Nový život v nově zrekonstruované vile
Do medových tónů a několika valérů okru oblékli designéři ActDesign obytný prostor. Jemný samet na čalounění a měkký vlněný koberec s vysokým vlasem rezonuje s odlesky dřevěného obkladu na krbové stěně.
Vstupní hala je otevřená na výšku dvou podlaží. Vzhledem k usazení stavby ve svahu je vlastní vstup situován v nejvyšším podlaží. Do přízemí se sestupuje po vzdušném schodišti se skleněnými stupni.
Minimalistická kuchyně je koncipována v kombinaci tmavě hnědé dýhy a lakovaných ploch na čelních dvířkách. Pracovní deska z bílého corianu odráží křišťálová svítidla nad pracovním ostrůvkem.
Vstupní hala v prvním patře je zčásti tvořená galerií, ohraničenou vzdušným zábradlím z leštěné oceli. Stěna obložená štípanou břidlicí propojuje obě podlaží.
Desky z leštěného travertinu tvoří základnu většiny místností. Kuchyňský ostrůvek ve tvaru písmene L slouží také jako bar, kde manželský pár snídá.
Dřevěná dýha je použita na skříňce s umyvadlem a také na malém pódiu s vanou. Otevřený sprchový kout je vydlážděný drobnějšími kamennými pásky, vodu odvádí téměř neviditelný kanálek.
Velké koupelně dominuje oválná vana, ze které je oknem vidět koruny stromů. Ozdobou koupelny je lustr kombinující černě lakovanou ocel s křišťálovými ověsy.
Na kuchyni navazuje klimatizovaná vinotéka. Jednotlivé poličky jsou nasvícené LED pásky.
Ložnici vévodí kontinentální postel s vysokým čalouněným čelem. Romantiku interiéru umocňují křišťálové lustry ve tvaru lampionů a tapeta s kašmírovým dezénem.
Výškově posunutá zrcadla pocitově zvětšují koupelnu. Přírodní materiály, travertin na podlaze a dřevěná dýha na nábytku spojují interiér s okolní neporušenou přírodou.

Zvlněná krajina plná listnatých lesů v kanadském Quebecu přímo láká k příjemné relaxaci. Noví majitelé se rozhodli zde zakotvit a začít novou etapu života.

Architektonické studio Studio ActDesign bylo poctěno prestižní cenou International Property Awards za design interiéru rezidence v Saint-Sauveur nedaleko Montrealu.

Komfortní vila minimalistických linií, umístěná na pokraji lesoparku se vzrostlými duby, zaujala porotu americké divize této prestižní soutěže pořádané od roku 1995v Londýně společností Google a televizí Bloomberg.

Jde o jednu z nejvýznamnějších soutěží pro profesionály z oboru nemovitostí. Jednotlivé projekty posuzuje 70 expertů, které vedou tři aktivní členové sněmovny lordů.

Posazená na vrcholu impozantního skalnatého svahu prosvítá v zeleni vzrostlých stromů rezidence Saint-Sauveur. Fasáda obložená cihelnými pásky působí přívětivým dojmem a naznačuje, že nás uvnitř očekává komfortní interiér plný pohody.

Železobetonová stavba vznikla v osmdesátých letech podle projektu místního architekta. Pro původního majitele to byl dům, který splnil jeho celoživotní sen.

Současní vlastníci, kteří dům nedávno zakoupili, dali studiu ActDesign plnou důvěru, aby zmodernizovalo jeho interiérový design s návazností na vnější podobu. Koncept byl založen na představě modernosti, high end materiálech a maximálního komfortu.

Manželský pár, kterému vyrostly děti a opustily domov, chtěl v novém domě započít novou kapitolu života. Hledal útočiště, které by splnilo všechna jeho přání a potřeby, které získal v průběhu let v oboru interiérového designu.

Vila s fasádou lososové barvy působí přívětivě, dvě křídla vystupující směrem do zahrady spojuje užší trakt s předsunutou pergolou. Ta chrání dveře vedoucí na zahradu a zároveň poskytuje příjemný stín pro odpočinek.

První odvážný tah, ke kterému studio ActDesign přikročilo, bylo převrácení jednotlivých podlaží, co se týče jejich funkce.

Vzhledem k neobyčejnému panoramatickému výhledu, který nabízí jedinečná poloha domu, bylo obytné patro umístěno nahoře a ložnice se posunuly o patro níže.

Zvláštní pozornost byla věnována vstupní hale spojené vzdušným schodištěm s galerií v patře, ze které se otevírá výhled do krajiny. Zelený obzor vyvolává v návštěvníkovi pocit volnosti.

Interiér charakterizují přírodní materiály a jim odpovídající barvy – tmavě hnědá, medově hnědá a jemné valéry okrů. Akcenty tvoří odlesky leštěné oceli, která je použita na otevřeném jednoramenném schodišti, zábradlí, lustrech a vybavení kuchyně.

Obývacímu pokoji dominuje krbová stěna. Její obklad tvoří broušený kámen a od poloviny její výšky až ke stropu leštěné dřevo, nasvícené bodovými svítidly. Odpočinkový kout tvoří dvě designová sofa s geometrickým vzorem a velká prostorná sedačka potažená kůží.

Konferenční stolek čalouněný sametem a koberec s vysokým vlasem umocňují pocit pohodlí. Velká skleněná stěna umožňuje vstup na polokruhový balkon zbudovaný na střeše apsidy, rozšiřující přízemí směrem do zahrady.

Designově nejpůsobivější je ložnice spojená s prostornou koupelnou. Její základnu tvoří podlaha z leštěného dřeva, měkký vlněný koberec, který ji pokrývá, svým dezénem evokuje hovězí kůži.

Dominantu místnosti tvoří kontinentální postel s vysokým čalouněným čelem. Záhlaví lůžka zdobí tapeta s kašmírovým vzorem, nad nočními stolky se vznášejí křišťálové lustry ve tvaru lampionů.

Vestavěné skříně, které tvoří jednu podélnou stěnu, jsou opatřeny zrcadlovým sklem. To odráží obraz přírody vstupující dovnitř velkým oknem a zvětšuje tak prostor ložnice.

Koupelna poskytuje místo pro oválnou solitérní vanu, nad kterou pluje prostorem křišťálový lustr. Také v této intimní místnosti je využita tmavá dřevěná dýha, která je uplatněna ve všech obytných prostorech.

Vedle kamene je dřevo dalším materiálem, který určuje charakter této přívětivé vily.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: v2com, ActDesign