Z exotického Bali do slunné Itálie
CARUSO BELVEDERE RAVELLO. Nezapomenutelným zážitkem je přepadová hrana, pod níž se nachází dolní a menší část bazénu – je zde pravidelnou podívanou, že po této úzké římse prochází číšník s tradiční lahví vína, mísou čerstvého ovoce či pokrmem, ovšem nikoli v naleštěných lakýrkách, nýbrž bos.
Komplex Jimbaran Puri.
Jimbaran Puri. Kolem vodních ploch jsou rozmístěna teaková křesílka a nechybí nezbytné palmy tvořící příjemný stín.
Jimbaran Puri. Součástí největšího bazénu je hotelový Puri bar, jehož obsluha vám donese požadované pití až na místo.
Na pobřeží Amalfi, nad městečkem Ravello, se rozkládá romantický hotel Caruso Belvedere.
Dominantou hotelu Caruso Belvedere je bezpochyby architektonicky kouzelný bazén, nacházející se „na dosah nebeské modři“, obrácený k pobřeží Amalfi, ovšem dohlédnete daleko na Středozemní moře.
CARUSO BELVEDERE RAVELLO. Nezapomenutelným zážitkem je přepadová hrana, pod níž se nachází dolní a menší část bazénu – je zde pravidelnou podívanou, že po této úzké římse prochází číšník s tradiční lahví vína, mísou čerstvého ovoce či pokrmem, ovšem nikoli v naleštěných lakýrkách, nýbrž bos.

Kdo procestoval rozdílné kouty světa, může rozhodně potvrdit fakt, že pojem bazén je více než široký, a představení čtyř vodních ploch to ještě umocní. Čeká nás tedy putování po třech kontinentech a nejedna nevšední podívaná.

Naše první zastávka bude v Indonésii, na Bali, kde si prohlédneme komplex Jimbaran Puri. Nenechte se mást pojmem hotel. Jde o soubor několika luxusních vilek na dosah mořské hladiny a lemovaných hned několika bazénky.

Jejich základem jsou přírodní kameny mající modrozelený nádech. Ty také tvoří obdélníkové plochy skryté pod hladinou, umožňující pohodlné posezení pod hladinou, a také slouží jako přechodové můstky.

Kolem vodních ploch jsou rozmístěna teaková křesílka a nechybí nezbytné palmy tvořící příjemný stín. Součástí největšího bazénu je hotelový Puri bar, jehož obsluha vám donese požadované pití až na místo.

Kouzelně pak působí bazén za večerního soumraku, díky světelným tělesům pod hladinou i šestici zdrojů umístěných v kamenných sloupcích na břehu.

Přenesme se nyní na jih Evropy, na Apeninský poloostrov. Na pobřeží Amalfi, nad městečkem Ravello, se rozkládá romantický hotel Caruso Belvedere.

V jeho prostředí můžete mít chvílemi dojem, že se vedle vás objeví dobyvatel Caesar či Spartakus bude prchat za svobodou.

Dominantou hotelu je bezpochyby architektonicky kouzelný bazén, nacházející se „na dosah nebeské modři“, obrácený k pobřeží Amalfi, ovšem dohlédnete daleko na Středozemní moře.

Nezapomenutelným zážitkem je přepadová hrana, pod níž se nachází dolní a menší část bazénu – je zde pravidelnou podívanou, že po této úzké římse prochází číšník s tradiční lahví vína, mísou čerstvého ovoce či pokrmem, ovšem nikoli v naleštěných lakýrkách, nýbrž bos.

Dno bazénu s mírně předehřívanou vodou je zčásti tvořeno drobnou kamínkovou mozaikou a jednu z hlavních částí tvoří půlkruhové vstupní schodiště.

Samotná vodní plocha je obklopena stylovými „ruinami“, zbytky sloupoví a keramikou, umocňující iluzi doby, kdy Věčné město Řím ovládalo nejstarší kontinent.

Nyní se přesuneme do země, k níž se budou zanedlouho upínat zraky všech fotbalových fanoušků – řeč je o Brazílii. Naše kroky budou směřovat do Rio de Janeira, konkrétně do hotelu, v jehož názvu najdeme jméno slavné pláže – Copacabana Palace.

Samotná budova upomíná spíše na evropskou architekturu a po celé její délce se táhne azurově modrý bazén, lemovaný po kratší straně další přístavbou, v níž se nachází restaurace a bar.

K chladivé vodě si tak můžete přinést nápoje či pochutiny dle vlastního přání. Druhá, kratší strana bazénu je obrácena k Atlantickému oceánu. A pokud se k němu otočíte zády, uvidíte slavnou horu Corcovado se sochou Krista na vrcholu.

Bazénové putování zakončíme v Kambodži. La Résidence d’Angkor bude jediným místem, jež neleží v blízkosti mořského pobřeží; nachází se ve vnitrozemí asi 300 kilometrů od metropole Phnom Phen, v Siem Reap.

Zdejší bazén se ukrývá pod bujnou tropickou vegetací a má další zvláštnosti, odlišující jej od jeho předchůdců – je naplněn slanou vodou a díky zvláštnímu systému její cirkulace se obejde bez použití chloru.

Z naší galerie bazénů je také jednoznačně nejdelším a zachovává si ryze asijský ráz. Také zde jsou umístěny světelné zdroje v okolí i pod jeho hladinou, takže večerní či noční pohled v kombinaci s okolím dostává mystický nádech.

Ovšem oproti třem předchozím vodním plochám má tato jednu výjimku, její hladina je k dispozici po celých 24 hodin.

TEXT: Robert Pavelka, FOTO: archiv hotelů