Horská chata pod vrcholem Matterhornu
Málokdo by na první pohled řekl, že prostor bohatě dekorovaný impozantními ručně vyráběnými svítidly a lehátky zdobenými křišťály Murano patří do špičkově vybaveného wellness centra. Ani zóna s vnitřním jakuzzi se samozřejmě neobjede bez výhledu na horská panoramata.
Usazené na úpatí ledovce je dílo věhlasného tvůrce Paula Bowyera špičkovým objektem, který nemá konkurenci v celých Alpách. Na kontě má tři nominace na mezinárodní ocenění za design. Architektura i vnitřní vybavení objektu odpovídá exkluzivitě lokality
Usazené na úpatí ledovce je dílo věhlasného tvůrce Paula Bowyera špičkovým objektem, který nemá konkurenci v celých Alpách. Na kontě má tři nominace na mezinárodní ocenění za design. Architektura i vnitřní vybavení objektu odpovídá exkluzivitě lokality
Dokonalé útočiště pro bohaté a slavné, to je luxusní horský Chalet Zermatt Peak.
Chata byla vybudována z materiálů, jež se těží ve zdejším regionu. Tedy zejména z kamene a ze dřeva. Stylově odpovídá charakteru typicky horských stavení, včetně střešních přesahů a otevřených teras.
Tunel vedoucí ke schodišti je dlážděn kamenem, stejně jako jedna ze stěn. Druhou zdobí „obklad“ ze dříví na otop. Osvětlení v podobě zajímavých lamp, evokujících vysoké svíce, dodává prostoru mystickou atmosféru.
Vstup do objektu je elektronicky zabezpečený, aby se hosté cítili maximálně chráněni. Jejich soukromí zajišťuje také videotelefon, díky němuž se dovnitř nedostane nikdo nepovolaný.
Málokdo by na první pohled řekl, že prostor bohatě dekorovaný impozantními ručně vyráběnými svítidly a lehátky zdobenými křišťály Murano patří do špičkově vybaveného wellness centra. Ani zóna s vnitřním jakuzzi se samozřejmě neobjede bez výhledu na horská panoramata.
Fitness s kardiotrenažéry a posilovacími stroji lze díky posuvné prosklené stěně otevřít na terasu a využívat při pohybu zdravého horského vzduchu a slunce. Také tady jsou nepřehlédnutelnou funkční dekorací křišťálové lustry.
V noci se díky odrazům ve skleněných stěnách zdá velikost zóny s masážním bazénkem dvojnásobná. Zrcadlení násobí i efekt nejvýraznějších interiérových prvků, jimiž jsou bezesporu osvětlovací tělesa.
Za lehátky, jež prosvětlením získávají neuvěřitelný designový náboj, lze zahlédnout prosklenou finskou saunu z modřínového dřeva a parní lázeň s keramickým obkladem .
Italská černá leštěná žula Nero Assoluto na podlaze wellness zóny má samozřejmě povrch s protiskluznou úpravou. Lehátka jsou vybavena komfortními odkládacími plochami, kde mají své místo drinky z přilehlého baru. Vodní nádrž je z nerezové oceli.
Nepřehlédnutelnou dominantou wellness prostoru je sloup z nerezové oceli, po němž stéká voda. Efekt umocňuje nasvětlení bodovými svítidly.
Na terase navazující na wellness lze posedět u mohutného stolu z dřevěného masivu. Do jeho plochy jsou nápaditě zakomponovány skleněné biokrby s nerezovým lůžkem, jež se postarají jak o atmosféru, tak o teplo.
Křišťálový lustr Murano instalovali tvůrci i na terasu napojenou na wellness zónu vily. Designéři ho ztvárnili jako řadu převislých rampouchů, což dokonale koresponduje se zimním koloritem horského střediska.
Z terasy je, jako ostatně ze všech míst tohoto impozantního objekt, krásný výhled na zasněžené a zalesněné okolní kopce. Kochat se jím lze i při stolování, k němuž doslova vybízí masivní jídelní souprava s půvabně, leč netradičně tvarovanými židlemi.
Ke každé z ložnic patří komfortní terasa snadno přístupná pomocí posuvné prosklené stěny. Spíše než na plochou televizní obrazovku se hosté dívají na neutuchající krásu okolních hor.
Večerní romantika podtržená charismatickým nasvícením a huňatou kožešinou na dřevěné podlaze. Kromě luxusních křišťálových svítidel přispívá k celkové hřejivé atmosféře také oheň hořící v biokrbu na terase.
Designově vybavenou koupelnu oddělují od ložnice skleněné stěny zakryté posuvnými splývavými „žaluziemi“ připomínajícími dlouhé třásně. Prostor opticky zvětšuje odraz v zrcadle s mohutným dřevěným rámem.
V interiérech i exteriérech z materiálového pohledu převažuje dřevo, ať už ve formě podlahových krytin, mohutného prosvětleného rámu postele, či sezení na terase. Zdatně mu však sekunduje sklo a nerezová ocel.
V ložnicích je místo i na posezení v pohodlných kožených lenoškách. Zrcadlové plochy, jež jsou řešením čelních stěn vestavěných skříní, slouží zároveň k optickému zvětšení dispozic.
Vyznění čistě geometrického uspořádání koupelny je díky aplikovaným materiálům a použité barevné paletě přece jen hřejivé. Soulad dřeva, kamenného a keramického obkladu stěn a podlahy je dokonalým protikladem ledu a sněhu, který chatu obklopuje.
Nepravidelný půdorys některých ložnic dává vzniknout zajímavým realizacím se šikminami. V jednoduchém barevném akordu interiéru vynikne nepřehlédnutelná kvalita nábytku a dalšího vybavení, zejména pokud jde o luxusní svítidla.
Členité dispozice pokoje dávají prostor i pro umístění psacího stolu. Stojan stolní lampy i nohy stolku s integrovaným biokrbem jsou ze stylizovaných březových větví.
K nejvyhledávanějším patří podkrovní apartmá s proskleným střešním štítem, jenž umožňuje výhled na noční hvězdnou oblohu. Zároveň je sám o sobě stěžejním doplňkem atraktivního interiéru.
Nezapomenutelnou atmosféru má díky členité skleněné střeše i podkrovní koupelna v zemitých teplých barvách, jež jsou charakteristické pro všechny hygienické zóny ve vile. Ani v koupelnách samozřejmě nechybějí křišťálová svítidla.
Pohádkové prostředí podkrovního pokoje podtrhuje přiznané trámoví konstrukce, s nímž dokonale ladí kovové rámy střešních oken. Tvar štítu kopírují také francouzská okna vedoucí na venkovní terasu.
Přístupovou chodbou se příchozí dostanou nejdříve k technickému zázemí, jehož součástí je komfortní lyžárna. Prostory jsou ohraničené kamennými a skleněnými stěnami, v protikladném souladu tu koexistuje na jedné straně motiv Matterhornu, na druhé supermoderní velkoplošná obrazovka.
Dalším zajímavým podzemním prostorem je velkolepá, bohatě zásobená vinotéka, jejíž vzácné „exponáty“ jsou vystaveny na odiv v prosvětlených skleněných vitrínách. Hrubá omítka stěn evokuje pocit „krápníkové jeskyně“.
Skutečně netradiční vinný sklep ukrývá rozsáhlou sbírku lahví velmi kvalitních vín a šampaňského, které jsou pro večery na horách jako dělané.
Vzdušné schodiště vedoucí do obytných pater je z ořechového dřeva, stupně se vinou kolem centrálního sloupu z křemene. Vyznění celé „vznášející se“ konstrukce umocňují aplikace z gravírovaného skla a oceli.
Na podlaze s kamennou dlažbou skvěle vyniká stylové sofa čalouněné bílou kůží. Ve vzácném souladu se tu snoubí ryze moderní materiály – sklo a nerezová ocel – s přírodninami v podobě bambusu a březových kmenů.

Dokonalé útočiště pro bohaté a slavné, to je luxusní horské útočiště Chalet Zermatt Peak. Samostatný přístup prostřednictvím privátního tunelu a výtahu zaručuje hostům ničím nerušené soukromí a bezpečnost.

S výhledem na kultovní Matterhorn a s podobou, kterou jí vtiskl věhlasný designér Paul Bowyer, se chata usazená na ledovcovém úpatí stala špičkovým rekreačním objektem, který nemá konkurenci v celých Alpách.

Není divu, že má na svém kontě tři nominace na mezinárodní cenu designu. Komfort odpočinku na 684 čtverečních metrech luxusních obytných prostor umocňuje dalších 137 metrů čtverečních vnějších teras.

Exkluzivitě lokality odpovídá architektura i vnitřní vybavení celé chaty: na první pohled je patrné, že se tu nešetřilo v žádném ohledu. Vše je z prvotřídních materiálů, ve špičkové kvalitě.

Zermatt Peak byl navržen a postaven s vynikajícím smyslem pro detail, se zvláštním zřetelem na komfort pro hosty na jedné straně, na druhé pak s výhledy na úchvatná přírodní panoramata horského střediska.

K dispozici je tu pět dvoulůžkových pokojů s koupelnou a šatnou, velkolepý obývací a jídelní prostor, báječná wellness zóna, jejíž chloubou jsou ohromující vnitřní a venkovní jacuzzi.

Zkrátka ubytování pro skutečně náročné a bohaté turisty, kteří se každoročně nechají přilákat zdejšími jedinečnými sportovními areály, jež jsou výzvou pro lyžaře a snowboardisty všech úrovní.

Své si tu však najdou i milovníci pěší turistiky, objevitelé jeskyní s ledovými sochami, stejně jako dobyvatelé ledových stěn a náruživí vyznavači paraglidingu.

Rodiny s dětmi tu mají spoustu příležitostí i k sáňkování a bruslení, zahrát si tu mohou i lední hokej nebo curling, každodenní program pak lze završit vydatným obědem nebo večeří v jedné z mnoha špičkových horských restaurací. Ale vydejme se na cestu zpět do luxusní horské chaty Chalet Zermatt Peak.

Impozantní hlavní vstup, k němuž vede z nedalekého vysokohorského střediska soukromý tunel, otevírá cestu k technickému zázemí v podobě vyhřívané lyžárny.

Prostorná hala, z níž je dostupná také bohatě zásobená vinotéka za skleněnými stěnami, nepostrádá nic z komfortu a designového náboje charakteristického pro ostatní obytné interiéry.

Elegantní sofa dokonale sluší kamenné dlažbě a stěnám s obkladem ze stejného materiálu, dekorativní roli svěřili tvůrci jak ručně tesanému motivu Matterhornu, tak zrcadlovým plochám a aplikacím z přírodního bambusu.

Své místo si tu našly i stylizované kmeny bělokoré břízy. Samozřejmostí je velkoplošná televizní obrazovka s digitálním prostorovým ozvučením, aby tu hosté hned po příchodu z lyžovačky měli přehled o dění ve světě.

Do obytných pater vede vzdušné schodiště z ořechového dřeva, stupně se vinou kolem centrálního sloupu z křemene, vzhled celé „vznášející se“ konstrukce umocňují aplikace ze skla a oceli. Obdobné materiály hrají důležitou roli v každém ze tří podlaží chaty.

Podlahy v obytných prostorách jsou buď z masivního dřeva, nebo z brazilského kamene, v koupelnách je použit italský mramor a keramické obklady. Každý pokoj má vlastní terasu nebo balkon s designovým posezením u stolů s integrovanými biokrby.

Díky velkorysému prosklení nabízí prakticky každá místnost ohromující panoramatický výhled na okolní hory, v noci pak na hvězdné nebe. Součástí moderně vybavených koupelen jsou vířivé vany.

Celé druhé patro vily je určeno pro rozlehlý společenský obývací prostor s

a jídelnou a kuchyní. Nechybí tu trámový strop charakteristický pro horská stavení, pohodlné posezení a samozřejmě velkolepý krb, jenž je součástí promyšleného topného systému domu.

Na tomto podlaží se našel prostor také pro knihovnu, studovnu a kancelářské zázemí s počítačem.

O dokonalou světelnou pohodu se v celé vile starají ohromující ručně vyráběné křišťálové lustry Murano doplněné bodovkami zapuštěnými do podlahy, atmosféru podtrhují hořící svíčky. Samozřejmostí je podlahové vytápění a klimatizace.

Za zmínku samozřejmě stojí špičkově vybavená kuchyně s luxusními spotřebiči Gaggenau a Miele, otevřená do jídelny s mohutným dřevěným stolem a dvanácti chromovanými židlemi polstrovanými kůží. K dispozici je i venkovní kuchyně a stolování na přilehlé terase.

Po náročném dni plném zážitků přijde vhod i povzbuzení organismu wellness aktivitami. Využít je možné vnitřní či vnější vířivky, parní biolázně, suché či mokré sauny, stejně jako technicky na vysoké úrovni vybavené fitness a posilovnu.

TEXT: Alena Mülleová, FOTO: CHalet Zermat