Velkoryse řešený mezonet
Výhled na nábřeží je díky velké prosklené stěně součástí každodenní scenérie. Obytný prostor je multifunkční, maximálně otevřený a díky zvolenému řešení snadno přehlédnutelný.
Australské podnebí mělo velký vliv na úpravu zahrady. Exteriér je velmi jednoduchý, převládají čisté geometrické tvary a pravé úhly.
Stropní světla vytvářejí v podvečer stejné hry světel a stínů jako ozdobné mřížoví na prosklené stěně.
Podlaha ze světle zbarveného mramoru s vysokým leskem je v sedací zóně doplněna obyčejnou rohoží ve shodném tónu jako dřevěný sedací nábytek.
Obývací část, vybavená jednoduchým teakovým nábytkem se světlými čalouny, plynule navazuje na jídelnu s otevřenou kuchyní. Místo se našlo i pro obsáhlou domácí vinotéku, umístěnou v samostatném proskleném boxu.
Zvolená světlá mramorová podlaha opticky celý obytný prostor sjednocuje. Bílé stěny skrývající úložné prostory a odkládací plochy jsou kombinovány s obklady v tónu kaštanového dřeva, které zároveň suplují i předělové příčky a v některých případech slouží z jedné strany i jako policové stěny.
Sedací vaky a polštáře jsou příjemným a neformálním posezením v dětském pokoji. I zde je nábytek jednoduchý a střízlivý, osvětlení je řešeno stropními bodovkami.
Dlouhý dřevěný stůl s lavicemi, pro větší pohodlí vybavenými různobarevnými polštáři a sedáky, slouží pro neformální posezení s přáteli. V proluce mezi jednotlivými obytnými zónami tak vzniklo další místo, odkud je přes prosklenou vinotéku pohled do přístupové části domu.
Z vysokého proskleného atria je přístup na terasu a k bazénu. Atrium je naprosto jednoduché a tvarově čisté, kombinace krátce střiženého trávníku a kamenných desek vytváří zajímavé geometrické obrazce
Přízemí je s patrem spojeno pohodlným širokým schodištěm. Jednotlivé stupně jsou potaženy tmavě hnědým kobercem s vyšším vlasem ve stejném tónu jako předělová dřevěná plošin, vymezující schodiště od ostatního prostoru.
Zrcadlo, opatřené stejným dekorem jako tepané mřížoví, zvoleným vzorem nenásilně poukazuje na odkaz domorodých obyvatel – Aboriginců – a navíc vrhá do domu příjemné odlesky světla.
Atypicky vysoké stropy celý prostor pohledově zvětšují. Nábytek je proto zvolen robustnější s tvary, které na první pohled upoutají a přitáhnou pozornost. Nezvykle tvarované lustry se snaží výšku místností opticky dorovnat.
Velká prostorná koupelna je vybavena solitérní vanou. Samozřejmostí jsou dvě samostatná umyvadla, místo zrcadel celá zrcadlová stěna. Nábytek z tmavého dřeva je namořen ve stejném tónu jako dlažba použitá na podlaze.
Místo obrazu je na stěně ložnice použit zarámovaný dres oblíbeného sportovního týmu doplněný několika fotografiemi, připomínajícími sportovní minulost pána domu. Ve spodní části postele jsou umístěny úložné zásuvky ve stejném designu, jaký mají noční stolky.

Mezonetové apartmá s velkoryse řešeným interiérem nabízí pohodlné zázemí a úžasná

okolní scenérie láká k výletům a relaxaci.

Ostrov plný slunce a strmé útesy s výhledem na horský masiv, tak si většina z nás představí ostrov Capri. Tentokrát jsme ale nenavštívili tento středomořský skvost, vydali jsme se mnohem dál.

Capri o kterém bude řeč, je předměstím australského Queenslandu a leží asi 72 km jihovýchodně od Brisbane.

Hotel na exkluzivní rezidenční třídě s výhledem na nábřeží má sloužit nejen k podnikání, architektonické studio BGD Architekti zde podle přání investora vytvořilo vysněný domov pro čtyřčlennou rodinu tak, aby obytné prostory pro ni určené poskytovaly dostatek soukromí a zároveň bylo přímé spojení

s hotelem. Objekt je určený pro práci, odpočinek i zábavu a rovnováha mezi soukromou a podnikatelskou částí je vytvořena citlivě a s rozmyslem.

Střídmý design zvolený v přístupové části domu a měkké terénní úpravy nenásilně začleňují objekt do okolní krajiny a stávající zástavby. V noci září jako

velká lucerna a již zdaleka vítá hosty. Bočním altánem se dostaneme na velkoryse řešené vnitřní nádvoří, ze kterého lze díky velkým proskleným stěnám vidět panoráma města.

Luxusní dvoupodlažní prostor situovaný směrem na nábřeží, vybavený posuvnými dveřmi, umožňuje pohyb jednotlivými bytovými zónami a přes vnitřní nádvoří přístup do ulice.

Zvolené vrstvené zasklení a cílená výměna vzduchu dovolují domu po celý den bez námahy „dýchat“ a podle klimatických podmínek multifunkčně rozšiřovat obytný prostor.

Na úpravu vnějšího povrchu domu je použito recyklované dřevo, cortenová ocel a povrchově přiznaný leštěný beton.

Cortenová ocel se používá například na obrovské lodní tankery nebo tovární komíny, nevyžaduje žádnou povrchovou úpravu proti povětrnostním podmínkám ani žádnou údržbu.

Prvky z černé oceli postupně korodují až do určitého stupně a potom se proces zastaví a tím se omezí i stárnutí plechu samotného. Tento proces trvá asi

jeden a půl až dva roky, takže po tuto dobu takto upravené povrchy postupně mění svůj vzhled.

Také jedinečný obkladový systém vyrobený z recyklovaného dřeva, maximálně šetrný vůči životnímu prostředí, je extrémně odolný, na rozdíl od dřevěných obkladů má stabilní UV barvu, je vysoce

odolný proti povětrnostním vlivům a hmyzu. Nevyžaduje prakticky žádnou údržbu, takže se do ekosystému nedostávají žádné škodlivé chemikálie. Spolu s leštěným betonem je trojice zvolených materiálů moderním řešením s velmi nízkými nároky na údržbu.

Vnitřní povrchy kopírují vnější barevnou paletu. Výsledkem je praktický a estetický interiér, splňující všechny nároky uživatelů. A protože Austrálie je nejsušším kontinentem, jehož převážnou část tvoří roviny a pouště, bylo třeba vyřešit i tento problém.

Voda se čerpá z podzemních nádrží, teplou získává objekt pomocí solární energie, která se stará i o osvětlení a vytápění domu. Vše je navrženo tak, aby dopady na životní prostředí byly minimální. V přízemí luxusního dvoupodlažního mezonetového bytu

jsou umístěny hlavní obytné prostory s kuchyní a jídelnou, do patra architekti situovali ložnici rodičů a dětské pokoje, včetně sociálního zázemí a prostorné šatny.

Celý prostor je maximálně otevřený a velké prosklené plochy přivádějí do domu dostatek denního světla. Příznivé klimatické podmínky umožňují

využívání exteriéru po velkou část roku, rozlehlý venkovní bazén kopíruje jednu stranu domu a pro plavání určená přední část se sníženým dnem navazuje na nevelkou venkovní terasu opatřenou pohodlnými polohovatelnými lehátky.

Zrcadlo, opatřené stejným dekorem jako tepané mřížoví, zvoleným vzorem nenásilně poukazuje na odkaz domorodých obyvatel – Aboriginců – a navíc vrhá do domu příjemné světelné obrazce.

Rezidence, příznačně nazvaná Promenáda, je důkazem, že Austrálie vyniká nejen přírodními krásami rudé pouště, zelených tropických pralesů a podvodní říší Velkého bariérového útesu, ale že zde najdeme i velmi zajímavou a vůči životnímu prostření citlivě pojatou architekturu, nabízející příjemné životní

podmínky.

TEXT: Eva Karbulková, FOTO: BGD ARCHITECTS