Futuristické město uprostřed sadu
Celkový záběr na čtvrť, která by měla vzniknout v jedné z nejnavštěvovanějších čínských provincií, má svým obyvatelům zajistit i pracovní příležitost ve všech podobách zemědělské produkce.
Celkový záběr na čtvrť, která by měla vzniknout v jedné z nejnavštěvovanějších čínských provincií, má svým obyvatelům zajistit i pracovní příležitost ve všech podobách zemědělské produkce.
Villu Shell podpírá šest ocelových nerezových sloupů a svým tvarem má záměrně připomínat čínský ikonický klobouk.
Detailní pohled na plášť budovy, kterou tvoří dřevěné lepené lamely s celoproskleným opláštěným. Veřejné zóny budovy jsou umístěny v centrální části a tvoří je několik nádvoří s prvky vodních a zatravněných ploch.
Větrné turbíny patnácti vil Shell se budou tyčit vysoko nad korunami stromů. To by mělo zabezpečit co největší odhlučnění pro okolní budovy. Kromě větrné turbíny bude stavba využívat energii z prosklené fasády s tzv. chytrým zastíněním.
Dům typu Möbius připomíná tvar osmičky. Pozemní komunikace budou sloužit pouze pěším, cyklistům a elektromobilům bez řidičů. Ostatní automobilová doprava, technické zázemí a garáže jsou svedeny pod povrch.
Téměř nekonečná řada dřevěných lamel zajišťuje budově dokonalé zastínění všude, kde je potřeba. Přesahy stíní centrální část veřejných prostorů. Samotný plášť lamel pak vlastní byty.
Všechny budovy jsou navrženy tak, aby vyprodukovaly více energie z obnovitelných zdrojů, než spotřebují ze zdrojů externích. K tomu slouží řada ekologických komponentů, jako je například střešní fotovoltaický pás.
Kostru stavby tvoří ocel, dřevo a sklo. Každá vila má svůj vnitřní veřejný prostor, který nabízí možnosti relaxace. Těchto „osmiček“ by mělo v rozlehlém sadu stát patnáct.
Interiér villy Mountain pod svou ulitou skrývá ocelové točité schodiště, do jehož středu je zabudován výtah ve skleněném tubusu.
Dvojí opláštění zaručuje dokonalé stínění a izolaci. Díky velkorysé skleněné fasádě druhého pláště se snižuje nejen spotřeba energie na vytápění, ale i ochlazování interiérů a dále i úspora na umělé osvětlení.
Každý z patnácti typů budov bude téměř energeticky soběstačný. K tomu budou pomáhat fotovoltaické panely, termální panely, geotermální čerpadla, větrné turbíny a řada dalších úsporných zařízení. Kromě toho se počítá i s ekologickým čistěním vody pomocí řas.

Známý belgický architekt a vyznavač ekoarchitektury Vincent Callebaut znovu ukázal, že je mistrem ve svém oboru. Ojedinělý projekt ve stylu Eco-High-Tech s příhodným názvem „Sad vůní“ má být postaven v nádherné oblasti jihočínské provincie Yunnan  (Jün-nan).

Konkrétně se jedná o návrh energeticky zcela soběstačné obytné čtvrti, která se bude rozkládat na úctyhodné ploše 90 000 m2 a pojme celkem pětačtyřicet energeticky úsporných bytových domů, kterým dal architekt podobu tří atypických tvarů.

První z nich je Villa Möbius. Její tvar je inspirován číslem osm, přičemž plášť budovy připomíná listy karet. Čtyřpatrová budova disponuje dvěma hlavními terasami, jedna slouží jako zdroj vody a druhá je určená pro zeleň.

Střechu budovy pokrývá po celé délce fotovoltaický pás uprostřed zatravněné plochy. Hlavní společenské zóny, obývací pokoje, kuchyně a přijímací haly, jsou orientovány kolem centrální osy budovy. Ložnice, koupelny, pracovny a herny mají své místo po obvodu vily.

Druhou v pořadí je Mountain Villa, která se otevírá v rozmezí 180 ° jako obrovský čínský vějíř. Dvouplášťová budova je postavena tak, aby sledovala dráhu slunce po celý den, tedy od východu na západ. Logiku stavby mají i zbylé dvě světové strany.

Villa je velkoryse prosklená jižním směrem, zatímco na sever je odhaleno pouze 20 procent plochy. Důležitou roli hraje dvojí specifické opláštění této stavby. Vnitřní tvoří fotovoltaické panely naplněné řasami k výrobě biovodíku.

Vnější obal má podobu obrovského štítu složeného z lepených dřevěných lamel. Dokonale tak chrání soukromí obyvatel a navíc reguluje sluneční záření.

Třetí a neméně zajímavá je Shell Villa, která oproti svým sousedkám nemá pevné základy. Nad zemí ji drží šest ocelových sloupů. Stavba má připomínat typický tvar čínského kónického klobouku, na jehož vrcholu je umístěna axiální větrná turbína.

Obytné prostory umístil architekt po obvodu a svým obyvatelům poskytnou opravdu panoramatické výhledy. Centrální část objektu pojme trojici vnitřních nádvoří.

Text: Markéta Vobroučková , Foto: Vincent Callebaut Architectures, www.vincent.callebaut.org