Zábavný život ve stylu funky
Terasu letní vily osvěžuje nekonečný bazén, obložený mozaikou Sicis v jasně modrých tónech. Venkovní jídelní stůl s masivní teakovou deskou a ocelovou podnoží je dílem místního tesaře.
Z kryté terasy je nádherný výhled na moře. Hladina bazénu s přelivovou hranou splývá se Středozemním mořem.
Bílá stavba se odráží od skalnatého svahu porostlého piniemi. Velká terasovitá zahrada je citlivě propojena s okolní divokou přírodou.
Možnost uvolnění nabízí zavěšené křesílko Bubble od Eera Aarnia.
Jednoduchý jídelní stůl kombinující teak a ocel je odolný proti povětrnostním vlivům stejně jako designové židle z plastu od Vernera Pantona, vyrobené metodou vstřikování.
Hranici mezi interiérem a exteriérem, tvořenou posuvnými skleněnými stěnami, lze kdykoli zrušit. Zeď obloženou kamenným obkladem dovezeným z Číny zdobí velkoformátová fotografie slavné Naomi Campbell v modelu od Paco Rabanne. Na konci koridoru zaujme stříbrná plastika spermie dovezená z Bali.
Designovou extravaganci a maximální pohodlí nabízejí pohovky On the Rocks od značky Edra. Odkládací stolky v kovovém lesku navrhl Bruno Rainaldi pro Ciatti. Chodbu zdobí fotografie ležící Naomi Campbell v modelu, který navrhl Paco Rabanne.
Minimalismus bílého stolu s lavicemi rozbíjí designová ikona v podobě židle Tulip a Eera Saarinena.
Kruhový stůl byl vyroben podle návrhu Anke Rice z pařezu stromu dovezeného z Indonésie. Tato podnož nese skleněnou desku z tvrzeného skla.
Bílé židle Tulip, tvořené bílou skořepinou nesenou podnoží z nerezové oceli, obklopují originální kruhový stůl. Řešení prostoru All in white narušuje jenom medově hnědá barva exotického dřeva.
Obaly od světově proslulých bonbonů Ferrero Rocher inspirovaly Anke Rice k návrhu zlaté ložnice.
Obklady koupelny jsou z leštěného onyxu, misková umyvadla jsou pokryta zlatou mozaikou.
Fotografie od Eugenia Recuenca shlížejí na luxus v podobě zlaté postele, křesla ve tvaru bubliny od Eera Aarnia a vanu obloženou mozaikou ze 24karátového zlata.
Červené obklady Sicis charakterizují ložnici podle Anke Rice. Skříně jsou nalakovány červenou barvou, používanou na vozy Ferrari.
Kombinace šedé a červené barvy vytváří svěží design ložnice, otevřené na terasu. Vana, umístěná bezprostřední blízkosti posuvného skleněného pláště, umožňuje relaxaci s výhledem na moře.
Vana v ložnici pro hosty je vyložena zelenou mozaikou Sicis. Noční stolky s integrovanými lampami od Biosca&Botey vyrábí firma Metalarte.
Po zlaté, červené a zelené ložnici s integrovanou koupelnou představuje Anke Rice relaxační místnost v provedení black & white. Soška z ebenu ladí s černou mozaikou Sicis.
Sprchový kout má originální výzdobu – plastiky žabích mužů, šplhajících po stěně. Minimalistický prostor doplňuje věšák na ručníky z leštěné nerezové oceli.
Voda a zeleň obklopují ložnici v černobílé variantě. Bambusové výhony z jedné strany a vodní plocha z druhé strany vnášejí do místnosti svěžest.
Plastika od řeky Sepik v Nové Guineji vytváří okouzlující harmonii s velkoplošnou fotografií od Eugenia Recuenca.
Bílé stěny nechávají vyniknout sbírce snímků světoznámého fotografa. Barevný nábytek vtiskuje prostoru popartovou uvolněnost.
Každá z ložnic má k dispozici vanu vyloženou mozaikou Sicis a přístup na terasu, opatřenou odpočinkovým nábytkem.
Posilovna a herna tvoří jeden celek, který doplňuje televizní prostor s pohodlným sofa, určeným pro sledování obrazovky vsedě i vleže.

Znovuzrozená 70. léta aneb James Bond potkává funky Barbarellu, to a mnohé jiné napadá návštěvníka prázdninové vily na Ibize.

Známá interiérová návrhářka, s jejímž osvěžujícím dílem jsme se na stránkách REZIDENCE už jednou setkali, navrhla a realizovala zábavnou, výrazně barevnou vilu, připomínající filmy s Jamesem Bondem nebo sci-fi dílo Rogera Vadima „Barbarella“.

Prázdninové útočiště na skalnatém pobřeží Středozemního moře je vizuálně výjimečné, mistrovské dílo.

Plán Anke Rice byl docela jednoduchý. Chtěla supermoderní, sluncem zalitý dům s velkými prostory bez zbytečných příček, takzvaný open plan.

Minimalistický prostor pak zaplnila zábavnými barvitými objekty a uměleckými fotografiemi v kombinaci s klasickými designovými prvky ze 70. let. Ohromující výsledek odráží její kosmopolitní styl.

Na architektonickém ztvárnění vily se podílel známý architekt Jaime Serra, Anke se pak věnovala designu interiéru. Jejich prioritou bylo zarámovat obrazy přírody tak, aby se staly součástí životního stylu obyvatel vily.

Protože příroda je skutečnou hvězdou projektu, návrháři potřebovali, aby byla vidět z každé místnosti domu.

Dosáhli toho, aby vnitřek byl vnějškem a vnějšek zároveň vnitřkem, a to použitím jednoduchých architektonických linek a širokých otevřených prostorů s množstvím přírodního světla.

„Téměř každá místnost se v létě stává krytou terasou, což dovoluje žít venku, zatímco jste chráněni před sluncem.“

Vila je zakomponovaná v terénu, což minimalizuje její vizuální působení, tvůrci se snažili o to, aby minimálně zasahovala do vzhledu přírody. Interiérová designérka pracovala paralelně s architektem od počátku výstavby, což je její specialitou.

Dociluje tak maximálního vizuálního účinku i praktického začlenění nábytku do interiéru.

Někomu by se mohlo zdát, že styl občas sklouzává ke kýči, ale velké bílé plochy stěn a téměř neomezený vzdušný prostor snesou i zlatou ložnici, kde jako inspirace pro postel posloužil černozlatý obal Ferrero Rocher.

Na stěnách vynikají velkoplošné fotografie, podle Anke Rice se jedná o největší sbírku díla Eugenia Recuenca. Návštěvník také nemůže přehlédnout portrét Naomi Campbell ve slavném modelu z kovových plátků od Paca Rabanneho. Autorem snímku je její dvorní fotograf Nico Bustos.

Terasy rozšiřují životní prostor jak soukromých místností, tak společenské zóny, kde místo k relaxaci poskytuje nekonečný bazén s přelivovou hranou.

Široké kryté lodžie dovolují využít nábytek jak od současných špičkových designérů, tak od tvůrců 70. let, jako jsou například vznášející se křesílka ve tvaru bublin od Eera Aarnia (Vitra).

Další designovou raritu sedmého desetiletí 20. století představují židle Vernera Pantona, uplatněné ve venkovní jídelně. Klasika designu Eera Saarinena připomínají židle Tulip (Knoll), rozmístěné kolem kruhového stolu se skleněnou deskou o průměru 3,6 m.

Jeho podnož navrhla Anke Rice z pařezu z exotického stromu. Prolínáním designových stylů s materiály a prvky dovezenými z exotických destinací dociluje designérka přenesení se do světa fantazie, zároveň její interiér poskytuje maximální pohodlí. Co víc si přát v prázdninové vile na útesu nad Středozemním mořem?

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: Conrad White, GERBER GMC