Nenápadná perla uprostřed města
Stěny v obýváku jsou tvořené panoramatickými okny v posuvném hliníkovém rámu. Po kolejnicích je možné je doširoka rozevřít a vnitřní prostor se tak rázem stává součástí exteriéru. Toto řešení je často využíváno za letních podvečerů, kdy chladný vzduch příjemně prochází místnostmi.
Objem horního patra ve výrazném přesahu překrývá patro spodní. Toto řešení umožňuje zvětšení plochy patra s ložnicemi, při současném zachování volné obytné terasy pod ním. V přízemí je jen obývací pokoj a kuchyň s jídelnou.
Architektonické řešení dispozice tohoto městského domu se vypořádává s mnoha komplikujícími faktory. Kromě svahovitého pozemku je to také relativně malá rozloha parcely a blízkost sousední zástavby. Bylo potřeba vyřešit dostatek soukromí jak pro obyvatele domu, tak i sousedy.
Přesto, že je dům celkově subtilní, vstupní portál působí až monumentálním dojmem. Zásluhu na tom má velkorysé obložení žulovými deskami. Přírodní materiál není nijak opracovaný, byla ponechána syrová krása kamene, která vyniká právě na pozadí dokonale urovnaných forem.
Stejné kamenné obložení nacházíme také v terasové části domu. Zde plní funkci paravánu, střežícího soukromí obyvatel domu. Masu objemu odlehčují úzké průhledy.
Terasa, která přiléhá k přízemní části domu, má vyloženě dekorativní charakter, i když bazén je určený pro rekreační koupání. Plocha terasy je dřevěná a živly doplňují žulové desky tvořící lávku.
I když je zahrada u domu vysloveně městského typu, neschází tu ani doteky přírody třeba v podobě překrásného solitérního a pečlivě udržovaného stromu, na první pohled vzbuzujícího dojem přerostlé bonsaje.
Stěny v obýváku jsou tvořené panoramatickými okny v posuvném hliníkovém rámu. Po kolejnicích je možné je doširoka rozevřít a vnitřní prostor se tak rázem stává součástí exteriéru. Toto řešení je často využíváno za letních podvečerů, kdy chladný vzduch příjemně prochází místnostmi.
Podvečerní scéna domu je umocňována důmyslně rozmístěným osvětlením, kdy hrubá struktura kamene rozehrává rafinovaný tanec stínů. Z domu se rázem stává výtvarný objekt.
Druhý pohled na noční osvětlení, tentokrát směrem do zahrady. I zde můžeme sledovat promyšlenost světelného scénáře. Každý objekt je samostatně nasvícený. Ve dne poklidný prostor získává značný dramatický náboj po setmění.
Z pohledu ulice se dům jako příliš otevřený nejeví. Klid transparentního přízemí střeží vysoký plot a okna v patře jsou otevřená opačným směrem. Fádnost stěny zde řeší dřevěné obložení promyšleně navazující na identický materiál plotu.
Také bazén si užívá večerního osvětlení. Řada reflektorů umístěná pod hladinou jakoby odrážela hvězdné nebe nad hlavou.
Příchozí hosty dům přívětivě vítá. Uzavřená tvář patrná z ulice se přiblížením rozevírá a při vstupu obklopí hosty velkoryse otevřený prostor.
Dominantou jinak střízlivého hlavního prostoru je extravagantní točité vřetenové schodiště, tvořící pomyslnou páteř domu. Vystoupáme po něm do prvního patra se soukromými pokoji majitelů a jejich dětí.
Přízemní místnost je jakousi oázou odpočinku a místem pro formálnější setkávání s přáteli a návštěvami. Prosklené stěny je možné doširoka rozevřít a pokoj pak působí spíš jako zastřešená terasa.
Kuchyň v tomto jinak velkorysém domě je překvapivě skromná. Slouží spíš pro přípravu snídaní a rychlých večeří. Majitelé jsou zvyklí stravovat se mimo dům a i s dětmi často navštěvují restaurace. Pokud čekají větší společnost, využívají komfort cateringového servisu špičkových restaurací.
Kromě koupelen sousedících s jednotlivými ložnicemi jsou v domě strategicky rozmístěné i umývárny. Například tato se samostatně stojícím sloupovým umyvadlem se nachází v suterénní části domu vedle kinosálu.
Impozantní je koupelna majitelů. Hlavní dominantou celého prostoru je obložení leštěnými kamennými deskami, které tvoří krásný kontrast s dokonalým tvarem solitérní vany volně plující uprostřed prostoru.

Některé domy působí už na první pohled impozantním dojmem a při jejich spatření jen vydechnete v němém úžasu. Jiné naopak svou okázalost skromně skrývají a jen pomalu a zdráhavě návštěvníka upozorňují na své přednosti. Právě takovým příkladem je exkluzivní vila obklopená městskou zástavbou.

Dům je postavený na zajímavém, svahovitém pozemku – z našeho úhlu pohledu by se možná mohl zdát relativně malý, ale v měřítku Singapuru, kde dům stojí, je rozloha více než 1 400 metrů čtverečních exkluzivní.

Budoucí dům měl být postaven uprostřed hustě osídlené vilové čtvrti. Na tento fakt bylo potřeba brát zřetel, aby zůstalo zachováno soukromí jak obyvatel domu, tak i jejich sousedů.

Původní zástavba v okolí je datována do meziválečného období, a proto i tento moderní projekt respektuje styl a víceméně se mu ve svém vnějším projevu přizpůsobuje. Výrazná je rovněž komunikace domu s přírodou

a maximální otevřenost. Projekt umožňuje ze všech svých místností i podlaží pohled do zahrady

a okolní krajiny.

Společenským srdcem domu je prostřední, jinak také přízemní podlaží. Nachází se zde jenom hlavní obytná místnost a dále jen kuchyň s jídelnou.

Dominantou je elegantní točité schodiště, které na sebe upoutává veškerou pozornost – zařízení prostor je umírněné a nechává v plné míře vyznít tomuto architektonickému skvostu.

Toto podlaží má nejmenší obytnou plochu, protože část jí zabírá i venkovní parkovací stání. Je také jediným prostorem, kam má volný přístup většina hostů. Přivede je sem přístupová cesta obložená masivními, hrubě opracovanými žulovými panely. Tento živel skvěle doplňují

další dva přírodní elementy – dřevěné obložení a všudypřítomné vodní plochy. Ty nejenže působí dekorativně a vyvažují těžkou masu kamene, ale díky neustálému odpařování slouží i jako přirozená

klimatizace. Zvláštní půvab domu ocení návštěvníci především po setmění, kdy se v zahradě, kolem domu i pod vodní hladinou rozsvítí desítky rafinovaně rozmístěných světelných zdrojů.

Světlo modeluje prostor, propůjčuje mu další rozměr a působí, jako kdyby hvězdné nebe leželo u nohou.

V prvním patře se nachází útulný rodinný prostor ohraničený ložnicí majitelů z jedné strany a dětskými pokoji ze strany druhé. Prostorný interiér ložnice umožňuje vytvořit jakési velkorysé apartmá, kam současně patří i luxusní koupelna, šatna a pracovna. V centrální části je společenské místo pro setkávání rodiny nebo sledování televize.

Na protilehlé straně od prostor rodičů jsou dvě identické ložnice dětí. Také každá z nich má svou vlastní koupelnu a šatnu.

Okna v tomto patře vyplňují celou stěnu a poskytují překrásný panoramatický výhled přímo do zahrady a korun stromů. Dobře čitelná topografie pozemku nabízí zajímavý svah. Pro architekty tato překážka většinou znamená výzvu a umožňuje rafinovanou práci s prostorem, kdy na první pohled dům se dvěma podlažími čítá celkem tři obytná patra.

Nejinak je tomu i v našem případě. Ve spodní části domu se nachází velkolepý prostor určený pro relaxaci a zábavu.

Najdeme zde saunu, wellness, prostory pro masáže i kinosál s perfektní akustikou, stejně jako klubovnu pro pořádání párty.

Stěna se stejně jako o patro výš celá otevírá a umožňuje přístup na víceméně krytou terasu určenou

k veselým večírkům spojeným s grilováním. Díky řešení provoz nijak neruší obyvatele sousedních domů.

Zázemí nabízí ještě servisní kuchyňku, dvě menší umývárny a dva pokoje pro příležitostné přespání personálu. Tento s láskou, rozumem a citem navržený dům poskytuje i přes veškerou svou okázalost příjemné a pocitově vyvážené zázemí, ve kterém je radost žít.

Text: Jan Špatzová, Foto: Derek Swalwell, ONG&ONG