Místo blízké zábavnímu ráji
Celkový pohled na Resorts World Sentosa s hlavní lanovkovou věží, jedním ze tří přístupů na ostrov určený k zábavě a rozptýlení.
Centrální část „Světového střediska“, v níž se nacházejí hotely Michael, Festive a Crockfords Tower, dále pak Resorts World Casino a promenáda FestiveWalk.
Hotel Michael nabízí přímo ve svém centru poklidnou oázu plnou zeleně a malých vodních ploch, na nichž lze v příjemné dřímotě i plout na pohodlných nafukovacích lehátkách.
Equarius Hotel ocení milovníci klidu a blízké zeleně, stojí v těsném sousedství hustého lesního porostu. Za jeho vznikem stojí sám Michael Graves.
Crockfords Tower se vypíná nad ostatní stavby, jeho monumentální věž prý dle místních i návštěvníků připomíná klas kukuřice.
Pokud někdy do Resorts World Sentosa zavítáte a vašimi žilami koluje rocková krev, nemůžete bydlet jinde než v Hard Rock Hotelu.
Pokoje jsou vybaveny ve vysokém standardu, ale každý z hotelů je má uzpůsobené jinak. Mezi nejžádanější patří pokoje s výhledem na pevninu.
O pohodlí návštěvníků a provoz střediska se stará armáda 13 000 stálých a 35 000 sezonních zaměstnanců. Najednou zde může být ubytováno až 12 000 hostů.
Členitost a rozmanitost odpočinkových ploch je v Resorts World Sentosa nekonečná, mísí se zde hned několik světových kultur, od evropských přes americké až k asijským.
Vedle obřího akvária návštěvníci mohou zavítat na Delfíní ostrov a do Mořské jeskyně dobrodružství. Najdou tu na 100 000 vodních živočichů včetně dvou stovek žraloků.
Marine Life Park bychom mohli nazvat odpočinkovým místem nebo též lagunou klidu. Je určen těm, kteří se cítí dobře stranou velkého rozruchu.
Universal Studios Singapore se nepokrytě hlásí k monumentům ve stylu Disneylandu. Vedle Tajemného Egypta, Sci-Fi City a promenády Hollywood je tu i zámek nazvaný Far Far Away.
„Světové středisko“ má štěstí na poměrně stálé a tedy dobré počasí, což je pro návštěvníky příjemným bonusem. Velice častá je kombinace vodních ploch a tropických stromů a rostlin.

Jen velice těžko najdete jinde na světě místo, kde je soustředěno tolik zábavy a lákadel, jako nabízí Resorts World Sentosa. Pojďme tedy na krátkou procházku.

Zamířit musíme na stejnojmenný singapurský ostrov, kam se dostanete kromě lanovky a silnice speciální železničkou nazvanou Sentosa Express. Přejet na ní opravdu nelze, má totiž jedinou stanici. A z mezinárodního letiště Changi to do centra zábavy trvá pouhých 25 minut.

Na tomto ostrově snů toho najdete mnohem víc než jen zábavní park v duchu Disneylandu: obrovské akvárium, vodní park, námořnické muzeum, Delfíní ostrov… to vše ve stínu šesti luxusních hotelů, jejichž názvy leccos naznačují:

Festive Hotel, Hard Rock Hotel, Crockfords Tower, Hotel Michael, Equarius Hotel a konečně Beach Villas nabídnou komfort každému – celková kapacita 1 500 pokojů se zdá být nevyčerpatelná.

„Světové středisko“ může najednou pojmout až 36 000 návštěvníků, jejichž zájem se může rozprostřít do zmíněných atrakcí: S.E.A. Aquarium, jež disponuje 42 milionů litrů vody, umožní zhlédnout přes 100 000 vodních živočichů rekrutujících se z 800 druhů.

Obrovské panely o rozměrech 36 x 8 metrů poskytují vizuální zážitek, zatímco na 200 žraloků si můžete prohlédnou na vlastní oči – pochopitelně za bytelnými skly.

Monumentální je i Universal Studios Singapore – na své si přijdou zejména filmoví fanoušci.

Mohou si projít Shrekův hrad, zhlédnout show s Marilyn Monroe či Betty Boop, navštívit první park aranžovaný podle filmu Madagaskar nebo atrakci Transformers, také ojedinělou. To jsou hlavní taháky prostředí, v němž je mimo jiné i 24 jízdních míst.

Komplex nazvaný Resorts World Sentosa začal svou činnost v lednu 2010, ovšem na plné zprovoznění musel čekat až do prosince 2012. Stavba spolykala 7 miliard dolarů a za její výstavbou najdeme firmu Michael Graves &

Associates, zejména pak hlavního architekta Patricka Burkea.

Text: Robert Pavelka, Foto: archiv resortu