Design floridské vily s vlastním příběhem
Benátské zrcadlo nad komfortní kontinentální postelí symbolizuje luxus vily. V jemných tónech interiéru se vyjímají stolky vyrobené z ebenu.
: Designéři Les Ensemblier navrhli interiér spolu s exteriérem v těsné návaznosti. Terasu s bazénem spojuje s obytnou lodžií podlaha z broušených vápencových desek. Dalším pojítkem je luxusní vyplétaný nábytek.
Mix stylů v obytné lodžii představuje moderní sedací souprava Manutti jednoduchých linií, doplněná masivním stolem původem z Indonésie. Historické ohlédnutí evokují dózy v antickém stylu.
Nahoře: Architekti zachovali bohatou štukovou výzdobu stropů a stěn. Svěží kontrast představuje geometrický dezén na koberci, který se odráží v členění opěradla židle.
Jean-Paul Riopelle je autorem abstrakce, která určuje charakter celého obývacího pokoje. Designéři se pokusili tvary, dezény a barvy prostoru naladit v duchu tohoto díla.
Umění Dálného východu představují plastika Buddhy a jeho ztvárnění na plátně. Střet časových a stylových rovin završuje abstraktní geometrický dezén na potazích historizujícího křesla s podnožkou.
Umění Dálného východu představují plastika Buddhy a jeho ztvárnění na plátně. Střet časových a stylových rovin završuje abstraktní geometrický dezén na potazích historizujícího křesla s podnožkou.
Vlněný koberec v obývacím pokoji odkazuje na motivy charakteristické pro Palm Beach, tento dezén se zároveň odráží v kresbě na stěně.
Vysoká francouzská okna zprostředkovávají spojení interiéru s exteriérem plným zeleně. Porcelánové dózy představují dotek antického umění.
Geometrie vládne jídelnímu koutu, spojenému s obývacím pokojem. Abstrakce na stěně dokonale ladí se vzorem na koberci. Jako kontrast působí sbírkové předměty z cest do Asie a Afriky.
Tvarovou harmonii nábytku a doplňků podtrhuje barevná paleta. Bílé, hnědé a pískové tóny rozsvěcuje nádherný skořicový odstín.
Snídaňový kout je řešen v rustikálním stylu. Bílá a modrá barva na čalounění a porcelánu ladí se stolem a lavicí z masivního dřeva.
Nad kuchyňským ostrůvkem se vznášejí lampy ve stylu luceren od značky Porta Romana. Černá mramorová deska rezonuje s bíle lakovaným nábytkem v klasickém stylu.
Šachovnicová dlažba v černo-bílé kombinaci dokonale ladí s barevným pojetím kuchyně ve stylu Black & White.
Jemný květinový vzor na závěsech a potazích charakterizuje prostředí ložnice, řešené ve smetanových tónech.
Křišťálový lustr se vznáší nad kruhovým pufem v potahu, sladěném s ostatním nábytkem. Průhled na terasu vytváří světelný pás, spojující oba zmíněné elementy.
Sítotisk Marilyn in Tears od RusselaYounga připomíná slavnou hollywoodskou hvězdu.
Benátské zrcadlo nad komfortní kontinentální postelí symbolizuje luxus vily. V jemných tónech interiéru se vyjímají stolky vyrobené z ebenu.
Koupelna je koncipována celá v bílé barvě – All in White. Moderní sušák na ručníky v podobě žebříku kontrastuje s křišťálovým lustrem z muránského skla.
Intimní nasvícení zeleně a odpočinkového koutu vytváří příjemnou atmosféru pro večerní posezení venku na terase u bazénu.
Hlavní vstup působí na příchozí svým symetrickým řešením. Dvě palmy jako dva strážci jsou zasazeny v záhonech lemovaných stříhaným buxusem.
Ve večerních hodinách se rozsvítí obytná lodžie s půvabným sedacím nábytkem Chesterfield a dominantní abstraktní malbou. Venkovní posezení Manutti vévodí terase z bílého vápence.

Rekonstrukce vily v Palm Beach zachovala její původní eleganci, zároveň jí vtiskla nový esprit uplatněním extravagantních pláten a mixem klasického a moderního nábytku.

Se svou rafinovanou hrou kontrastů, spojení a harmonií interiérový design floridské vily od studia Les Ensembliers znovuobjevuje styl Palm Beach.

„Tohoto výsledku jsme dosáhli v těsné spolupráci s naší klientkou,“ vysvětluje Richard Ouellette, hlavní designér a zakládající společník studia.

„Vytvořila si neobyčejně bystré oko na modernizování klasických interiérů a obracení včerejší elegance na současnou praktičnost.

Její vize byla impulzem, který nastartoval tento projekt.“ Autoři zachovali podstatu dobového domu na Floridě a zároveň mu dodali současný ráz prostřednictvím pečlivého mixu klasických a moderních kousků nábytku.

Jde o čisté vyjádření moderního životního stylu na historickém pozadí. Náročnou výzvou bylo profitovat z historického bohatství vily, aniž by byl potlačen její prostor.

Každý interiérový design podle Les Ensembliers vypráví vlastní příběh. K jednotlivým realizacím přistupuje tak, že prvky jsou vybírány pro svou jedinečnost, ale zároveň aby se staly součástí celku.

Například obytná lodžie obsahuje 14 kusů nábytku a předmětů ze čtrnácti různých lokalit. Přesto jejich seskupení tvoří jednotný celek, který vyzařuje harmonii mezi klasickým a moderním designem.

Čisté linie vyplétaného sedacího nábytku Manutti kontrastují s masivním dřevěným stolem s kamennou deskou v indonéském stylu. Porcelánové a keramické dózy evokují jak antický styl, tak neochvějnou modernost, zároveň zdůrazňují prostor.

Design každého pokoje vznikl na základě inspirace světově proslulým uměleckým dílem. Studio Les Ensemblier tak nastoluje moderní pocit na klasickém základě historické vily.

Obytné lodžii udává tón abstrakce, jejímž autorem je světoznámý Jean-Paul Riopelle, v ložnici sítotisk Marilyn in Tears od RusselaYounga, zachycující bolestivé emoce hollywoodské hvězdy.

Designéři též uplatnili takzvané juxtapozice, to znamená, že představují vedle sebe nábytek a další předměty z různých stylových a časových rovin.

Okouzlující jsou také jemné detaily a jejich návaznosti.

Například vlněný koberec v obývacím pokoji odkazuje na geometrické motivy charakteristické pro styl Palm Beach, tento dezén se zároveň odráží v kresbě na stěně, přerušované čáry se také objevují v potisku na potahové látce.

Přehlédnout nelze ani moderní verzi klasických sofa Chesterfield, která tvoří pohodlný sedací kout uprostřed obývacího prostoru.

Symetrická řešení jednotlivých kompozic, například umístění nástěnných či stolních lamp, vnášejí do místnosti klid, který naopak narušují již zmíněná hypermoderní plátna.

„Budovat prostředí znamená tlumočit spojení mezi styly, tvary a barvami, které pak vytvářejí harmonii celého prostoru,“ upřesňuje Richard Ouellette.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: v2com, André Rider