Rezidence na kanadské náhorní plošině
Kontrast dvou zdánlivě si protiřečících fasádních prvků, jimiž jsou panely z kompozitního betonu a dřevěné palubky, dávají rezidenci T House potřebnou dynamiku a napětí.
Vodní nádrž osázená rostlinami, umístěná před proskleným modulem, jenž je spojnicí mezi obytným kvádrem a dvoupodlažním kubusem, tvoří součást ochlazovacího systému rezidence.
S barvou až antracitových fasádních panelů z kompozitního betonu ladí kamenná dlažba použitá ke zpevnění plochy před vstupní halou rezidence.
Kompozitní materiál na bázi betonu vyztuženého skelnými alkalirezistentními vlákny dává fasádě mimořádné technické vlastnosti, jako jsou tvrdost, pevnost, trvanlivost, tvárnost a požární odolnost. K jeho výhodám patří i nízká objemová hmotnost a možnost výroby tenkostěnných deskových prvků.
Dlouhý úzký bazén prozrazuje zálibu majitelů rezidence v plavání. Úzká podélná pochozí plocha je určena pouze pro pohyb kolem nádrže, pro relaxaci slouží níže položená terasa.
Umírněné přesahy ploché střechy mají za úkol zejména chránit lobby před přehřátím v létě, zároveň nebrání paprskům zimního slunce pronikat do vnitřních prostor a přinášet solární zisky. Beton a přírodní kámen na terase jsou v létě chladivé, v zimě pak díky otopnému systému poskytují ideální komfort.
Z tohoto pohledu se jako stěžejní výrazový prvek rezidence jeví barevně výrazné opláštění mohutného krbového komína z oceli Corten. Jednopodlažní 24 metrů dlouhý obytný kvádr je na jednom konci zakotven do podloží, na druhém pak „visí“ nad mírným svahem.
Kouzlo přirozeného splynutí pozemku kolem domu s okolní přírodou představovanou smíšeným lesem s převahou listnatých stromů získala zahrada díky projektu Jocelyn Lussiera z Topia Solutions Jardins.
Četné prosklené plochy dávají rezidenci T House vzdušnost a světelný komfort. Zároveň přispívají k dokonalému průniku vnitřních a venkovních prostor a při otevření pomáhají udržet v interiéru příjemné osvěžující klima.
Jednoduchost až strohost linií architektury proniká také do obytných prostor. Teplo dávají interiéru především použité materiály a vybrané artefakty. Multifunkční zóně barevně kraluje výrazné plátno montrealské malířky Carol Bernier, dalšími autory byli Gilles Carle, Hélène Goulet a Jesus Carlos Villalonga.
Jednoduchost, strohost, účelnost, dokonalá funkčnost. Koupelna vyrobená na zakázku navazuje na hlavní ložnici, společně zaujímají celé horní patro dvouúrovňového kubusu obloženého zvenku dřevem.
Minimalistickou ložnici přístupnou otevřeným schodištěm proteplují dřevěné prvky na podlaze a na posuvných okenicích. Její dominantou je nápadité dvojlůžko, které navrhla sama Natalie Dionne, šéfka studia ND Architecture.
Jméno majitelů rezidence T House sice zůstalo utajeno, nicméně lze prozradit, že jsou velkými patrioty, a proto ve svém domě chtěli mít pouze nábytek, vybavení a umělecké předměty pocházející z ateliérů, dílen a obchodů v Quebecu.
Rovněž ostrůvková kuchyně, jíž vládne dokonalý pořádek, je vyrobena na zakázku. Dřevo v medovém tónu příjemně kontrastuje s podlahou z leštěného kamene.
Impozantní krb s komínem obloženým cortenovou ocelí, jenž plynule přechází do venkovních prostor. Tento nepřehlédnutelný materiál je díky speciální ochranné vrstvě patiny odolný vůči atmosférické korozi.

Minimalistický objekt s názvem T House, který vyrostl podle návrhu studia ND Architecture v Quebecu, vznikl na základě inspirace ze spisů Plinia Mladšího. Autory uchvátil jeho důmyslný popis dvou velkých propojených starověkých italských vil.

Tvořili se stejným zaujetím pro dokonalý soulad obytné stavby s okolní krajinou, ovšem samozřejmě v kontextu moderních stylů a technologií. Dům stojí na náhorní plošině vysoko na kopci, s krásnými výhledy do zemědělského údolí a na vzdálené Appalačské hory.

Jeho architektura je modelována na míru topografie pozemku, také s ohledem na světové strany a z toho plynoucí intenzitu a směr slunečního záření.

Poněkud strohé, přísně geometrické linie dvoupodlažní krychle a nízkého kvádru, vzájemně spojených do tvaru T, zjemňuje obklad části fasády z torrefied dřeva s opáleným vzhledem, jemuž speciální úprava dává rovněž stabilitu a odolnost vůči zdejším klimatickým podmínkám.

Citlivě vyvažuje industriálně vyhlížející plochy tvořené šedými velkoformátovými panely z kompozitního cementu, navíc barevně ladí s dalším použitým materiálem: s rezavou ocelí Corten, jíž je zvenku i zevnitř obložen komín krbu.

T House byl navržen v rámci nejmodernějších certifikovaných technologií vstřícných k ekologii, jeho závislost na energetických zdrojích výrazně snížil geotermální systém vytápění a klimatizace.

Na kvalitě vnitřního prostředí se podílejí i okna poskytující možnost přirozeného křížového větrání. Vyváženou tepelnou pohodu v zimních i letních měsících ovlivňují rovněž použité materiály.

Uspořádání samotné rezidence vychází ze tříramenných dispozic: jedno z křídel v přízemí propojeném centrální halou s jídelnou zaujímá multifunkční společenský prostor s kuchyní, další dvě pak ložnice s hygienickým zázemím a salon.

Hlavní ložnici projektanti umístili do horního podlaží krychle, nad kuchyň. Do půdorysu však výrazně vstoupil bazén situovaný v části zahrady směřující do zadních partií pozemku, díky němuž se výsledný tvar zastavěné plochy „protáhl“ do kříže.

Voda je tu ostatně nedílnou součástí obytného komfortu, proto přibyla i malá nádrž s vodními rostlinami. Dalším nepřehlédnutelným, a se svým šuměním i nepřeslechnutelným vodním prvkem je potok tekoucí do rybníka pod kopcem.

Duší domu je pak barevně promyšlený interiér s velkým podílem medově zbarveného dřeva na podlahách, obkladech stěn i vestavěném, na míru vyrobeném nábytku. Vše prozrazuje důraz na přesnost provedení do nejmenších detailů.

TEXT: Alena Müllerová, Foto: v2com, Marc Cramer for ND Architecture

ND ARCHITECTURE (projekt a návrh interiérů), 4238 Iberville, Montreal Quebec H2H 2L6, Canada, www.ndarchitecture.com