Život mezi velkoměstem a přírodou
Nekonečný bazén v 55. patře obytné věže vypovídá o luxusu apartmánu. Z čalouněných lavic a lehátek se otevírá pohled na thajskou metropoli.
Plynoucí interiér spojuje odpočinkový kout zapuštěný pod úroveň podlahy s prostornou jídelnou s barovou kuchyní. Minimalistický nábytek doplňuje lampa od známé designérské dvojice Hans and Franz Kyudo.
Druhé podlaží obsahuje luxusní pracovnu, oddělenou od ložnice nábytkovou stěnou. Dokonalou práci s materiály představuje stůl s masivní dřevěnou deskou na skleněné podnoži.
Černý mramor s bílým žilkováním prostupuje celým interiérem. Je uplatněn na podlahách ve druhém podlaží, v komunikačních prostorech i na obkladech stěn.
Jednotlivá patra triplexu spojuje železobetonové schodiště se skleněným zábradlím, harmonujícím se skleněnými stěnami interiéru.
Barová kuchyně obložená černým mramorem s bílou kresbou skvěle doplňuje jídelnu, která naopak působí subtilním dojmem. Skleněnou desku stolu podpírají nohy z chromované oceli.
Nekonečný bazén v 55. patře obytné věže vypovídá o luxusu apartmánu. Z čalouněných lavic a lehátek se otevírá pohled na thajskou metropoli.
Většinu předělů tvoří skleněné stěny, salonek v nejvyšší úrovni penthousu je zařízen ve stylu Bauhausu. Jeho ozdobou jsou křesla Wassily od Marcela Breuera.
Vzdušný apartmán je jako stvořený pro prezentaci uměleckých děl ze sbírky majitele. Krytou terasu s bazénem zdobí sochy mytických lvů.
Odpočinkovou plochu s bazénem doplňuje bar. Bazén ohraničený skleněným zábradlím nabízí dostatečnou hloubku pro plavání s výhledem na střechy moderních mrakodrapů i buddhistických chrámů.
Ložnice, komfortní šatna a koupelny jsou umístěny ve druhé úrovni triplexu. Šatna s plochou pro úpravu šatů je oddělená stěnami z modrého floatu.
Nádhernou dispozici tvoří ložnice spojená s koupelnou, ohraničenou vertikální zahradou s živými rostlinami. Místnosti lze podle potřeby oddělit zasunutím skleněné stěny.
Dokonalé sladění materiálů a barev spolu se skleněnými stěnami a bodovým nasvícením vytváří téměř magickou atmosféru ložnice. Lesklý tmavě modrý satén na povlečení a leštěná podlaha kontrastují s matnými materiály na lavici s čalouněnými polštáři.
V koupelně majitele vyniká bílý mramor, který je použit na desce pod umyvadly. Zelená vertikální stěna se odráží v zrcadlech a vytváří pocit přírody uprostřed městského mrakodrapu.
Špičkový evropský design je použit také v koupelně. Židle Luis Ghost od Philippa Starcka slouží při úpravě zevnějšku u zrcadla.
Noční výhled na řeku Chao Phraya, vinoucí se thajskou metropolí.
Vysazení stromu v 53. patře věže bylo pro architekta i majitele apartmánu velmi důležité. Leitomotivem celého projektu bylo motto „Život mezi velkoměstem a přírodou“.
Současný highend design v konfrontaci se sochami, připomínajícími bohatou historii území současného Thajska, souzní v jeden harmonický celek.

Dokonalé materiály a technologie využité při vybavení apartmánu o třech podlažích v konfrontaci s uměleckými díly a fragmenty přírody uchvátí každého, kdo se ocitne v tomto kouzelném bytu.

Třípodlažní penthouse je umístěný v 53. až 55. patře highendové rezidenční věže Pano v hlavním městě Thajska Bangkoku, údajně třetí nejvyšší stavbě v zemi.

Studio Ayutt and Associates design navrhlo tento ateliérový byt v duchu konceptu „Život mezi velkoměstem a přírodou“. Nabízí přepychový moderní životní styl a poskytuje odpočinkové prostory s panoramatickým výhledem na hlavní thajskou řeku Chao Phraya.

Tento komplex vznikl výhradně pro jednu rodinu, ale zároveň tvoří významnou součást domácí atmosféry hosté. Architektonický koncept vyšel z myšlenky domu umístěného v mrakodrapu.

Poskytuje soukromé venkovní prostory, které fungují podobně jako dvůr vybavený terasou, miniaturní zahradou a bazénem. Základní funkce, které známe z klasického domu, architekti rozmístili do tří podlaží triplexu.

Většina vybavení sloužícího ke společenskému životu rodiny je umístěna v první a třetí úrovni, zatím co soukromé místnosti, jako jsou ložnice a pracovna, obsadily druhé podlaží.

Plynoucí prostory jsou hlavní myšlenkou, ze které vycházeli autoři projektu pod vedením hlavního designéra Ayutt Mahasoma. Průhlednost boří bariéry mezi vnitřními a vnějšími plochami současně znamená nezřetelnou hranici mezi soukromou a společenskou sférou. Tento dvojznačný scénář vyzývá uživatele k volnému pohybu prostorem.

Vstupní hala a hlavní obývací prostor tvoří entrée do privátní sféry v druhé úrovni mezonetu. Obě tyto plochy byly navrženy jako ohniskové místnosti domu, kde se soustředí život rodiny. Majitel, který je sběratelem umění, zde vystavuje svá umělecká díla.

Navazující a svým způsobem výjimečná terasa se pyšní vzrostlým stromem, vysazeným v 53. podlaží výškové budovy.  Dovoluje tak přírodě a panoramatickým výhledům obohatit vztah mezi interiérem a exteriérem, zároveň nechává dovnitř prostoupit velké množství denního světla.

Společenská hala se zapuštěným odpočinkovým koutem je otevřená do výšky stropu 2. podlaží.

Z pohodlného sezení je vidět na galerii, ze které jsou přístupné soukromé místnosti.  Špičkové designové doplňky a moderní umění na stěnách vyvažují sošky a busty bohů východních náboženství. Vnášejí tak do přízemí ducha Thajska.

Velkou část přízemí tvoří prostor pro setkávání s přáteli. Jídelní stůl, velká barová kuchyně a další sedací kouty nabízejí maximální komfort.

Barevný akord šedých tónů na čelních stěnách skříněk a čalounění sedacího nábytku se odráží od bílých stěn a leštěné mramorové podlahy pískové barvy. Tento multifunkční prostor ještě doplňuje byt pro personál s veškerým vybavením včetně miniatruní kuchyně.

Soukromé podlaží ve druhé úrovni charakterizuje převažující kombinace antracitové šedé na nábytku a tmavě modré barvy na saténovém povlečení. Černý mramor s bílým žilkováním na podlaze v ložnici přechází v koupelně do bílého leštěného kamene.

Bílá solitérní vana velikosti malého bazénku se odráží od plochy vysypané drobnými oblázky. Doteky přírody dále představují vertikální zahrady se živou zelení, odrážející se ve velkých zrcadlech. Efekt zrcadlení pocitově zvětšuje luxusní prostory pro relaxaci.

Třetí patro patří opět společenskému životu širšího okruhu rodiny. Asi nejatraktivnější část tvoří nekonečný bazén, přes který majitelé se svými hosty z pohodlných lehátek a sofa hledí na město Bangkok.

Výškové budovy a buddhistické chrámy na břehu veletoku Chao Phraya  tvoří kolorit metropole, ve které se snoubí nejmodernější technologie s bohatou historií.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: AAd Architects