Vícegenerační dům s výhledem na Dubrovník
Pravá část rodinného domu je tvořená dvěma apartmány pro dospělé děti a jejich rodiny. V levém domě žijí celoročně rodiče.
Úžasný dům s letní atmosférou a téměř pohádkovým výhledem se vypíná na nejvyšším možném bodě příkré stráně a poskytuje svým obyvatelům komfortní zázemí pro život i rekreaci.
Spodní část svahovitého pozemku zabírá prostorná a pečlivě udržovaná zahrada se zelení.
Fasáda domu je obložená pásy kamene z místní provenience, podezdívky a opěrné zídky jsou z vyskládaných valounů.
Při pohledu ze zahrady směrem vzhůru k domu ocení jeho obyvatelé rafinované řešení projektu, zabezpečující maximální soukromí.
Pravá část rodinného domu je tvořená dvěma apartmány pro dospělé děti a jejich rodiny. V levém domě žijí celoročně rodiče.
Před domem rodičů se nachází menší plavecký bazén. Je umístěný pod úrovní terasy.
Panorama budovy jakoby kopírovalo divokou skálu na pozadí.
Také z terasy mezi oběma domy je fantastický výhled na Jadran a na horizontu se rýsující vzdálený ostrov Lokrum.
Terasu, spojující oba domy, jen mírně zakrývá dřevěná pergola. Právě ona je svědkem setkávání celé početné rodiny.
Přístup do domu ze strany od silnice je příjemně zastíněný a ochlazovaný skalní stěnou.
Každému domu svědčí efektní i efektivní noční osvětlení. Tento není výjimkou.

Tento nádherný slunný dům je zajímavou ukázkou bydlení pro celou rodinu. Jedno křídlo obývají rodiče a druhé je určené pro jejich dospělé děti s rodinami.

Za účelem vybudování vícegeneračního domu koupil investor poslední prázdnou parcelu v překrásné čtvrti Ploče v chorvatském Dubrovníku. Pozemek zabírá podstatnou část příkré stráně, ale rozdělovala ho veřejná cesta.

Aby bylo možné zde postavit dům, bylo nejprve třeba komunikaci mírně odklonit. Tato procedura vyžadovala náročná a zdlouhavá jednání s úřady, nakonec se ale vše podařilo a majitelé mohli začít s výstavbou.

Dům se nachází v nejvyšší úrovni pozemku s nádherným výhledem na staré město a ostrov Lokrum. Spodní část je určena pro velkou a stinnou zahradu.

Zadání projektu bylo zajímavé – navrhnout dům pro celoroční bydlení rodičů a zároveň jako víkendovou rezidenci pro jejich dospělé děti s rodinami, protože v této části přímořské oblasti  není neobvyklé současné bydlení několika generací.

Architekti ze studia 3LHD navrhli dva samostatné objekty propojené terasou.

První dvoupodlažní budova nepravidelného půdorysu patří rodičům a druhá, také dvoupodlažní, se skládá ze dvou samostatných, ale identických apartmánů pro rodiny potomků, které sem přijíždějí na víkendy, svátky i prázdniny.

Tak vznikly celkem tři plnohodnotné bytové jednotky. Oba domy propojuje terasa s pergolou, kde probíhají společenské i rodinné oslavy, grilování a veselé párty.

Bazén, který je v přední části domu rodičů, je umístěný pod úrovní terasy, takže nezakrývá výhled z obývacího pokoje. Vjezd ke garážovým stáním se nachází hned vedle silnice, ale garáž samotná je úplně skrytá pod úrovní pozemku. Do obytné části obyvatele pohodlně vyveze domácí výtah.

Jedním z nejkrásnějších detailů domu je jeho bílé obložení fasády místním kamenem z nedalekého lomu Visocani. Bloky byly nařezány na úzké pásy obkladu o rozměrech 8 x 120 cm.

Oslňující bělost fasády je podtrhována velkoformátovými okny většinou tvořícími celou stěnu místností, obrácenými směrem k moři, a hlavně ke starobylému městu Dubrovník. Prakticky všechny obytné prostory a ložnice se tímto výhledem mohou pochlubit.

Oproti tomu koupelny a kuchyně jsou umístěné ve vnitřní části domu bez přímého denního osvětlení anebo s mnohem skromnějším výhledem do stráně. Pouze koupelna rodičů se od této dispozice odchyluje.

Při lázni ve vaně umístěné přímo proti rozměrnému oknu mají majitelé pocit, jako by se koupali ve vlnách Jadranu a mohli doplavat až na vzdálený ostrov Lokrum.

Dům rodičů má nepravidelný půdorys – toto řešení poskytuje jisté soukromí obyvatelům. Zato dům s apartmány dětí je postavený v přímé linii, jen s mírným zalomením v přední části. Oba apartmány mají terasu, respektive balkon, na který se vstupuje z ložnic.

Obklad na fasádě provedený z pravidelně nařezaných kamenných pásů v kontrastu doplňuje obložení kamennými valouny na podezdívkách a zídkách. Jejich povrch je pro pohledovou jednotnost opatřený bílým vápenným nátěrem.

Jednoduchou kombinaci použitých materiálů doplňuje přírodní dřevo použité na trámy pergoly spojující oba domy. Přírodní dřevo je také využito pro podlahové krytiny a pro panely garážových vrat.

Dřevěný nábytek ve všech třech bytových jednotkách je zhotoven na zakázku. Toto řešení umožňuje maximálně využít daný prostor a přitom se nezpronevěřit minimalistickým formám používaných barev a materiálů.

TEXT: Jana Špatzová, FOTO: 3LHD