Romantická rezidence v toskánském stylu
Romantické stmívání nad rezidencí nabízí jedinečnou scenérii. Půvab stylové stavby je umocňován důmyslně řešeným osvětlením.
Podlaha v celé rozlehlé rezidenci je až na výjimky v ložnicích, vytvořena z mramorové dlažby a je doplněna mozaikou. Kombinováním barev a velikostí je dosaženo zajímavého trojrozměrného efektu.
Díky ideálním klimatickým podmínkám se exteriér s interiérem propojují v jediný ohromný obytný prostor.
Unikátní jídelna umístěná pod střechou terasy. Tento prostor slouží většinou k večernímu stolování spojenému s barbecue. Přes den je přece jen příjemnější pobývat uvnitř klimatizovaného domu.
V atriu uprostřed domu je umístěné kouzelné jezírko, ve kterém našli útočiště zlatí koi kapříci. Vodní plocha přirozeně ochlazuje přilehlé prostory.
Rezidence umístěná na břehu jezera Travis, v americkém státě Texas, jako kdyby byla přenesená ze slunného Toskánska. Množství věžiček a charakteristická podloubí jsou dokonale autentická.
CSoučástí terasy je také bazén s přepadem a kruhovým whirlpoolem. Originální nepravidelný tvar vodní nádrže dokonale harmonizuje se stylem rezidence.
Chodby s mramorovou dlažbou a kamenným obkladem stěn poskytují příjemné a chladivé útočiště.
Dech beroucí výhled z terasy na západ slunce. Přírodní, neustále se proměňující obraz je rámován stylovou stavbou poskládanou z krytých teras a bazénů.
Pracovna je zařízena lehkým starožitným nábytkem. Subtilní stolek má desku s intarzií znázorňující mapu světa. Stěny jsou kompletně obložené dřevěnými panely a součástí celku jsou také vestavěné knihovny. Vše stylově v dokonalé harmonii.
Některé části vybavení, jako například tento kruhový stolek se dvěma židlemi, jsou ve stylu art deco (u nás nabízí podobné STUDIO ANNA & A). Podlahu zdobí vzácné starobylé koberce.
Jednou z nejoblíbenějších místností v domě je klubovna. I když venku panuje horké texaské léto, díky klimatizaci je zde příjemný chlad, a dokonce je možné vytvořit si pohodovou atmosféru u otevřeného krbu.
Kuchyň je bezesporu jednou z nejkrásnějších a nejlépe provedených místností v domě. Zařízení je z masivního, tmavě medově mořeného dřeva, pracovní deska na středovém ostrůvku je z jednoho kusu mramoru (u nás podobné stylové kuchyně nabízí firma HŠ rustikal).
Hlavní jídelna, umístěná v domě, vyzařuje solidnost a dokonalý komfort. Zařízení je opět ve zdobném stylu art deco a je doplněné množstvím textilií.
V domě je celkem pět ložnic, každá z nich zařízená s ohledem na absolutní pohodlí hostů. Nesmí scházet robustní postele ani rustikálně vyhlížející stropy s přiznanými krokvemi.
Koupelna vskutku královská. I když každá z ložnic v domě má vlastní, tato, sousedící s ložnicí majitelů, je nejkomfortnější. Vyznačuje se velkorysou podlahovou plochou, dlažba na podlaze je doplňována mozaikou na stěnách a masivním dřevěným nábytkem.

Žít si jako v pohádce. Tento sen si splnili majitelé půvabného historizujícího domu.

Architektura domu nad jezerem Travis využívá půvabné zdobnosti tradičního venkovského stylu, který bychom spíš očekávali kdesi v Itálii.

Avšak američtí architekti ze studia Cornerstone Architects dokázali věrně postihnout charakteristické prvky tohoto úchvatného slohu. Budova je členitá, se složitou vnitřní strukturou:

obsahuje množství otevřených nebo krytých teras, bazény, whirlpool, jezírka – to vše je součástí jednoho dokonalého celku.

Na západním okraji rozvíjejícího se města Lakeway se nachází exkluzivní rezidenční čtvrť Rough Hollow. Rozprostírá se přímo nad překrásnými vápencovými útesy a nabízí pohled na poklidnou hladinu rozlehlého jezera Travis.

Čtvrť nabízí svým rezidentům maximum komfortu. V areálu se nachází jacht klub, tenisové kurty, golfové hřiště i vlastní nákupní centrum a prvotřídní restaurace.

Není divu, že o stavby domů v této lokalitě je velký zájem, a to jak mezi investory, tak i architekty.

Hlavní město této části státu Texas, Austin, je nedaleko, a tak si zde svá sídla staví nejbohatší podnikatelé i zámožné rodiny, které hledají klidné útočiště stranou rušného města. Rough Hollow zkrátka nabízí dokonalý životní styl na nejvyšší úrovni.

Rezidence, kterou si dnes představíme, je výjimečná již na první pohled. Přesto, že je okázalá a plná zdobných detailů, dokázala si podržet jediný zvolený styl a je svým osobitým způsobem půvabná.

Členitá struktura rozsáhlé stavby dává zapomenout na ohromující obytnou plochu a ať už se nacházíme ve kterékoli její části, vnímáme právě jen nejbližší okolí.

Romantický dům se sedlovými střechami pokrytými červenými prejzovými taškami má své obvodové stěny jednoduše bíle omítnuté. Tento kontrast je působivý za slunečného dne, kdy zdi doslova září.

V noci potom, když se dům rozzáří bezpočtem světel, rafinovaně rozmístěných u paty zdí, nebo nástěnných luceren, dostává úplně jiný, až pohádkový charakter. Celý dům působí přívětivě i zvenku, pozorovateli poskytuje utěšený pohled na věžičky, vikýře i podloubí.

Vnitřní struktura je velice složitá, a i když se jedná o soudobý projekt, připomíná historické toskánské stavení, kdy se postupně, jak šel čas a měnily se potřeby uživatelů, dostavovala jednotlivá křídla a patra.

Interiér domu, stejně jako stavba, pracuje s historizujícím stylem. Pro zařízení nábytkem bylo zvolené období art deco. Tento jednoduše dekorativní styl skvěle doplňuje zdobnou architekturu a zklidňuje pohledový vjem.

Podlahy v přízemí domu jsou provedené z velkých kamenných dlaždic, kombinovaných s drobnou mozaikou. V ložnicích, v domě jsme jich napočítali celkem pět, jsou masivní dřevěné podlahy a v koupelnách samozřejmě praktická keramická dlažba.

Za pozornost stojí také stropy. Ani v jedné místnosti nenajdeme jednoduchý rovný strop, většinou se jedná o klenuté podhledy a v patrech šikmé plochy s přiznanými krokvemi nebo dřevěnými trámy na rovné ploše v přízemí.

Závěrem můžeme konstatovat jedině to, že i v moderní době lze vybudovat kouzelné místo pro život. Dům, kde se majitelé cítí opravdu pohodlně, a  i když se jedná o repliku historického stylu, stavitelé podrželi míru vkusu.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Cornerstone Architects, Coles Hairston