Italská inspirace v Texasu
Hlavním materiálem použitým při stavbě domu je kámen, místy doplněný cihlami z červené pálené hlíny.
Hlavním materiálem použitým při stavbě domu je kámen, místy doplněný cihlami z červené pálené hlíny.
Jednoduchá tepaná mříž a zábradlí zároveň odděluje odpočinkovou terasu od domu.
Pro venkovní osvětlení byly zvoleny tepané lampy v jednotném stylu. Najdeme je ve všech exteriérových prostorách rezidence.
Velké nádvoří je vydlážděno kamennou dlažbou, štíhlé stálezelené jehličnany připomínají svými kónickými tvary tisy vytvářející charakteristický ráz italského venkova.
Na pokrytí střechy byly zvoleny mrazuvzdorné italské tašky s nezaměnitelným designem, které odolávají i velmi nepříznivým povětrnostním podmínkám.
Venkovní terasy jsou vytvořeny tak, aby překlenuly terénní nerovnost. Každá je obehnána kamennou zídkou ze stejného materiálu, který je použit při stavbě samotného domu.
Aby dům nepůsobil jednolitým dojmem, jsou některé partie venkovních zdí potaženy štukovou omítkou a opatřeny nátěrem navozujícím starobylý vzhled
Velké kamenné kvádry a desky vytvářejí při pohledu z výšky zajímavé obrazce a ornamenty.
Vysoká věž je inspirována klasickou zvonicí. V domě je vyhrazena pro ubytování hostů.
Charakteristické tepané prvky najdeme všude. Barokně masivní zábradlí balkonu je doplněno tepaným květinovým stolkem a exteriérovými svítilnami.
Při nepříznivém počasí přijdou vhod zastřešené kamenné venkovní terasy.
I když je dům postaven tak, že obytné prostory jsou v jedné výškové rovině, bylo třeba z jedné strany pozemku překlenout určitou výškovou nerovnost. Ideálním řešením se ukázaly být opěrné zídky a různé stupňovité zahradní terasy.
Každý krb umístěný do samostatně vyzděné niky má také svůj vlastní komín.
Hned vedle baru je vchod do chodby s vyzděnou nikou pro domácí vinotéku. Chodba je z jedné strany prosklená a okny je odtud výhled na hlavní venkovní terasu.
V obývacím pokoji se našlo místo i pro zděný barový pult opatřený dřevěnou dubovou deskou. Rustikální vzhled podtrhují přiznané robustní dřevěné trámy s povrchovou úpravou ve stejném tónu jako ostatní dřevěné prvky.
V přízemí jsou umístěny garáže a technické zázemí domu. Velká dubová vrata jsou opatřena kováním a ladí tak s celkovým vzhledem domu.

Kamenné rezidence obklopené prastarými olivovníky a nekonečnými vinicemi se staly inspirací pro vilu, kterou si manželé z texaského Austinu zvolili za svůj domov.

Jejich přáním bylo postavit dům, kde by hlavní obytné prostory zůstaly na jedné výškové úrovni.

Rezidence je plná samostatných zákoutí a míst určených pro odpočinek a zábavu, umístěných přesně podle přání majitelů tak, aby byly zdánlivě odlehlé a přitom z domu snadno přístupné.

Poměrně příznivé klima umožnilo zvolit krbové vytápění. Každý krb má svůj komín a je vestavěn do speciálního výklenku, který přidává domu na autentičnosti. Iluze starého venkovského stavení je téměř dokonalá.

Základním stavebním materiálem je kámen, místy doplněný režnými cihlami. Aby dům nepůsobil jednolitým dojmem, jsou některé partie venkovních zdí potaženy štukovou omítkou a opatřeny nátěrem imitujícím starobylý vzhled.

Rezidence je opatřena vysokou věží, pro kterou se stala předlohou starobylá zvonice se spoustou klenutých oblouků, schodišť a zídek. Střecha je pokryta mrazuvzdornými italskými taškami s nezaměnitelným designem.

Ty jsou velmi odolné vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám a díky tomu, že vydrží až padesát let, i velmi žádané a oblíbené.

Majitelé chtěli docílit opravdu autentického vzhledu, proto nelitovali času ani námahy a věnovali spoustu energie shánění různých dobových doplňků.

Při návštěvě jednoho malého nenápadného starožitnictví tak například objevili dubové dveře, které poté, co prošly rukama restaurátorů, jistí vstupy do obou věží. Lehce rustikální styl domu se promítá i do interiéru.

Materiály zachycují maximální množství tepla a zvolená barevnost propouští dovnitř dostatek světla.

Vytvořit zahradu, která by imitovala toskánskou krajinu, už bylo o něco těžší, přesto však ne nemožné. Vzrostlé stromy byly ponechány, prořezány a koruny vytvarovány tak, aby evokovaly představu prastarých, větrem ošlehaných a pasáty nakloněných olivovníků.

Nově vysázené rostliny pocházejí z této oblasti a jsou doplněny stálezelenými jehličnany štíhlých kónických tvarů. Jejich šťastným zkombinováním se podařilo vytvořit podobný ráz, jakým na nás dýchne krajina italského venkova.

Zahrada a početná odpočinková zákoutí jsou vybavena tepaným nábytkem a doplňky typickými pro starobylá italská stavení a mobilní zelení v režných zahradních nádobách a květináčích z terakoty.

Rustikální vzhled plynule pokračuje i uvnitř domu – dřevěné podlahy se střídají s kamennou dlažbou, nábytek, lustry a další doplňky – vše je laděno tak, aby iluze věkem dýchající toskánské venkovské usedlosti byla dokonalá.

Ukázalo se, že manželé měli šťastnou ruku při výběru architekta. Bob Wetmore je známý tím, že se na stavbu podobných usedlostí specializuje, a dokázal tak přání svých klientů vyjít plně vstříc.

Text: Eva Karbulková, Foto: Cornerstone Architects