřeviny bangkirai. Stínicí prvky se pohybují v kolejnicích po celém obvodu terasy.
Výhledům do daleké okolní krajiny, jež jsou k dispozici z horních partií domu, nestojí v cestě ani zábradlí z čirého skla, jehož přítomnost viditelně dokládají pouze dřevěná madla.
Pro úpravu stěn v koupelnách byly použity nejmodernější technologie, takzvané lakované stěrky. K jejich výhodám patří nejen skvělý vzhled, ale rovněž snadná údržba, omyvatelnost a tvrdost.
Domácí kanceláři dominuje designový skvost v podobě pracovního stolu. Jeho netradiční vzhled těží z kombinace masivní dřevěné desky ze starých prken s efektními nohami z nerezové oceli.
Designovou i faktickou čistotu ostrůvkové kuchyně umocňují bílé čelní plochy ve vysokém lesku a pracovní desky ze světlého kompozitního materiálu. Místo obvyklých horních skříněk jsou úzká podélná okna směřující do části pozemku u uliční fronty.
Obývací pokoj laděný do modra navazuje přímo na kuchyňský prostor. Barevnou dominantou je tu stěna s povrchem z lakované stěrky, která je v soudobých luxusních interiérech v poslední době často volbou. Zebří kůže na podlaze odkazuje k africkým reáliím.

Své místo si jeden z nejnovějších počinů týmu Metropole Architects našel pod zeleným baldachýnem obrovské perské akácie. Dům lineárních linií přes svou modernost skvěle souzní s kontextem jihoafrického pobřežního lesa.

Nevelký pozemek, ale ohromující architektura a dokonalý obytný komfort. Vysněný moderní domov nabízí svým majitelům pohodlí a styl na třech stovkách skvěle využitých čtverečních metrů, které investor našel na území KwaZulu-Natal.

Jde o jednu z devíti provincií Jihoafrické republiky, která je pro svou krajinnou rozmanitost, jež zahrnuje Dračí hory i nádherné pláže na pobřeží Indického oceánu, nazývána zahradou JAR. Právě sem, do původního pobřežního lesa, situoval tým ve složení Nigel Tarboton, David Louis a Simon Wayne další ze šperků své soudobé tvorby.

„K naší práci přistupujeme s vědomím, že lidské bytosti a příroda jsou symbioticky propojeny na mnoha úrovních,“ říkají. A odkazují na slova, která návrhář Eero Saarinen jednou řekl v rozhovoru pro časopis Time:

„Nejde jen o to naplnit potřebu člověka ohledně přístřeší, ale i o souvislost s lidskou existencí na Zemi.“

Jejich cílem je vytvářet intuitivní, vynalézavý, bujný a odvážný design, kultovní a pokrokové architektonické skvosty.

Což se jim podařilo i v případě Aloe Ridge House, jenž je typický progresivní konzolovou formou i minimalistickou a strohou obálkou proteplenou dřevěnými fasádními panely.

Tedy stylem, jehož výsledkem je vizuálně působivá a poutavá architektura, která umožnila efektivní využití dispozic a dala vzniknout maximálně otevřené rezidenci poskytující svým uživatelům současně dokonalou obytnou intimitu.

Zvolená konstrukce a použité materiály, k nimž kromě betonu, kamene a skla patří také změkčující přírodní dřevo, zároveň působí jako efektivní bariéra proti nepřízni počasí představované zejména převládajícími silnými větry přicházejícími z jihozápadu.

Dvoupodlažní lineární objekt je klasicky členěn na multifunkční společenskou zónu v přízemí s minimem dělicích stěn, bez dveří a prahů, a klidové zázemí s ložnicemi ve druhé úrovni.

Spodní obytné prostory lze – pokud to počasí dovolí – s pomocí posuvných prosklených stěn široce otevřít a spojit s exteriérem v podobě příjemné venkovní terasy se zapuštěným bazénem.

Hmotu prvního patra opticky odlehčují vysoká pásová okna po obvodu a široký přesah ploché střechy, jenž je zároveň zdrojem potřebného stínu.

Na příjemném vnitřním klimatu ve třech ložnicích se významně podílejí rovněž lamelové panely ze dřeva balau, posuvné v kolejnicích po obvodu celé horní terasy.

Navíc je odtud nádherný výhled do okolí přes koruny stromů až na moře na východě i na vzdálené vrcholky hor a západy slunce na opačné straně.

Interiéry, které navrhla Gabriella Lachinger, jsou čisté, modernistické, s důrazem na detail a přirozené barvy a struktury. Nábytek byl vybírán především s ohledem na uživatelský komfort, stejně jako doplňky pak zřetelně odkazuje na africký kontext.