Hra kontrastů a barevných protikladů
Centrální multifunkční prostor je plný kontrastů. Materiály jednotlivých solitérů rezonují v kontextu s bílým základem. Stěny dotváří kazetové obložení, které pod okny kryje radiátory, stropy jsou doplněny profilovanými rohovými lištami.
Centrální multifunkční prostor je plný kontrastů. Materiály jednotlivých solitérů rezonují v kontextu s bílým základem. Stěny dotváří kazetové obložení, které pod okny kryje radiátory, stropy jsou doplněny profilovanými rohovými lištami.
STRANA: NAHOŘE: Od krbu je výhled na celou multifunkční obytnou zónu s jídelním stolem a kuchyňskou částí v pozadí. V popředí pohodlný designový ušák dánské značky MOOOI.
Pohledový beton je jednou z určujících hmot centrálního obytného prostoru. V největší míře se objevuje na kuchyňském ostrůvku a předsunuté bylinkové zahrádce, která odráží zálibu rodiny ve vaření.
Ryze technicistní materiál, jakým pohledový beton bezesporu je, posloužil rovněž ke ztvárnění netradičních kulatých konferenčních stolků mezi ušákem a pohovkou.
Zřetelným výrazovým prvkem v kuchyňské části multifunkčního obytného prostoru je skříň s vestavnými spotřebiči, jejíž vzhled má evokovat dojem almary. Robustnost kusu s povrchy z mořené biodesky rozbíjí střídavá orientace kresby na dvířkách.
Celkový pohled na společenskou zónu bytu dokládá vytříbený smysl designérek pro harmonii a styl, díky němuž se jim podařilo sladit secesní rámec s převážně soudobými výrazovými prostředky.
Projekt se pro autorky interiérů stal srdeční záležitostí, což se promítlo i na jeho výsledné podobě. Vybavení nábytkem a dekorativními předměty je kombinací dánského designu, věcí vyrobených na zakázku a zakoupených v obchodě LOOOOX.
Nadčasové židle Gubi 5 v různých barvách, jež obklopují jídelní stůl, patří k dánským designovým ikonám. Značka pracuje s důrazem na estetiku, inovaci, funkčnost a kvalitu, část sortimentu Gubi se orientuje na osvědčený design od roku 1930 až do současnosti.
Kulisová“ výmalba na části stěn v interiéru nahradila původní záměr využít efektu oškrábaných omítek. V rámci cílených kontrastů byl instalován černý viktoriánský litinový krb s bio vložkou.
Masivní vrchní desku na zakázku vyrobeného jídelního stolu vybraly návrhářky kvůli výrazné kresbě a přiznaným prasklinám materiálu, domořeného do tmavého odstínu. Rozměrné moderní svítidlo Aim (Flos) od Ronana a Erwana Bouroullecových s pěti zdroji a se soustavou kabelů evokujících liány umožňuje variabilní směrování světelných kuželů.
Celá stěna pracovny je osazena rozměrnou knihovnou s policemi rozdílné hloubky, jež reagují na odlišné formáty knih. Pod oknem je umístěn malý sklápěcí konzolový pracovní stolek.
Šatna přímo navazuje na vstupní halu a koupelnu. Její trojúhelníkový tvar byl maximálně vyplněn vestavnými skříněmi. Aby prostor nepůsobil monotónně, zůstaly některé části nábytku z materiálu evokujícího tkaninu otevřené a nasvětlené. Úchytky z kůže a mosazi jsou švédské provenience.
Podlaha haly je obložena mramorovou mozaikou, která svým vzhledem evokuje původní krytinu. Čelní stěnu zdobí velké zrcadlo se solitérní židlí a věšákem. Sklolaminátová svítidla s roztřepenými kraji jsou od italské firmy Karman.
Dětský/hostinský pokoj orientovaný do dvora má přístup na balkon. Roh místnosti vyplňuje vestavná skříň s knihovnou a integrovaným krytem radiátoru.
Koupelnu s volně stojící černo-bílou retro vanou netradičně osvětlují dvě směrovací čtecí lampy Gras ze série DCW od Dopo Domani.
Jeden kout ložnice vyplňuje vestavná šatní skříň ve stejném designu jako „almara“ v kuchyni. Stěnu za postelí zdobí výrazná malba. Vtipným dekorativním detailem je stropní svítidlo tvořené holou žárovkou, jež „vrhá“ stín křišťálového lustru. Efekt je dosažen aplikací samolepky.
Samostatná koupelna je situována tak, aby měla přístup denního světla. Pult s umyvadly a bateriemi Gessi navazuje na velkou walk-in sprchu s kouřovým prosklením. Celou jednu stěnu pokrývá kazeta se zrcadlem ve starém dřevěném rámu.
Zajímavým designovým prvkem v koupelně je kulaté zrcadlo Gubi Adnet Cirkulaire s rámem a závěsem z hnědé kůže. Lze ho koupit i u nás za cenu cca 22 500 Kč.
Ložnice vyplňuje jeden z cípů trojúhelníkového bytu. Postel vznikla ze starého modelu klientů přečalouněním a úpravou čela, jemuž přibyla po obou stranách „křidýlka“. Oblá nika posloužila k umístění koutu s umyvadlem, solitérní vana stojí v arkýři, jenž nabízí výhled ven.

Tak by bylo možné výstižně charakterizovat okouzlující výsledek rekonstrukce obytných prostor v secesním domě, jejichž půdorys má netradiční podobu trojúhelníku.

Někdejší velkorysé dispozice, které byly za dob normalizace necitlivě rozděleny na dvě samostatné bytové jednotky, se podařilo znovu spojit.

Než však projekt dospěl ke své současné podobě a dokonalé souhře, bylo nutné zdevastovaný prostor rozsáhle zrekonstruovat. Cíl byl jasný: Propojit secesních

styl se současným designem, na maximum využít genia loci starého domu a možností moderního obytného komfortu. A protože většina původních stavebních prvků byla poškozena, bylo nutné je obnovit a doplnit.

Srdcem výsledného trojúhelníkového půdorysu o rozloze 150 čtverečních metrů je velký obytný pokoj s kuchyní a jídelnou, navazující na pracovnu. Do jednoho cípu je situována ložnice s integrovanou koupelnou, v protilehlém, orientovaném do dvora, se našlo místo pro dětský (zatím ale hostinský) pokoj a další koupelnu.

Součástí dispozic je rovněž šatna. Do bytu se vstupuje širokou chodbou s přísunem denního světla přes skleněné dveře dětského pokoje. V celém interiéru převládá bílá, a to jak na stěnách, tak na masivních dřevěných podlahách i nábytku.

Dává prostoru optickou rozvolněnost a vzdušnost, navíc umožňuje vyniknout kontrastním černým prvkům, stejně jako výrazné malbě na části stěn v obývacím pokoji, vstupní hale a ložnici. Designérské duo Ing. arch.

Radka Valová a Ing. arch.Magda Palečková ze studia OOOOX sice mělo původně v úmyslu vsadit na efekt oškrábané omítky, kvůli nutnosti instalace nových rozvodů elektřiny však bylo nutné najít náhradní řešení.

Myšlenku „plesnivých zdí“ neopustily a kýženého efektu nakonec dosáhly právě pomocí zmíněné malby.

Významným pohledovým prvkem multifunkčního prostoru – zejména v jeho kuchyňské části – je beton objevující se na stolcích a nábytkových čelech, ale zejména na středovém ostrůvku osazeném sestavou varných modulů a výsuvnou cirkulační digestoří.

Jídelně dominuje stůl s úctyhodnými rozměry 3,1 x 1,1 m s vrchní deskou vyrobenou ze tří kusů masivního dřeva amerického ořechu, jež zaujme kresbou a přiznanými prasklinami. V efektu mu zdatně sekunduje „liánovitý lustr“ s pěti nastavitelnými stínidly

z dílny Ronana a Erwana Bouroullecových.

Útulnost obývacího pokoje podtrhuje kout se čtecí lampou a ušákem, protější stěna je určena pro video- a audiotechniku. Nepřehlédnutelným dekorativním a zároveň také funkčním prvkem je černý viktoriánský litinový krb s bio vložkou.

Širokými skleněnými dveřmi, posuvnými do pouzdra zabudovaného ve stěně, navazuje na obytný pokoj pracovna s velkou knihovnou a malým konzolovým stolkem, odkud je přístup i do šatny a dalšího zázemí bytu včetně hlavní ložnice s koupelnou.

Dokonalý finální soulad celého interiéru je výsledkem vzájemného porozumění autorky designu s klienty, odráží rovněž jejich vstřícný přístup k rekonstrukci a zájem o design. Jejich volba obrazů se stylizací fauny àla loveckých portrétů dotváří dojem salonu.

Drobné doplňky, jako jsou polštáře, přehozy a vázy, pocházejí ze sortimentu LOOOOX.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Martin Zeman

Kontakty: OOOOX AERCHITECTS (design), Osadní 774/35, Praha 7, tel.: 603 703 475,

www.oooox.com