Bydlení „od plotu k plotu“
Zahradě dominuje bazén obklopený pochozími plochami s obkladem z dřevěných fošen Thermowood. Fasádu hlavního traktu zdobí obklad z přírodní břidlice, šablony ze stejného materiálu pokrývají i pultovou střechu.
Pozemek se stavbou o půdorysu cca 42 x 15,5 m disponuje zastavěnou plochou 509 m² a venkovní užitnou plochou 184 m².
Panoramatický snímek dokládá promyšlenou koncepci objektu i jeho členění zvýrazněné fasádními materiály: vedle klasické venkovní omítky jsou to šablony z přírodní břidlice a obklad tepelně upraveným dřevem Thermowood.
Z ulice se přes posuvnou bránu otevírá pohled nejen na geometrické linie stavby, ale také na velkorysou příjezdovou a parkovací plochu dlážděnou kamennými kostkami.
Zahradě dominuje bazén obklopený pochozími plochami s obkladem z dřevěných fošen Thermowood. Fasádu hlavního traktu zdobí obklad z přírodní břidlice, šablony ze stejného materiálu pokrývají i pultovou střechu.
Bazén 8 x 4 m zakrývá posuvné zastřešení v podobě paluby otevíratelné do dvou stran. Ocelová konstrukce, která nese dřevěný obklad, je pochozí a v otevřeném i uzavřeném stavu funguje jako další terasa.
Hlavní vstup do domu je situovaný do prosklené stěny v krytém průchodu, vedle garáže s integrovanými bočními dveřmi.
Obytné prostory včetně společenské multifunkční zóny lze otevřít do zahrady, a naplnit tak filozofii bydlení ,od plotu k plotu´.
Prostorná garáž pro dva vozy má opláštění z materiálu Thermowood, jímž jsou z vnější strany obložena rovněž výklopná vrata s ocelovým rámem.
Zastřešená terasa u hlavní části obytných prostor má pochozí plochu upravenou broušeným betonem, která pokračuje fošnovým povrchem s přiznanými spárami.
Součástí na zakázku vyrobené kuchyně je ostrůvek s pracovní, varnou a mycí zónou a integrovanou výsuvnou digestoří. Ze strany směřující k sedačce funguje jako policová stěna.
Koupelně navazující na ložnici dominuje zrcadlo v nepřehlédnutelném rámu s půvabnými plastickými ornamenty. Umyvadla jsou od značky …...
Strop nad pohovkou ozvláštňuje nika s obkladem ze zestařeného dřeva, již po celém obvodu lemují LED pásky.

Používat k životu nejen dům, ale celý prostor, který je k dispozici. To je filozofie, s níž ke svým projektům přistupuje pražský Ateliér Kunc Architects. Stoprocentně to platí i pro rodinný bungalov v osadě Svatbín, který navrhovali.

Krásné klidné místo, domy ukryté v zeleni starých zahrad. Dnes tu žije pár desítek obyvatel, kteří mají přírodu za humny a Prahu na dosah.

Tady, na pozemku o velikosti 1 949 čtverečních metrů, vyrostlo zázemí pro velkou rodinu s dětmi, s bazénem a zahradou navrženou tak, aby přirozeně navazovala na interiér a rozšiřovala obytnou plochu.

Je to dům maximálně propojený s venkovními prostory, má velká posuvná okna, krytou terasu, ze všech místností je přímý výstup do zeleně.

Vnější charakter rezidence jednoduchých linií postavených z prvků zdicího systému Porotherm určují především materiály použité na fasádách:

klasickou omítku doplňuje vzhledově působivé opláštění z tepelně upraveného dřeva Thermowood a krásná břidlice ve formě šablon upevněných na laťovém roštu. Tento efektní přírodní kámen byl použit i jako střešní krytina.

Velkorysá vnitřní plocha nabízí téměř tři stovky čtverečních metrů obytného komfortu tvořeného kromě multifunkční společenské zóny také klidovým zázemím se čtyřmi ložnicemi, dvěma koupelnami, pracovnou, šatnou a technickými místnostmi.

„Měli jsme štěstí na osvíceného klienta,“ pochvaluje si Michal Kunc. „Pochopili jsme se navzájem, a to je u domu dodávaného na klíč to nejdůležitější.

Podařilo se nám otevřít obývací pokoj velkými okny na obě strany, s výhledy do zahrad a na horizont lesa.“ „Bydlí se tady doslova ,od plotu k plotu´,“ doplňuje kolega Pavel Dostál, spoluautor projektu. „Což je jedna z ústředních myšlenek, které provázejí koncepty našich domů.“

Text: Alena Müllerová, Foto: Jan Vrabec

ATELIÉR KUNC ARCHITECTS, Ke Stírce 35, Praha 8, tel.: 602 367 448, www.atelierkunc.com