Český dům naplněný italskou elegancí
Hlavní obytný prostor se díky úpravám architektky Heyworth hodně otevřel. Propojením s kuchyní a jednotnou podlahou získal velkorysý ráz a nový rozměr. Za skleněnou příčkou je vidět spirálové schodiště k bazénu.
Stoly, sedacím nábytkem, postelemi a doplňky italské provenience zařídila interiér firma Punto Design.
Křesílka u jídelního stolu Elephant hide firmy Kristalia v přírodní kůži s chromovanými nožkami jsou designovým skvostem. Hlavní svítidlo Aeros Louis Poulsen je z prořezávaného kovu. Postranní svítidla jsou od značky Occhio, svítidla nad barem OF OF (Ingo Maurer).
: Konferenční stolek Bonaldo Voilá v bílém laku a přístavné nízké stolky Bonaldo Duffy ladí s bílou barvou sedačky MDF Bora Bora. Osvětlení je převážně nepřímé ze světel Occhio. Koberec je od firmy Boca Praha.
Kuchyň v barvě bílé kávy zhotovila na zakázku firma HAT, bílá pracovní deska je z Corianu a obklady z nerezové mozaiky Sicis s leštěným povrchem, stejným jako mají police a digestoř vyráběné na míru.
Systém závěsných skříněk Bimax v barvě bílé kávy a jednoduché stropní osvětlení dělá z této části domu nadčasový prostor.
Zádveří a chodba k ložnicím jsou od obývacího pokoje odděleny celoskleněnou příčkou s dveřmi.
Volnost prostoru podtrhuje zvolená nižší sedací souprava MDF Bora Bora, která ani při úctyhodném rozměru 300 x 390 nepůsobí v místnosti hřmotně. Nově navržený interiér je jednoduchý, světlý a čistý.
Vnitřní šatna byla realizována na bázi standardního modulárního řešení šatních panelů Bimax Cabine.
V tomto případě jsou stavebnicové korpusy uzavřeny vzdušnou tkaninou Zazá na bázi síťoviny. Šaty jsou chráněny před prachem a hmyzem, řešení je přitom vzdušné a neomezuje již tak malý prostor.
Pokoj pro chlapce se stupínkem pod oknem je vybaven postelí Barcode (Bimax) s šedým polohovatelným čelem a ocelovým nočním stolkem. Zařízení doplňuje ocelová knihovna Casamania Robox. Pracovní stůl a křesílko z bílé kůže Mantis (Kristalia) jsou doplněny oblými poličkami. Římské rolety na míru vyrobil Dorian dekor, koberec je od firmy Boca Praha.
K ukládání oděvů slouží v dívčím pokoji vestavná skříň se skleněnými dveřmi, vyrobená na míru firmou HAT.
: Pracovní stůl a křesílko Mantis od firmy Kristalia najdeme i v dívčím pokoji. Moskytiéra a římské rolety – Dorian dekor.
Dívčí pokoj s postelí Bimax Barcode s bílým prošívaným polohovatelným čelem a stolkem v téže barvě. Zrcadlo Look v koženém prošívaném rámu od firmy Bonaldo.
V pracovně umístěnou červenou polohovatelnou pohovku Futura Game (210 x 105 x 90 cm) lze rozložit na pohodlné lůžko 210 x 253 cm.
Pracovní stůl KristaliaThink K (170 x 90 x 75 cm) s deskou ze šedého lamina a hliníkovou podnoží je doplněn bílým koženým křesílkem Kristalia Mantis.

Rodinný dům stojící na nejvyšší hraně kopce nad půvabnou obcí ve východních Čechách poskytuje nádherný výhled do kraje. Vnitřní členění a původní interiér po čase dosloužily a majitelé se rozhodli pro zásadní úpravy.

Mírně komplikovaná dispozice domu ve zkosených úhlech, nepřehlednost celého prostoru a výrazová mnohotvárnost byly změněny na jednoduché funkční řešení. Ing. arch. Eva Heyworth vdechla tak domu nový život a nadčasový design.

Úpravy probíhaly ve dvou úrovních. Zatímco se zjednodušoval obytný interiér, pod travnatou terasu před stávajícím domem byl vestavěn bazén s wellness prostorem. Bazén je s domem propojen chodbou a točitým schodištěm ústícím do obývacího pokoje.

Nová obytná zóna mimo hlavní dům poskytuje komfort pro odpočinek rodičů a hry dětí.

Hlavní úpravy probíhaly uvnitř domu. Zvětšila se vstupní hala a opticky se propojila s obytným prostorem prosklenou stěnou s dveřmi. Byly zarovnány nebo odstraněny některé příčky a kuchyň se rozšířila o prostor původní spíže.

Celý prostor byl sjednocen stejnou podlahovou krytinou – přírodním marmoleem Forbo. Původní dubové dveře běžné výšky byly vyměněny (na přání vysokého majitele) za lakované dveře s průchozí výškou 210 cm.

Zároveň bylo lépe využito místo pod velkým střešním světlíkem. Z místa pro květiny se stal prostor pro čtení v květinovém zákoutí. Chodba k ložnicím byla částečně oddělena skleněnou příčkou.

Koupelny rodičů i dětí dostaly mimo lepší dispozice i nový obklad z italské skleněné mozaiky, nové zařizovací předměty, zrcadla i doplňky. Podlaha v koupelnách je opět z marmolea.

Do kuchyně se nyní vejde více úložných prostor, má jednodušší tvar i styl. Atmosféru kuchyně a vstupní haly dotváří osvětlení přes bílý podhled Barrisol.

Povrchová úprava kuchyně je v lesklém laku kávové barvy s bílou deskou z Corianu s kompaktní úpravou dřezu ze stejného materiálu. Dekorativně-funkční uložení pro skleněné nádobí bylo vytvořeno zavěšeným skleníkem, navazujícím na barové sezení.

Krb byl obložen vodorovně proužkovaným travertinem s otevřenými kavitami. Celý obytný prostor je přehledný, vzdušný a dobře osvětlený velkými francouzskými okny. Propojení s kuchyňským koutem umožňuje lepší komunikaci mezi členy rodiny.

Nová moderní nízká sedačka tvaru L 300 x 390 cm ve světlém tónu sem padne, jako by byla prostoru ušita na míru. Přestože je skutečně velká, prostoru nijak nedominuje, ale zapadá do něj. Podlaha pod sedačkou je zjemněna vysokým kobercem od firmy Boca Praha.

Na francouzských oknech byly použity záclonové japonské stěny ze dvou druhů látek a závěsy z bílé šusťákové látky, ovládané elektricky.

Styl zařízení byl postaven na světlých tónech, jemné kombinaci bílé a kávové barvy. Zároveň na souladu přírodní kůže sedacího nábytku s přírodním dřevem původních oken.

Vybavení nábytkem a doplňky bylo v produkci firmy Punto Design, specializující se na import italského značkového nábytku.

V celém domě včetně dětských pokojů a pracovny byl použit praktický systém závěsných skříněk Bimax v lesklých a matných lakovaných úpravách.

Dětské pokoje dostaly nový vzhled. Pocit určité zapadlosti, způsobený vysokými parapety u oken, byl napraven zvýšenými pódii na spaní a práci s povrchem potaženým hebkým kobercem, hrana pódia je využívána jako knihovnička.

Postele Barcode (Bimax) s pohyblivými čely a s integrovanými nočními stolky jsou provedeny v technické látce s vlisovaným dekorem prošití v bílé a šedé barvě. Dívčí pokoj je růžovo-bílo-fialový a chlapecký zeleno-šedo-bílý.

Pracovní stůl chlapce a stůl v pracovně Think K jsou od značky Kristalia. Stůl s oblými hranami v pokoji dívky je od firmy Kare. Pracovní křesílka Mantis v bílé kůži jsou od firmy Kristalia.

Kulatý červený koberec v pracovně je ze 100% novozélandské vlny News od španělské firmy Nanimarquina.

Prubířským kamenem pro studio Punto Design bylo vytvoření dostatečných úložných prostor. Ve vstupním prostoru je umístěna velká atypická na zakázku vyrobená závěsná skříň pro sezonní oblečení a obuv.

V technické místnosti se našlo místo pro velkokapacitní úložné skříně sériové výroby. Protože místnost nenabízela dostatečnou hloubku, byly zde zvoleny skládací dělené dveře italské technologie, které zaberou pouze polovinu původně potřebného místa.

Mezi ložnicí rodičů a obývací částí domu je umístěna průchozí šatna, zařízená standardními šatními moduly italského výrobce Bimax.

Nástěnné moduly jsou ukryty za síťovými roletami Bimax Zazá v materiálu vytvořeném na bázi síťoviny, která věci na policích chrání před prachem, kouřem a hmyzem, přitom prostor opticky nezmenšuje a neuzavírá a umožňuje přehled o tom, co je uvnitř.

Konečné řešení úložných prostor doplňují atypické skříně v dětských pokojích od firmy HAT a v pracovně pak sériové závěsné skříňky Bimax.

Skříně, malé skříňky a poličky jsou rozloženy tak, aby navazovaly na rozložení místností, respektovaly jejich určení a zároveň poskytly dostatek místa pro ukládání věcí.

Text: Eva Karbulková, Foto: Punto Design