Červené puntíky pro Čechy
ŽIDLE A BAROVÁ ŽIDLE Merano od Ton získaly titul German Design Award 2015. Tvarově navazují na stejnojmennou židli, která před čtyřmi lety obdržela ocenění Red Dot Design Award, Good Design a German Design Award Nominee.
KOLEKCE SKLA Sphere od českého designéra Romana Kvity pro značku Nachtmann, oceněná prestižní cenou Red Dot Award 2015.
KOLEKCE SKLA Sphere od českého designéra Romana Kvity pro značku Nachtmann, oceněná prestižní cenou Red Dot Award 2015.
OCENĚNÝ NÁVRH expozice Lighting Behind Locked Doors v prostoru vídeňského paláce Hofburg upozornila na dlouholetou historii výrobce Preciosa Lighting.
ZÁSTUPCI PRECIOSA LIGHTING a studia Vasku & Klug převzali na začátku listopadu Red Dot Award v kategorii Communication Design 2015.
ČESKÝ DESIGNÉR Petr Novague má na svém kontě řadu úspěšných realizací. Jeho květináč Wave pro firmu Kasper zdobí ocenění Red Dot Award 2015.
STOJÁNEK na iPhone od českého designéra Petra Novaguea, oceněný Red Dot Award 2015.
ZNAČNOU POZORNOST vzbudila unikátní židle Edge podle návrhu Petra Novaguea, vysoce odolná, stohovatelná, celohliníková, vyvinutá pro univerzální užití v interiéru i exteriéru. Získala jednu z nejprestižnějších cen – Red Dot Award 2012 v kategorii Produktový design.
ČESKÝ VÝROBCE designových svítidel HALLA obdržel za své svítidlo Sant Red Dot Award v kategorii Produktový design. Vedle toho získalo prestižní ocenění German Design Award 2015 Special Mention a taktéž se umístilo na shortlistu Lighting Design Awards 2015 v kategorii interiérová svítidla.
HALLA nezískala ocenění Red Dot Award poprvé. V roce 2014 uspěl koncept svítidla Indi Matúše Opálky v kategorii Designový koncept. Spolupráce s významnými designéry z domácí i zahraniční scény přináší výsledky v podobě prestižních mezinárodních cen.
STUDENTI PRŮMYSLOVÉHO DESIGNU ve spolupráci s firmou HALLA zpracovali projekt návrhů LED retailového osvětlení na základě konkrétních technických požadavků. Vzniklo 10 progresivních návrhů a 3 získaly ocenění Red Dot Award. Jedním je návrh Evy Petříkové s neotřelým technickým řešením otočného kloubu, komponovaného v těle svítidla.
S NOVÝM ÚHLEM POHLEDU designér Kryštof Nosál přistoupil k návrhu klasické obdélníkové vany a pootočil ji o 10° do prostoru. Akrylátová asymetrická vana 10°, oceněná letos červeným puntíkem za produktový design, budí vstřícný dojem a pootočením vzniká na vaně odkládací plocha, využitelná i jako sedátko.
ŽIDLE A BAROVÁ ŽIDLE Merano od Ton získaly titul German Design Award 2015. Tvarově navazují na stejnojmennou židli, která před čtyřmi lety obdržela ocenění Red Dot Design Award, Good Design a German Design Award Nominee.
LAMPA RAY (Preciosa Lighting) od Jakuba Berdycha z ručně foukaného křišťálového skla, kombinovaného s nerezovou ocelí, je 92 centimetrů vysoká. Použitá LED vlákna, která obepínají křišťálové tělo svítidla, vytvářejí optický dojem paprsků světla padajícího ve směru od zdroje. Práce Jakuba Berdycha jsou zastoupeny v londýnské Mint Gallery nebo Moss v New Yorku. Red Dot Award v kategorii Communica...
RIDGE STONES (Preciosa Lighting) je nástěnný modulární systém, který lze uplatnit nejen na stěny, ale i na stropy. Designéři Jan Vacek a Martin Šmíd našli inspiraci v nejstarší arabské kaligrafii kufi. Historické prvky do moderního designu přepracovali v podobě speciálně vyvinutého kusu broušeného křišťálového kamene, který se jednoduše zasazuje do kovových montur se zdrojem. Oceněno Internatio...
DEKORATIVNÍ INTERIÉROVÉ SVÍTIDLO Glow (Preciosa Lighting) je od Martina Prokeše. Díky speciálnímu brusu tvoří na zdi fascinující vzory různých tvarů. Je navrženo ve čtyřech rozměrech a čtyřech dekorativních vzorech brusu a vytváří jedinečnou atmosféru jako solitér i v kombinovaném uskupení. Získalo cenu Red Dot Award v kategorii Communication Design 2015.
INSTALACI NA EUROLUCE (iSaloni) v Miláně, oceněné Red Dot Award v kategorii Communication Design 2015, vévodil křišťálový lustr Ronyho Plesla Venuše, inspirovaný křivkami ženského těla.

Cena Red Dot Design Award je vstupenkou do světa prestižního designu

Designérský Oscar či červený puntík, jak se někdy této ceně říká, je vstupenkou do vybraného klubu.

Ceny uděluje Design Zentrum Nordrhein Westfalen v německém Essenu výrobkům s promyšleným designem od roku 1955. Vyhrát cenu Red Dot Design Award znamená získat možnost označovat své práce logem s červenou tečkou a jen samotná nominace výrobků zvyšuje jejich konkurenceschopnost.

Každoročně se do soutěže o červený puntík hlásí několik tisíc výrobců a designérů. Porota uděluje ceny v 31 různých kategoriích a jen v té nejprestižnější, Best of the Best, vybírala pro rok 2015 z 5000 produktů.

Čerstvým držitelem významné světové ceny je mladý český designér Roman Kvita. Získal ji za kolekci užitného skla Sphere, kterou navrhl v Ateliéru produktového designu na UMPRUM pro německou sklárnu Nachtmann.

„Mou hlavní myšlenkou bylo navázat na kvalitu lisovaného skla, které u nás vznikalo už od 50. let a drželo si svébytnou estetickou kvalitu. Zkoumal jsem, co činí sklo tak atraktivním.

Přišel jsem na to, že je to přístup autora, který pracuje s citlivostí sochaře.

Postupoval jsem tedy stejně a vymyslel pattern, který výrazně tvaruje celý skleněný objekt, dodává mu ostré křivky, ale zároveň měkká prolnutí a jedinečnou optickou strukturu,“ uvádí ke svému designu Roman Kvita.

Aktuálním oceněním v podobě červeného puntíku se pyšní Preciosa Lighting, a to za provedení hned dvou instalací v Miláně a Vídni, nazvaných Crystal Fortune a Behind Locked Doors.

Red Dot Award v kategorii Communication Design 2015 získala díky spolupráci se studiem Vasku&Klug za výstavu Crystal Fortune na světové přehlídce osvětlení Euroluce (iSaloni) v Miláně, která představila jak originální design, tak sofistikovaný přístup firmy k inovaci a výrobě pod jednou střechou.

Filozofií stánku byla reflexe minulosti do současnosti prostřednictvím historických svítidel a současného designu. O půl roku dříve byla oceněna instalace Lighting Behind Locked Doors v prostoru vídeňského paláce Hofburg.

Červený puntík funguje jako skvělý marketingový nástroj, což zaznamenává i česká firma TON, která za dvojici židle a barovky Merano získala titul German Design Award 2015. Tyto zdařilé designové kousky navazují na stejnojmennou židli, která před čtyřmi lety obdržela ocenění Red Dot Design Award, Good Design a German Design Award Nominee.

Cena red dot současně slouží jako indikátor kreativních schopností designérů.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: archivy firem