Futuristická prázdninová rezidence
Vila je posazena tři metry nad úrovní pobřežní silnice, která je lemována přírodní kamennou zdí, v ní byl zabudován jediný vstup-vjezd do domu. Silné prvky geometrie jsou vidět téměř všude.
Prostorná otevřená terasa, jejíž obytná část je opatřena ze všech stran posuvnou prosklenou stěnou, nabízí úžasné výhledy. Vnější okraj bazénu těsně hraničí s kamennou zdí.
Architekti navrhli dům v ekologickém duchu. Kromě mechanického otvoru ve střeše, který vytváří komínový efekt, se využívá i odpařování vody z bazénu, čímž se dům dodatečně ochlazuje v parných řeckých dnech. Fotovoltaické panely dokážou vytvořit energii pro celý dům.
Pohled do interiéru na obytnou plochu včetně terasy v přízemí vily. Minimalistický interiér je celý v bílé barvě. Otevřený prostor nabízí nebývalý přísun světla.
První patro je privátní zónou majitelů. Ložnice s terasou má dokonalý výhled na otevřené moře. Veškeré vybavení včetně lůžka, vany, polic a úložných prostor jsou zabudovány do struktury domu.
Mírně točité schodiště v jeho spodní části vede ze suterénu domu do přízemí. Vlevo od schodiště je zabudována kuchyňská linka.
Schody s příjemnou relaxační zónou oddělují hlavní budovu od části pro hosty. Tím je docíleno maximální soukromí pro návštěvníky i pro majitele domu.

Moderní vila navržená pro rekreační účely poskytuje majitelům dokonalý komfort během trávení prázdninových dnů.

Mimo to nevšední architektura domu navozuje pocit, že se nacházíte v luxusním rekreačním zařízení nebo plujete na úžasné jachtě s pocitem absolutního soukromí.

Vila se nachází na pobřeží řeckého ostrova Rhodos a projekt s německou precizností vypracovalo architektonické studio Hornung & Jacobi.

Areál je umístěný tři metry nad úrovní pobřežní silnice a odděluje ho přírodní kamenná zeď, která plní hned několik zásadních funkcí. Jednak slouží jako zábrana proti sesuvu půdy. Z pobřežní strany poskytuje domu úplné soukromí a také bezpečnost.

A zcela originálně je do zdi zasazen jediný vstup – vjezd do domu, který je zároveň krytým stáním pro auto. Vjezd je osazen jednokřídlou posuvnou bránou, která zajíždí po celé své délce do nitra zdi.

Po mírně točitém schodišti v jeho spodní části se dostáváme do přízemí. Zde se nachází hlavní obytná část opatřená ze tří stran posuvnými prosklenými stěnami. Ty zaručují naprosto úžasný rozhled do okolí a na moře. První patro je privátní zónou majitelů.

Nachází se zde ložnice s koupelnou a prostornou terasou oddělenou opět prosklenou stěnou. Z ložnice je nádherný výhled na otevřené moře.

Zařízení domu je v duchu minimalismu a veškeré vybavení včetně lůžka, umyvadel, polic a úložných prostorů je zabudováno přímo do struktury domu.

Tato prázdninová rezidence byla navržena pro mladý pár, který má spoustu přátel. Jeden z požadavků zadavatelů byl tedy samostatný prostor po hosty.

Ten architekti zakotvili pod úroveň hlavní budovy, jehož zadní část lemuje řada vzrostlých stromů a spojnicí mezi centrem dění je bílé schodiště, které z části nabízí relaxační plochu.

Mohutný přesah nad bazénem není náhodný. Trojúhelníky v přesahu fungují jako určitý zdroj energie. Odpařováním vody z bazénu se zajišťuje určitý stupeň ochlazování.

Více má na starosti střecha se zabudovaným mechanickým otvorem, který slouží jako komínový efekt. Tím se dům stává téměř soběstačným. Přispěla k tomu i lehká dřevěná konstrukce opatřená bílou-sádrovou omítkou.

To je opravdu unikátní řešení a je možné pouze v oblastech, kde teplota nikdy neklesne pod 0 °C.

Text: Markéta Vobroučková, Foto: Studio Hornung & Jacobi