Víkendový bungalov v harmonii s přírodou
Majitelé se rozhodli postavit objekt v souladu s okolní přírodou a ohledem na životní prostředí. Dali přednost konceptu dvou propojených, tvarově jednoduchých částí domu.
Majitelé se rozhodli postavit objekt v souladu s okolní přírodou a ohledem na životní prostředí. Dali přednost konceptu dvou propojených, tvarově jednoduchých částí domu.
Bazén lemuje jižní a delší stranu části domu, kde přebývají majitelé. Dům i vodní plocha jsou do okolní přírody zasazeny s vkusem a citem. Dům i bazén vyniknou na pozadí všudypřítomné zeleně, ať už je to trávník nebo brazilská bujná vegetace.
Hlavní část objektu, kde žijí majitelé se svými dětmi, zaujme i při umělém osvětlení, kdy se vše odráží na vodní hladině. Akcent je tentokrát kladen na velká posuvná francouzská okna poskytující hodně světla v interiéru, ale i na relaxační lehátka na břehu bazénu.
Jedním z výrazových prostředků domu je propojení interiéru s exteriérem, což dokazuje i pohled na severní část objektu. Zde druhé nadzemní podlaží pohledově i konstrukčně podpírají dřevěné pilíře.
Impozantní pohled na modrou oblohu a stromy obklopující celý pozemek. Poblíž bazénu se vyjímají jihoamerické palmy, které exotiku nejen podtrhují, ale dělají z okolí domu jedno z nejpřitažlivějších míst.
Ochoz v druhé části objektu, propojený s jižní stranou po celé délce bazénu, slouží jako terasa. Relaxační křesla v tyrkysové barvě kontrastují s přírodním dřevem stolů a podlahy. I tato část zpříjemňuje pobyt v jezdeckém centru.
Bezprostřední okolí domu odděluje na severní straně od zbytku pozemku zídka vysoká kolem dvou metrů, která nabízí hostům i majitelům punc potřebného soukromí. Venkovní kameninový krb na konci ochozu je příslibem příjemného posezení s přáteli.
Pohled na severní část dvoupodlažního domu je důkazem jednoduché a srozumitelné architektury, která vynikne obzvlášť večer při nasvícení domu. Klade nejen velký důraz na přírodní materiály, zejména dřevo, a velké prosklené plochy stírající přechod mezi interiérem a exteriérem.
Zídka na severní straně funguje i v naprosto rovném terénu, kterému spolu se zeleným trávníkem a záhonem trvalek vtiskla osobitý charakter. Záměr postavit zídku zohlednil architekt již ve fázi plánování zahrady.
Hlavním důvodem, proč byla zídka postavena, bylo vymezit prostor pro grilování a využít ji částečně také jako oplocení.
Pro kamenné střechy na venkovských sídlech v okolí brazilského Sao Paula, které splývají s okolní přírodou, je charakteristická nejen barva, ale i vzor.
Rovnou cihlovou zídku zjemňují nejen přírodní, ale i architektonické prvky. Mezi první patří zaoblené záhony trvalek, exkluzivní trávník či listnaté stromy. Ty druhé reprezentují vkusné dřevěné žaluzie a ve stejném stylu vstupní vrata do této části zahrady.
Obytná část domu se line podél ochozu a dá se charakterizovat slovy „v hlavní roli dřevo“! Dřevěné podlahy, nábytek i okna včetně žaluzií v příjemné medové barvě jsou kontrastem k bílým zdem a v pracovně k modré sedačce, která klidnou atmosféru podporuje.
Úžasně lehká a vzdušná zároveň je koupelna. Právě zde dochází doslova k propojení exteriéru s interiérem. Část s vanou je oddělena skleněnými posuvnými dveřmi od zastřešeného sprchového koutu, jehož stěny tvoří vertikálně posazené dřevěné latě, které končí záměrně níž.
Ohromný švih má také kuchyně propojená s jídelnou, kde opět upoutá dřevo na dvířkách kuchyňské linky. Dominantní je tu ostrůvková digestoř a zaujme i jednoduché osvětlení spuštěné z trámového stropu kopírujícího tvar střechy.
Na kuchyň s jídelnou navazuje obývací pokoj, kde se povedlo vytvořit přátelskou atmosféru. Za vším se skrývá pozoruhodná dřevěná stěna se zabudovanou televizí, nepřehlédnutelná je soustava sedaček poskytujících komfort.
V obývací části exceluje otevřený krb s rovným odtahem přes strop. Je vyroben z mědi a upoutá hlavně svým tvarem. A protože i na brazilském venkově jsou občas chladnější noci, mnohokrát se osvědčil při společenských akcích majitelů s jejich přáteli.
Obývák je přehlídkou ryzí řemeslné práce, zejména mistrů truhlářů. Poctivé prkenné podlahy, stropy, ale i stoly, židle a sedací nábytek tvoří dohromady vkusný a komfortní celek.
Při pohledu do stylově zařízeného interiéru zaujmou perfektní dřevěné obklady na trámových stropech, vkusné posuvné dveře, které nejenže propojují společenskou zónu s terasou, ale poskytují po celý den hodně světla.
O tom, že v jednoduchosti je síla, se přesvědčíme při pohledu na pohodlné posezení, které je k dispozici v podobě dřevěné sedačky s pohodlnými polštáři v přírodní barevnosti a tyrkysových relaxačních křesel.
Kromě tepelného efektu dodává otevřený krb místnosti také pocit klidu a pohody. Navíc pohled do plápolajícího ohně a praskání dřeva vnáší do místnosti kus přírody a neopakovatelnou atmosféru. A může být i pozvánkou k večernímu posezení s rodinou.
I na západní straně dům chrání zídka, která je z vnitřní strany osazena trvalkami a z vnější strany navazuje na travnaté plochy, jejichž pozadí tvoří listnaté lesy.
Mírně zvlněný terén byl důvodem nejen pro stavbu venkovského sídla, ale i pro vybudování jezdeckého centra. Dům se tyčí na horizontu svažujícího se pozemku, který vybral po konzultaci s majiteli architekt.
Do domu se vstupuje z jihovýchodní strany, kde je zřejmé rozložení obou částí domu, jeho zasazení do terénu i potřebná výška zídky, která odpovídá kamenným podezdívkám ochraňujícím dům před vlhkostí.
Kromě domu pro víkendové pobyty majitelé nabízejí také služby jezdeckého centra. Nachází se tu několik speciálně upravených jezdeckých ohrad a ploch, kde se mohou vyžít i milovníci koní.
Ideální místo pro provozování jezdeckého sportu. Majitelům se splnil sen, pořídit si pozemek poblíž São Paula, který splňoval jejich požadavky pro stavbu víkendového domu i soukromého jezdeckého centra.
Přestože se dům jeví na první pohled jako skromné sídlo, poskytuje dostatek pohodlí majitelům, jejich dětem i hostům.

Vedle domu pro volný čas vzniklo i soukromé jezdecké centrum. Kopcovitá krajina skýtá nejen krásné panorama, ale láká i k dlouhým projížďkám na hřbetu koně.

Majitelé domu žijí léta spokojeně v brazilském Sao Paulu, ale současně holdují se svými již odrostlými dětmi jezdectví. Když se jim naskytla příležitost zakoupit v této oblasti stavební pozemek o výměře 32 000 m2, neváhali ani vteřinu!

Jejich koníček přerostl v nápad vybudovat tu kromě bungalovu pro volný čas i soukromé jezdecké centrum. Impulsem pro stavbu klasického jednopodlažního domu byla zejména

ničím nenarušená okolní příroda, kterou důvěrně znali ze svých projížděk na koních. Mírně zvlněný terén byl jako stvořený pro stavbu nabízející pohodlí majitelům, jejich dětem i hostům a konečně

také koním.

Brazílie je svůdná země oslnivých pláží, tropických ostrovů, hlubokých kaňonů, vodopádů i malebných městeček. Také proto majitelé vsadili na koně! Jsou přesvědčeni, že jedním z nejpříjemnějších

způsobů, jak prozkoumat rozsáhlé roviny a lesy v okolí jejich domu, je jízda na koni. Jejich hosté se mohou vydat po travnatých rovinách, lesních stezkách, zvlněných kopcích se strmým stoupáním

i klesáním na kávové plantáže nebo do velkých koloniálních domů.

Sami se rozhodli postavit objekt v souladu s okolní přírodou a ohledem na životní prostředí. Dali přednost konceptu dvou propojených, tvarově jednoduchých částí domu, jejichž užitná plocha včetně balkonů a teras je 1100 m2 a které se budou dobře udržovat.

Hlavní nosná konstrukce je obložena dřevem nebo kamenem s použitím vnitřních izolací, zejména v místech stropu, kde navazují obytné místnosti na suterén.

Ten slouží jako sklep a je postavený z místní žuly. Přímočaré linie dvou samostatných bloků podtrhují venkovské akcenty.

Obě části, svírající téměř pravý úhel, vyrostly v těsném sousedství bazénu obdélníkového tvaru, který přesně zapadá a doplňuje se s jemnými křivkami svahu. Bez vody a koupání si majitelé svůj pobyt na venkově představit nedovedou.

I když to k Atlantiku nemají daleko, potřebují mít vodu na dosah, jak je ostatně v této oblasti zvykem.

K dalším atributům, typickým pro místní architekturu, patří určitě střechy v tradičním provedení, také tvrdé kvalitní dřevo jako stavební a konstrukční materiál i žula vyjímající se v interiéru a také na podezdívkách objektu. Dispozice domu odpovídá terénu.

Pro stavbu větší části zvolil architekt místo ve vyšší poloze pozemku, druhá část je postavena na kamenných sloupech. Do domu se vstupuje z jihovýchodní strany, odkud je vidět i rozložení obou částí domu.

Zídka vymezující nejbližší okolí domu odpovídá výškou kamenným podezdívkám ochraňujícím dům před vlhkostí.

Je to jeden z charakteristických prvků nejen této stavby, ale i starších venkovských sídel v okolí. Pozadu není ani vnitřní uspořádání domu, kde vynikají téměř ve všech místnostech včetně venkovních ochozů trámové

stropy.

Architekt je navrhl nejen z důvodu snadného opracování dřeva a tím jednoduché a rychlé výstavby stropní konstrukce, okamžité únosnosti, vhodnosti pro atypické stavby, poměrně dobré tepelné i zvukové izolace, ale také proto, že dřevěné stropy jsou konstrukčně spolehlivé a vypadají honosně.

Dalším nepřehlédnutelným prvkem jsou podlahy z tvrdého exotického dřeva, jedny z nejkrásnějších a zároveň nejprověřenějších podlah napříč staletími.

Přirozené vlastnosti kvalitních dřevěných podlah ocení určitě i další generace. V interiéru zaujmou žulové rustikální zdi s matnou povrchovou úpravou dosahující výšky stropu. Jsou tu z estetického, ale i praktického důvodu.

Chrání totiž dřevěnou konstrukci před případnou vlhkostí a díky nadstandardně velkým oknům dokonale spojují obě části domu s okolní přírodou.

V exteriéru pak vyniká žula jako protipól vodní plochy. Na pozemku, zahrnujícím také park a zahradu, bylo vyčleněno místo pro několik paddoků – ohrad pro výcvik koní, kde se koně vodí a kde jezdci nasedají.

Text: Eva Adamová, Foto: Photofoyer