Šedá perla na skalnatém útesu
Společenskou zónu, která je hlavním obytným prostorem domu, lze znásobit shrnutím prosklených stěn ke straně a otevřením interiérů na terasu se zapuštěným bazénem.
Pozemek není příliš široký a z obou stran ho obklopují další luxusní rezidence, přesto je ale i ten nejmenší kousek zahrady využit na maximum. Například v podobě terasy a trávníku se stromem, které tu navíc mají dostatek stínu.
Také nápaditě ztvárněný bar navazuje na venkovní terasu. Řešení police sloužící k uložení zásob drahého alkoholu se tvarově odráží v podobě ostrůvku s mycí zónou.
V projektu, který na maximum využil možnosti dané pozemkem, se podařilo vytvořit mezi bloky zajímavé vnitřní atrium. Zatravněný a rostlinami osázený prostor funguje opět jako zvětšení obytných ploch, přispívá rovněž k proudění vzduchu a optimalizaci vnitřního klimatu rezidence.
„Nekonečný“ bazén s přelivovou hranou je velmi efektní součástí venkovní terasy obložené dřevěnými palubkami. Teplá textura tohoto přírodního materiálu vyvažuje technicistní plochy z pohledového betonu.
Velkorysé schodiště s kovovou konstrukcí a dřevěnými stupni je páteří domu, která (stejně jako výtah) komfortně spojuje všechna patra. Prostřednictvím prosklené střechy sem proniká dostatek denního světla, jemuž nestojí v cestě ani transparentní skleněné zábradlí.
Suterénní prostory neslouží pouze jako technické a personální zázemí, ale poskytují dostatek místa jak pro vinný sklep, tak pro majitelovu sbírku umění, kulečník a bar.
Do nejmenšího detailu propočítané průhledy prostřednictvím posuvných prosklených stěn a čirého zábradlí maximalizují efekt nabízený atraktivním okolím rezidence. Při pěkném počasí, o něž tu není nouze, se lze výhledy kochat nejen při čtení knihy v designovém křesle, ale třeba i při koupání ve vaně.
Z uliční úrovně, kde je vedle vstupní haly umístěna garáž pro tři auta, se pětipatrová rezidence jeví velmi nenápadně. Její skutečné proporce prozradí až pohled z boční strany nebo od mořské hladiny.
Plot u příjezdové komunikace je stejně jako část fasády rezidence obložen dřevem ořešáku, které je žádoucím kontrastem k jinak velmi strohému charakteru převážné části pláště domu.
Kombinace výrazných sochařských forem stavby, opláštění zinkem a sytá barva fasády se dorážejí v silné struktuře celého objektu, jehož vyznění dobře koresponduje s okolními horami.

Kompaktní dům s výrazně sochařskými formami poskytuje záviděníhodný obytný komfort a minimalistický design.

Dramatický svažitý terén s kamenným podložím, tyčící se nad pláží Clifton v bohaté rezidenční čtvrti na předměstí Kapského Města v Jihoafrické republice, poskytoval pro stavbu poměrně málo místa.

Přesto se na zhruba 875 čtverečních metrech plochy podařilo realizovat nádhernou rezidenci, v jejímž plášti se barevně zrcadlí tóny okolních hor.

Charismatické místo s výhledem na Atlantik okouzlilo majitele pozemku na první pohled, tím spíš, že ho kupovali už s dokončeným designovým konceptem.

Směr, jímž se podoba domu pod taktovkou týmu Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects ubírala, totiž přesně odpovídal představám a záměrům investora.

Vnitřní dispozice obytných prostor rodinné rezidence bylo nutno přizpůsobit danostem spočívajícím v členění domu do celkových pěti podlaží, kopírujících sklon svahu.

Velkorysá multifunkční společenská zóna našla místo ve druhém podlaží, nad rozsáhlým suterénem, kam autoři projektu situovali nejen sklep, místnost pro majitelovu sbírku umění, kulečník a bar, ale také technické a personální zázemí.

Interiéry maximálně otevřené do venkovních prostor zahrnují dva obývací pokoje, kuchyni a tři jídelny.

Největším benefitem těchto dispozic je kromě fantastického výhledu na záliv a hladinu oceánu také možnost propojit je díky posuvným a skládacím stěnám s přilehlými terasami a částmi zahrady na východě a severu, což násobí obytný komfort a umožňuje maximalizovat využití nevelkého pozemku.

Třetí a čtvrté podlaží slouží jako intimní zázemí s pokoji orientovanými na západ, na úrovni uliční fronty jsou pak trojgaráž, vstupní hala a studovna.

Páteří domu je velkoryse široké otevřené schodiště spojující jednotlivá patra rezidence, jež jsou pohodlně přístupná také moderním výtahem.

Díky velkému podílu vnitřních i venkovních ploch z čirého skla proudí do interiérů dostatek přirozeného světla, a to dokonce i včetně nejníže situovaných místností v suterénu.

Pečlivě vytvořené efektní průhledy a výhledy zároveň kompaktní rozlohu většiny místností opticky zvětšují.

Do interiéru, jehož podoba je dílem týmu ve složení Mark Rielly&Vanessa Cannon (Antoni Associates), pak nejen pohledově, ale i fakticky prostupují exteriérové prvky včetně nelakované pozinkované oceli a betonu, jejichž technicistní design změkčují bohaté obklady stěn a podlah tvrdými i měkkými dřevinami a přírodní břidlicí.

Hloubku a kultivovanost pak bohatým prostorám dodává na zakázku vyrobený nadčasový nábytek od firmy OKHA Interiors. Výsledný moderní interiér je ultra-chic, zároveň však také pohodlný a plný hřejivé atmosféry.

Text: Alena Müllerová, Foto: Saota Architects

SAOTA ARCHITECTS (projekt), 109 Hatfield Street Gardens, Cape Town

South Africa, tel.: 27 21 468 4400, www.saota.com