Atriový tubus se žlutým akcentem
Odpočinkový kout, orientovaný na bazén a do zahrady, je vydařenou materiálovou kompozicí bílé fasády, dřeva a kamenného obkladu.
Bazén zapuštěný do terasy atria nabízí skvělou možnost plavání přímo u domu. Barvu vody pomáhá zvýraznit mozaikový obklad.
Obklad terasy řeší drážkované palubky z odolné exotické dřeviny bangkirai. Skvěle ladí se stěnou obloženou lepenou břidlicí i výklenkem, který slouží k elegantnímu uskladnění dřeva.
Žebrovaná odsazená hmota v přední části domu funguje nejen jako stínicí prvek, je totiž rovněž nepřehlédnutelným výrazovým elementem při pohledu z ulice.
Nápaditá architektura a členění rezidence, jež na zastavěných 380 m2 disponuje užitnou plochou o velikosti 260 m2, zaručuje jejím obyvatelům potřebné soukromí i požadovanou bezbariérovost.
Terasa i prostor atria demonstrující propojení domu s přírodou jsou přístupné ze všech obytných místností. Zákoutí s posezením u sauny nabízí kýžený klid nejen pro večerní chvíle.
Příčný a podélný konstrukční systém je stěnového typu. Vnitřní a vnější nosné i nenosné konstrukce objektu jsou navrženy ze systému YTONG.
Posuvné prosklené stěny ve společenské části domu umožňují otevření vnitřního prostoru ven na terasu, z níž je přístupné také atrium.
/ Podobu a ztvárnění koupelny, jejíž vzhled a materiály poněkud vybočují ze stylu nastoleného ateliérem Fandament Architects, svěřili majitelé domu externímu dodavateli.
Ostrůvková bezúchytková kuchyně, vyrobená na míru, těží z bílých povrchů ve vysokém lesku, s nimiž kontrastuje pracovní deska z přírodní černé žuly se třpytem kousků slídy.
Podlahy v multifunkčním společenském prostoru jsou z třívrstvé dřevěné krytiny ve formě dlouhých zestařených lamel. Minimalistické osvětlení neruší celkový dojem interiéru.
Volný nábytek, tedy také jídelní stůl a moderní židle na chromové podnoži se sedákem a opěrákem čalouněným koženkou, si vybírali majitelé domu sami po konzultaci s architekty.
Obývacímu pokoji navazujícímu na kuchyni a jídelnu dominuje stěna s břidlicovým obkladem, jejíž součástí je integrovaný krb a zabudovaná, na zakázku vyrobená televizní stěna.

Hlavním požadavkem investora domu situovaného do jedné části Moravskoslezského kraje bylo – vedle bezbariérovosti – také zajištění maximálního soukromí vnitřního i venkovního prostoru.

Koncept jednopodlažního nepodsklepeného nízkoenergetického objektu s plochou střechou, se zakomponovanou garáží a „výřezem“ poměrně velkorysého atria těží jak z jednoduchého tvaru kvádru otevřeného ve směru spádu pozemku, tak z výrazných barev a zajímavých materiálů.

Z ulice na první pohled zaujmou svou zářivou žlutí laminátové desky, jež patří ke garážovým stáním a technické místnosti.

Dalším výrazově významným prvkem jinak převážně bílé fasády je lepená břidlice, vzhledově efektní je rovněž odvětrávaný obklad z akátového dřeva.

Do domu se vstupuje ze strany směrované na východ, na západ je objekt otevřen do zahrady částečně krytou terasou s roštem z odolného exotického dřeva bangkirai.

Ta pak plynule přechází do venkovního atria s nepřehlédnutelnou dominantou v podobě bazénu přečnívajícího do zahrady. Z terasy je přístupná také sauna, do intimitu zaručujícího atria lze pohodlně vcházet ze všech obytných místností.

Rovněž pro interiér rozdělený vstupní chodbou na klidovou a denní část zvolili tvůrci klíč v podobě barev a aplikovaných materiálů.

Ložnice a pokoje se společnou koupelnou oživuje teplý akátový obklad, kámen – opět tmavohnědá břidlice – na stěnách zase společenskou zónu. Pracovnu, která může zároveň sloužit i jako pokoj pro hosty, a saunu přístupnou z exteriéru, odlišuje bílý štuk.

Do vnitřního multifunkčního prostoru s kuchyní a obývacím pokojem prostupuje zvenku rovněž výrazná žluť laminátu na stěně u jídelního koutu. Široké otevření společenské obytné zóny do atria zajišťují při minimálním členění plochy HS posuvné prosklené portály.

Vizitka

Tvůrčí tým Fandament Architects nabízí mimo jiné komplexní projektovou činnost, zpracovává na míru veškeré zakázky, od urbanistických a architektonických studií přes podrobné projekty interiérů až po výkon autorského dozoru.

Jižní náměstí 21, Brno, tel.: 543 213 060, www.fandament.eu

Text: Alena Müllerová, Foto: Ing. Arch. Jakub Holas