Rezidence mezi mořem a lagunou
Knihovna obložená leštěným dřevem je naladěna do stylu art deco. Stěny obložené vzácným dřevem a krb na pozadí zrcadlové stěny dýchají noblesou 30. let minulého století.
Stolek pokrytý leštěnou dýhou z ořechu zdobí soška bůžka, sbírka umění dovezeného z cest po Dálném východě plní police umístěné po celé ploše dvou protilehlých stěn knihovny.
Prostorný obývací pokoj byl zařízen ve stylu art deco. Nábytek navrhli a vyrobili v Itálii tak, aby splňoval požadavky vyplývající z velikosti místnosti. Průhled na bujnou vegetaci pobřeží a modrou hladinu moře vytváří věčně se měnící obrazy.
Barevnost čalounění a koberce v jemných lasturových tónech umocňuje lesk polštářů, lampy a malé vitríny s vzácnými plastikami se zlatavým povrchem ještě podtrhují pocit vytříbenosti a luxusu.
Impozantní dveře, rámované klasicistními portály, dávají místnostem s vysokými stropy pocit důstojnosti. Galerie v patře je zarámována zábradlím, vytvořeným italskými mistry.
Nad obývacím pokojem otevřeným na výšku dvou podlaží se klene kazetový strop. Pocit prostoru a vzdušnosti umocňuje prosklená stěna směřující k laguně a k Palm Beach v dáli.
Kontrast lesku a matu využila italská firma Ti Effe Esse Interiors při volbě půvabných textilií a maleb na stěnách. Lesk polštářů na pohovkách harmonizuje se vzácnou závěsovou textilií, vyšitou stříbrnou nití.
Kuchyně je pojata celá v bílé barvě, římsy a jemné prolisy jí dodávají klasický vzhled. Pracovní deska na lince i centrálním ostrůvku jsou z mramoru, pocit svěžesti jí vtiskují detaily z nerezové oceli.
Salon je zařízen v eklektickém stylu. Moderní sedací soupravu s výrazným pruhovaným dezénem doplňují historizující čalouněná křesla a masivní konferenční stolek z ebenu se středovou skleněnou deskou.
Průčelí jídelny tvoří tři monumentální oblouky z umělého kamene, nesené sloupy s hlavicemi. Stropy jsou zdobeny štukovými fabiony.
Dva symetricky umístěné stoly vyrobené v Itálii umožňují pořádat hostinu pro 16 hostů. Stěny s efektem damaškové látky odrážejí světlo, přicházející vysokými francouzskými okny, a vytvářejí vizuální efekty kontrastu matu a lesku.
Směrem k laguně navazuje na obývací pokoj prostorná lodžie. Sloupy nesoucí zastřešení jsou inspirovány architekturou koloniálního stylu.
Prostorná galerie v patře spojuje jednotlivá křídla vily – v jednom z nich jsou ložnice pro majitele, v druhém pro jejich děti.
Lodžie je vybavena moderním odpočinkovým nábytkem. Svěží mořský vánek si majitelé užívají v minimalisticky řešeném chaise longue.
Foyer v přízemí zdobí leštěná mramorová podlaha ve vysokém lesku. Socha dovezená z Dálného východu a lampy ve stylu art deco příjemně osvěžují monumentální prostor.
Klasicky řešené prostory předsíně se stropy zdobenými štukovými fabiony zvýrazňuje moderní LED nasvícení.
Hala s kazetovým stropem ve výšce 8 metrů má v patře půvabnou galerii, spojující prostory ložnic. Kované ocelové zábradlí je z části zlacené, dokonalou řemeslnou práci představuje dřevěné ohýbané madlo.
Velkolepé otevřené schodiště rámuje prostornou halu. Dva metry vysoký lustr, navržený ve stylu art deco značkou Ti Effe Esse, je vyroben z muránského skla a bronzu.
Koupelny jsou navzájem propojené prosklenými stěnami, které umožňují průhledy na lagunu. Jejich prostor ještě opticky zvětšují velká zrcadla.
Podlaha ve vysokém lesku a mramorové sloupy vnáší do koupelny pocit luxusu. Koruny palem vstupují dovnitř velkými okny a přispívají k uvolněné relaxační atmosféře.
Pískové a jemné okrové tóny dominují v ložnici majitele. Pohodlné lůžko s vysokým čalouněným čelem doplňují dvě chaise longue v kůži módní barvy champagne.
Ložnice je naladěná ve stylu tón v tónu. Písková barva koberce tvoří základnu čalouněnému nábytku v aktuálních světle béžových tónech, rozsvícených bílým přehozem přes postel.
Stěny pánské koupelny jsou opatřeny lakovaným dřevěným obložením. Velká zrcadla ještě zvětšují prostor pro hygienu a relaxaci.
Dámská koupelna je oproti pánské řešena ve světlejších tónech. Mramorové umyvadlo na podnoži z chromované mosazi bylo navrženo a vyrobeno v Itálii.
Dřevěný obklad je prokládaný horizontálními pruhy ze světlejšího materiálu. Skříňka pod umyvadlem je tvarovaná vertikálními drážkami.
Komfortní šatna se středovým odkládacím ostrůvkem opatřeným zásuvkami na drobnosti je prosvětlená úzkými pruhy zrcadel, které vnášejí lehkost do místnosti zcela obložené dřevem.
Zahrada plná bujné vegetace je vybavena půvabným bazénem. S odpočinkovou lodžií ho spojuje široké pohodlné schodiště.
Vzhled rezidence vychází z koloniálního stylu, ve kterém mají svá sídla vystavěna takzvaní první osadníci, majitelé pozemků v okolí Long Islandu a dalších lukrativních lokalit.

Slavný designér Toni Facella Sensi okořenil rezidenci v koloniálním stylu vybraným evropským designem ve stylu art deco

Koncept rezidence, umístěné v nejhezčí části Palm Beach, vznikl spojením odbornosti místních renomovaných architektů a estetického cítění designéra Toniho Facelly Sensiho.

Slavný Ital zhmotnil touhu klientů po rezidenci, která by hostila jejich velkou rodinu a zároveň umožnila nekonečný výhled na moře bez jakýchkoliv překážek.

Umístění vily na poloostrově okamžitě vnuklo myšlenku využít krásy krajiny a uzpůsobit dispozici tak, aby z jedné strany bylo vidět na Atlantský oceán a z druhé strany na klidnou lagunu.

Společenské a odpočinkové prostory jsou velkými okny otevřené směrem k pobřeží, takže uvnitř vzniká dojem, že se nacházíte na ostrově.

Šťastnou shodou okolností je z vily vidět východ slunce na straně oceánu a západ směrem na lagunu v pozadí s centrem Palm Beach. Přístup do rezidence je ze strany oceánu širokým vstupním dvorem.

Jakmile jste uvnitř, průhledy interiérem vnímáte lagunu, které předchází velká zahrada plná exotické zeleně. Vybavení venkovního prostoru obsahuje veškerý komfort, tenisový kurt, půvabný bazén a kotviště pro čluny.

Dispozice vily zabírá 2300 m2, rozložených ve třech podlažích. Široká vstupní hala v přízemí nás přivádí přímo do obývacího pokoje, kde jsou velká panoramatická okna.

Nechávají zrak volně bloudit neomezeným prostorem od horizontu k bujné floridské vegetaci s centrem Palm Beach v dálce.

Místnost je otevřená na výšku dvou podlaží, otevřená galerie v úrovni prvního patra je osvětlená další řadou oken.  Nábytek ve stylu art deco navrhli a vyrobili v Itálii tak, aby splňoval požadavky vyplývající z velikosti prostoru.

Čtyři čalouněné lavice sestavené do čtverce jsou seskupeny kolem konferenčního stolku z leštěného ebenového dřeva.

Barevnost čalounění a koberce v jemných tónech slonové kosti umocňuje lesk polštářů, lampy a malé vitríny s vzácnými pozlacenými plastikami ještě podtrhují pocit vytříbenosti a luxusu.

Vodorovné plochy zdobí četné sošky – jde většinou o kousky dovezené majitelem z cest po Dálném východě. Uměleckých děl je na stěnách minimálně, jako by designér chtěl nechat co nejvíce vyniknout obrazy moře, prostupující dovnitř prosklenými plochami.

Patro obou křídel je určeno pro ložnice majitelů na jedné straně a dětí na straně druhé. Jako spojnice s přízemím slouží velkolepé otevřené schodiště s půvabným kovaným zábradlím.

Schodišťové zrcadlo osvětluje dva metry vysoký lustr, vyrobený z muránského skla a bronzu. I zde kralují příjemné pískové a perleťové tóny, zjemněné bílou barvou.

Jasné a čisté tvary art deca se důstojně vyjímají pod štukovými stropy, připomínajícími koloniální styl, který do Nového světa přivezli v 18. století první osadníci.

Text: Alena Kodlová, Foto: Photofoyer.