Luxusní vila v surfařském ráji
Obytný prostor, otevřený směrem ke kotvišti jachet, je zařízený v eklektickém stylu. Minimalisticky řešenou sedací soupravu se stolkem rozehrává barokizující křeslo v kombinaci černý lak a kůže.
Obytný prostor, otevřený směrem ke kotvišti jachet, je zařízený v eklektickém stylu. Minimalisticky řešenou sedací soupravu se stolkem rozehrává barokizující křeslo v kombinaci černý lak a kůže.
Krytá terasa prodlužuje obývací pokoj směrem do exteriéru. Hladina bazénu v pohledu z terasy splývá s modrou lagunou.
Skleněné zábradlí dovoluje průhledy na nábřeží se soukromými kotvišti jachet. Majitelé mohou vyjet rovnou ze své rezidence na volné moře.
Barevnost interiéru je zvolena v kontrastní kombinaci tmavě hnědých a smetanových tónů. Pestré barvy vstupují dovnitř zvenčí skleněnými stěnami, které lze odsunout a nechat dovnitř proudit vánky od moře.
Minimalisticky řešená kuchyně má kontrastní barevné ladění. Čelní plochy jsou z bílých skleněných desek, u horních skříněk z mléčného skla. Boky a deska ostrůvku jsou v tmavě hnědém laku ve vysokém lesku.
V pohledu z terasy vyniká sezení barokních tvarů. Sofa potažené v módní hovězí kůži v sobě spojuje základní barevnost místnosti.
Komunikační prostory zdobí umělecké fotografie ve výrazných hnědých rámech. V průhledu na spojující chodník mezi hlavním vstupem a zahradou dominuje upravená japonská borovice.
Nejenom kontrasty barev, ale také různé styly dynamizují vzhled interiéru prostorné rezidence. Židle s vyřezávanými opěradly zdobí potahy s organickým vzorem. Naopak vinotéka je řešena v přísně minimalistickém stylu.
Ložnice jsou koncipovány v historizujícím duchu. Postel v renesančním stylu zdobí polštáře a lavice čalouněná lesklým brokátem. Dezén látky se odráží na stínidlech nástěnných lamp.
Noblesu koupelny podtrhují leštěné mramorové desky, uplatněné na stěnách i na podlaze. Od tmavého podkladu se odráží subtilní bílý nábytek a zrcadla ve stylu odkazujícím na rokoko
Ložnice umístěná v prvním patře poskytuje nádherné výhledy na lagunu. Měkký vlněný koberec kontrastuje s doplňky a čalouněním lavice v lesklém brokátu.
Přístup do vily je situován v boční části, chodník vedoucí k němu je lemován pravoúhlými ocelovými segmenty, tvořícími mohutnou pergolu.
Živý plot z tújí je zkombinován s průsvitnou subtilní zástěnou, která ohraničuje rezidenci směrem do ulice.
V noci reflektory nasvícená zástěna z průsvitné fólie nechává prostoupit obraz živého plotu. Nad ním je rezidence rozzářená jako lucerna.
Čelní fasáda je celá prosklená, jednotlivé skleněné panely lze odsunout a propojit obývací místnosti s terasami. Odpočinkový prostor se zvětší o relaxační plochu s osvěžujícím bazénem.

Nenechte si ujít návštěvu přepychové vily na předměstí Surfers Paradise australského města Gold Coast City. Stylově zařízená rezidence se pro své obyvatele stala místem odpočinku, her ale také ideálním prostorem pro práci.

Surfers Paradise je nejzdařilejší kopií pobřeží v Miami. Pláž je nádherná, možná ještě delší než její americký protějšek. Moře poskytuje ty nejlepší podmínky pro surfování.

Je to zkrátka ráj, poskytující všechny myslitelné zábavy, které lze v přímořském letovisku zažít. Rezidence Promenade, kterou si nechala postavit čtyřčlenná rodina, se nachází nedaleko pláže v exkluzivní rezidenční lokalitě.

Atraktivitu pozemku umocňuje fakt, že se jednou stranou dotýká laguny s privátními kotvišti jachet, zatímco uliční část je obrácena směrem na luxusní čtvrť Surfers Paradise.

Návrh vnitřní dispozice v sobě nese rovnováhu mezi potřebami majitele a možností maximalizovat unikátní výhledy na přístav a luxusní mrakodrapy na odvrácené straně.

Hmotově jednoduchá stavba ve tvaru dvou kvádrů je strukturována mohutnou římsou, která stíní terasy a zároveň tvoří výraznou horizontálu oddělující přízemí od prvního patra.

Přístup do vily je situován v boční části, chodník vedoucí k němu je lemován pravoúhlými ocelovými segmenty, představujícími jakousi mohutnou pergolu.

Chlad oceli vyvažuje živý plot z tújí, lemovaný průsvitnou subtilní zástěnou, která rezidenci chrání směrem do ulice. V noci se dům rozsvítí jako lucerna a vybízí hosty, aby vstoupili dovnitř a vychutnali si nevšední scenérii kolem.

Vstup do domu se otevírá do velkorysého vnitřního atria, kterým je vidět přes obývací prostor na panoráma města.

Výrazným architektonickým prvkem je dvoupodlažní prostor směřující k nábřeží, který lze otevřít unikátními posuvnými skleněnými dveřmi, dosahujícími výšky dvou pater.

To přináší nejen výhledy na hladinu laguny, ale i přes již zmíněné vnitřní atrium do místností orientovaných do ulice.

Veškeré skleněné plochy lze stínit perforovanými žaluziemi z cortenu (ocel s efektem rzi), do uliční zóny nezvykle tvarovanými do jemného krajkového vzoru.

Okna mohou být přitom stále otevřená, což umožňuje, aby mořské vánky vnikaly dovnitř a dovolily domu dýchat bez námahy po celý den.

Kombinace minimalistického a historizujícího nábytku vnáší do hlavních společenských místností nevšední náboj. Oproti tomu barevnost je vyvážená, kombinuje světlé smetanové a temně hnědé tóny.

Zdá se, že designér chtěl dát hlavní slovo neobyčejně pestrému obrazu přístaviště jachet, jehož barvy, zvuky a vůně prostupují dovnitř otevřenými skleněnými stěnami.  Na odpočinkovou část navazuje jídelna s klasickým stolem s leštěnou deskou, u kterého se může pohodlně usadit osm lidí.  Jídelna se svou zdobností odráží od minimalisticky strohé kuchyně.

Čelní plochy linky jsou tvořeny deskami z tmavého kouřového a mléčného skla, veškeré spotřebiče včetně trub a kávovaru jsou v duchu posledních trendů skryty, takže prostor pro vaření může z dálky připomínat skříňkovou obytnou sestavu.

Ložnice v patře jsou vybaveny noblesním nábytkem, vycházejícím z různých historických stylů. Velkým prostorem disponuje ložnice majitele s dominantním lůžkem v renesančním duchu. Pocit luxusu umocňují polštáře a nízká lavice, potažené brokátem.

Dezén se stylizovanými lístky, tvořícími jednoduchý ornament, se odráží na stínidlech nástěnných lamp. Navazující koupelna ohromí obkladem z černého mramoru s jemným žilkováním, který zahaluje podlahy i stěny.

Od lesklých ploch se odráží subtilní nábytek inspirovaný rokokem. Hypermoderní vybavení je sofistikovaně zakomponováno do prostoru, aniž by byl narušený historizující styl, který prostupuje celou rezidencí.

Vedle úžasných výhledů na lagunu a město jde o další z motivů, který vtiskuje rezidenci na Surfers Paradise pocit výjimečnosti.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: BGD Architects

KONTAKT: www.bgdarchitects.com