Vila na Ibize jako láska na druhý pohled
Chill-out koutek zdobí fotografie Cow Girl, jejímž autorem je slavný módní fotograf Tony Kelly. Polštáře na pohovce byly vyrobeny na základě návrhů Anke Rice.
Místo v hale zdobí popartový obraz Jack, zakoupený v obchodě Sluiz na Ibize. Křesla získaná na bleším trhu vylepšily potahy se vzory v témže stylu.
Chill-out koutek zdobí fotografie Cow Girl, jejímž autorem je slavný módní fotograf Tony Kelly. Polštáře na pohovce byly vyrobeny na základě návrhů Anke Rice.
Jídelní stůl pod fotografií nazvanou Lobster (autor Tony Kelly) je od značky Lago. Celá souprava byla zakoupena v obchodě La Maison d'Elephant, skleněný lustr ve Sluiz Gallery. Vázy jsou z pařížského blešího trhu.
Sedací soupravu doplňuje starý indický stolek, nově opatřený stříbrnou barvou. Křeslo pochází z kultovního obchodu La Maison d'Elephant a koberec z nabídky Descan na Ibize.
Čtvrtkruhovou pohovku zhotovenou na míru obtáčí schodiště vedoucí na galerii. Dekorace na stěně vyrobila designérka ze starých papírových tašek z obchodu Pacha Clubs Merchadishing.
Bílá barva na stěnách interiéru i exteriéru patří ke středomořské tradici. Umělecká díla a doplňky ve stylu pop artu vynikají na bílém pozadí.
Jídelní stůl značky Lago je obklopený židlemi kontrastní barevnosti, obojí pochází z obchodu La Maison d'Elephant. Podlaha je ze slinuté keramické dlažby místní provenience.
Vlevo a vpravo nahoře: Zrcadlová stěna v koupelně vytváří pocit nekonečné galerie. Zařizovací předměty jsou od značky Duravit.
Na fotografiích od Nico Bustose není nikdo jiný než slavný Giorgio Armani s Penelope Cruz.
Výrazná kombinace černé, bílé a červené zdobí jednu ze tří ložnic v patře. Postel - Mies van der Rohe, stolní lampičky z peří - Maison d'slona Barcelona, polštáře a umělé kožešiny Lotus, Ibiza.Autorem fotografie Cherry Ebony je Jordi Gomez.
Nezvyklé umístění postele na galerii, čelo postele s vyskládanými polštáři se dotýká bezpečnostního zábradlí z lepeného skla.
Luxusní koupelna je obložena onyxovou mozaikou. Bambusová zástěna vnáší do prostoru dotek přírody.
Z důvodu stísněného prostoru byla postel vyrobena na zakázku v Muebles iconicos na Ibize. Ložnice je zařízena v příjemné barevné kombinaci chladných tónů a bílé.
Pokoj pro hosty je vybaven postelí a stoličkami fialové a růžové barvy, zakoupenými v obchodě Descan na Ibize. S výrazným čalouněním a povlečením ladí obrazy na stěnách.
Pokoj pro hosty je vybaven postelí a stoličkami fialové a růžové barvy, zakoupenými v obchodě Descan na Ibize. S výrazným čalouněním a povlečením ladí obrazy na stěnách.
Ložnici ve stylu Black & White zdobí umělecká fotografie zakoupená ve Sluiz Gallery.
Pokoj v domě u bazénu zdobí triptych fotografií objevených v Galerii Lumas v Německu, starožitné noční stolky jsou z Číny, lampy byly zakoupeny v luxusním obchodě Biosca & Botey v Barceloně. Polštáře jsou vyrobeny ze starých afrických látek.
Anke Rice, interiérová designérka MÍSTO NAROZENÍ: Spolková republika Německo VZDĚLÁNÍ: Základní škola: Quaker Roidge School Scarsdale, New York, USA Gymnázium Aalen, Německo Univerzita Julia-Maximiliana, Würzburg Sorbonna, Paříž: Diplom z francouzských dějin a sociologie LITERATURA: Living in Style Ibiza, fascinující kniha o bílém ostrově lásky a jeho velkolepých interiérech, editovaly A...
Sloupové umyvadlo Alape s baterií Tara Classic značky Dornbracht. Luxusní pocit vnáší do prostoru onyxová mozaika.
Philippe Starck navrhl umyvadlo pro značku Duravit. Zrcadla odrážejí mozaikové stěny z průsvitného onyxu.
Terasa o rozloze 200 m2 je vyrobena z teakového dřeva. Autorem snímku, který byl pořízen speciálně pro tento prostor, je módní fotograf Nico Bustos.
K neobyčejné rezidenci patří také neopakovatelný pohled na Středozemní moře.
Motivy Dálného východu prostupují z interiéru do exteriéru. Bazénu dominuje socha Buddhy.
Terasu doplňuje zděná pergola, ukrývající jídelní stůl pro větší společnost. Pohovky s polštáři v kombinaci červené a bílé barvy naleznete jak pod pergolou, tak v příjemně hluboké lodžii.

Interiérová návrhářka Anke Rice přetvořila stávající prázdninový dům na zábavnou, výrazně barevnou vilu ve stylu pop artu.

Profesionální designéři mají velkou zkušenost a znalosti, jak najít šarm v budovách, kde by ho nikdo jiný nehledal. Mezi takové designové mágy patří i původem německá návrhářka Anke Rice.

Výsledkem její práce je funky, hippy a šik vila jakoby vystřižená z bláznivých komedií s Austinem Powersem. Spojuje v sobě kouzlo středomořské architektury s nevázaností stylů, pohrávajících si s pestrostí tvarů a barev.

Prázdninové útočiště na vyvýšenině s nádherným výhledem na Středozemní moře odráží kosmopolitní styl.

Dům se zastavěnou plochou 500 m2 navštívila Anke Rice poprvé v roce 2009 a tehdy měla dojem, že jde o nejošklivější dům, který kdy viděla.

Jeho předchozí majitel měl finanční potíže a její obchodní partner a nejlepší přítel v jedné osobě ji přemluvil, aby dům společně koupili.

Jak designérka říká s nadhledem, pozemek o rozloze 7000 m2 byl velmi přitažlivý, zvláště pro osoby se zvýšenou vizuální citlivostí. „Byla to láska na druhý pohled,“ dodává návrhářka a bytová dekoratérka.

Na začátku nevěděla, co s domem dělat. Ale poté, co v něm strávila spolu se svými dětmi a přáteli celou jednu sezonu, postupně začaly přicházet nápady a myšlenky, jak vilu zrenovovat.

Zjistila, že v domě panuje pozitivní atmosféra, která je daná hlavně úžasnou lokalitou, kterou je vyvýšenina nad Středozemním mořem. „Jako by na té hoře byl zdroj zenové energie, který mě přiměl zůstat,“ uvažuje Anke Rice.

První, o co Anke požádala, bylo povolení na vykácení 43 borovic, aby uvolnila úžasný výhled na moře. Vlastní přestavba pak trvala 1,5 roku. Byl to postupný proces bez architektů a podrobných plánů, realizační tým tvořili Anke a několik stavitelů.

Venkovní silueta vily byla zachována, zato dispozice uvnitř se zcela proměnila. Charakter domu umocnilo prostorové propojení obývací a jídelní zóny, dále vznikly tři útulné ložnice, z nichž každou doplňuje komfortní koupelna.

Pokoje pro hosty jsou umístěny v suterénu, jehož čelní stěna se otevírá směrem k moři, a také v dalších budovách na rozlehlém pozemku.

Cílem designérky bylo vytvořit jednotný styl, který původní dům postrádal. V některých místech byly oblé klenby, jinde pravoúhlé hrany, prostor rozbíjely nejednotné výšky stropů. To vše nechala Anke Rice odstranit a tvarově sjednotit.

Také dala rozšířit okna, aby dovnitř proudilo více světla. K vizuálnímu sladění interiéru přispěla také výměna dveří podlah. „Pravý pocit pohodlí může dát pouze jednotný styl,“ míní designérka.

Významnou roli hrají v interiéru barvy a výrazná umělecká díla včetně fotografií. Každou místnost charakterizuje specifická barevnost spojující nábytek, doplňky a obrazy na stěnách v jeden dynamický celek.

Například pokoj pro hosty nazvaný Pink Room je vybaven postelí a stoličkami fialové a růžové barvy, zakoupenými v obchodě Descan na Ibize.

Noční stolky jsou vyrobeny z kořenů stromů z Indonésie, které Anke nechala nastříkat neonovou růžovou barvou v místní lakovně na auta. Obrazy na stěnách podtrhují náladu neobyčejného prostoru.

Zklidňující plochy poskytují bílé stěny, od kterých se odráží pestré čalounění a koberce připomínající pop art. Styl Andyho Warhola evokuje také nábytek, pečlivě vybíraný ve známé prodejní galerii La Maison d’Elephant na Ibize.

Některé místnosti zdobí artefakty dovezené z Dálného východu, velmi populární v období hippies. Drobnosti, které dokreslují ducha interiéru, jsou z místních obchodů nebo také z blešího trhu v Paříži.

Venkovní prostor tvoří komfortní teaková terasa s bazénem, zděná pergola poskytuje místo pro společné stolování a odpočinek. Tuto idylu rámuje nekonečný modrý obzor. „Je to dům, kde se nejvíc cítím jako doma,“ vyznává se Anke Rice.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: Conrad White, GERBER GMC