V hlavní roli modulární kostka
Stále více se ukazuje, že modulární systémy již dávno nejsou jen lacinou náhražkou klasických stavebních postupů, ale že se mohou pyšnit kvalitním designem a nabídnout veškerý komfort pro příjemné a pohodlné bydlení. Jejich výhodou je i nenáročná montáž.
Hned na první pohled je zřejmé, že poznávacím znamením a charakteristickým rysem tohoto domu jsou geometrické tvary. Kostka – na každý pád a ve všech velikostech.
Přiznané armovací pletivo a kovové sloupky byly ponechány bez nátěru a časem získaly zajímavou narezlou patinu, která se pěkně doplňuje s odstínem dřevěného oplocení.
Betonové kostky různých velikostí jsou obsypány drobným štěrkem a vedou od branky až k domovním dveřím. Okrasné traviny, kterým se zde daří, se za několik let rozrostou a vytvoří hebké zelené polštářky.
Z této strany je dům obložen dřevěnými panely z břízy. Ve stejném odstínu je zvolen i vnitřní obklad v jídelně a kuchyni.
V koupelně byly použity přiznané broušené betonové desky nejen na podlaze, ale i jako obklad designové vany, vrchní deska koupelnových skříněk a okolo umyvadla. Čiré monolitické sklo odděluje toaletu od sprchového koutu.
V domě bylo na několika místech použito zajímavé zastínění prosklené plochy. Propouští dostatek světla a zároveň chrání před přílišně dotěrnými slunečními paprsky.
Jednoduchý dům je patrový. Z přízemí je první podlaží přístupné pomocí plovoucího schodiště. Vyrobené je z kvalitní oceli a dřevěné překližky. Pro větší stabilitu a bezpečnost je umístěné na ocelovém nosníku.
Jídelna je propojena s kuchyní a obývacím pokojem a tvoří tak spolu jeden velký obytný prostor, ze kterého je přístup na terasu s bazénem, na zahradu a přilehlá nádvoříčka a dvorky. Dřevěný obklad je v designu břízy a odkryté potrubí se v tomto případě stalo zajímavou součástí prostoru.
V exteriéru samozřejmě nesmí chybět vodní plocha s venkovní terasou, chráněná ze všech stran a poskytující příjemné místo pro relaxaci. Vysoká zeď časem obroste zelení, z čelní strany k bazénu přiléhá krátce střižený trávník. Terasa je vybavena pohodlnými polohovatelnými lehátky.
V exteriéru samozřejmě nesmí chybět vodní plocha s venkovní terasou, chráněná ze všech stran a poskytující příjemné místo pro relaxaci. Vysoká zeď časem obroste zelení, z čelní strany k bazénu přiléhá krátce střižený trávník. Terasa je vybavena pohodlnými polohovatelnými lehátky.
Interiér domu je přehledný a přitom poskytuje dostatečnou intimitu. Specifický design se bez problémů integroval do okolní krajiny a srostl s ní tak dokonale, že máme pocit, jako by zde stál odjakživa. Díky zvoleným materiálům není na první pohled poznat, že se vlastně jedná o „kontejner“.

Hustě zastavěná čtvrť Tempe v Arizoně už dávno není to, co bývala kdysi. Zejména v posledních letech se stala vyhledávanou oblastí pro bydlení a díky zajímavým a originálním nápadům šikovných architektů mí stem, kam se lidé rádi vracejí.

Sousedé zde sice mají k sobě blízko, ale zase ne natolik, aby si vzájemně viděli až do talíře.

Zástavba z padesátých let tak postupně mění svou tvář a původní domy se pozvolna mění v architektonické skvosty, ve kterých je nejen radost žít, ale i radost se na ně dívat.

Poznávacím znamením a charakteristickým rysem tohoto domu je kostka – na každý pád a ve všech velikostech. Jednoduché moderní materiály, přiznaný leštěný beton, betonové konstrukce, dřevo a kov.

Máme před sebou ukázku modulární architektury, a to velmi zdařilou. Americké Chen + Suchart Studio, z jehož autorské dílny dům pochází,

patří ve světě mezi uznávané odborníky na tuto problematiku.

Hlavními devizami modulární architektury jsou rychlost a mobilita. A stále více se ukazuje, že modulární systémy již dávno nejsou jen lacinou náhražkou klasických stavebních postupů, ale že se mohou pyšnit kvalitním designem a nabídnout veškerý komfort pro příjemné a pohodlné bydlení.

Nespornou výhodou

modulární architektury je rychlost výstavby, značné finanční úspory a nenáročná montáž.

Interiér domu je přehledný a přitom poskytuje dostatečnou intimitu. A právě v Arizoně se můžeme přesvědčit, že modulární dům může nejen dobře vypadat, ale i fungovat. Díky zvoleným materiálům není na první pohled poznat, že se vlastně jedná o „kontejner“, po této stránce se nijak neodlišuje, ale finančními a časovými výhodami realizace hladce vítězí nad klasickou výstavbou.

Specifický design se bez problémů integroval do okolní krajiny a srostl s ní tak dokonale, že máme pocit, jako by zde stál odjakživa. V domě je místo pro velký obývací pokoj, jídelnu a kuchyň, je zde umístěna i pohodlná ložnice a komfortní sociální zázemí.

Velké prostory poskytují garážové stání a nezbytné technické zázemí spojené s provozem domu. Nádvoří a zahrada jsou nedílnou součástí domu a poskytují obyvatelům další životní prostor. Přízemní

pokoje jsou proti zvědavým pohledům chráněny hustým oplocením a zelení porostlou vysokou zdí, velké prosklené plochy v patře lze skrýt za zataženými žaluziemi.

V exteriéru samozřejmě nesmí chybět vodní plocha s venkovní terasou, chráněná ze všech stran a poskytující příjemné místo pro relaxaci.

Spojením přízemí a patra je plovoucí vstupní schodiště z oceli a překližky umístěné na ocelovém nosníku. V koupelně byly použity přiznané broušené betonové desky nejen na podlaze, ale i jako obklad designové vany a vrchní deska koupelnových skříněk a okolo umyvadla.

Čiré monolitické sklo odděluje toaletu od sprchového koutu. Jídelna je propojena s kuchyní a obývacím pokojem a tvoří spolu jeden velký obytný prostor, z něhož je přístup na terasu s bazénem a na zahradu a přilehlá nádvoříčka.

Dřevěný obklad je v designu břízy a odkryté potrubí se v tomto případě stalo zajímavou součástí prostoru.

Přístup do domu je řešen velmi rafinovaně. Betonové kostky různých velikostí jsou obsypány drobným štěrkem a vedou od branky až k domovním dveřím. Okrasné traviny se časem rozrostou a vytvoří hebké zelené polštářky.

Text: Eva Karbulková, Foto: Chen + Suchart Studio