Jedinečné fotopříběhy Scotta Francese
Základnu luxusního apartmánu tvoří podlaha z leštěných kamenných desek. Obklady z břidlicových pásků a mahagonového dřeva tmavé barvy odlehčuje bílý čalouněný sedací nábytek a odlesky kovových skulptur.
Kuchyně splývá s obytným prostorem. Čelní dveře pojednané dýhou zebrano jsou opatřeny neviditelnými zafrézovanými úchytkami. Pracovní desku prozrazuje nasvícení LED svítidly, zabudovanými na spodní desce skříněk.
Jídelně otevřené do krovu dominuje otevřený stěnový krb. Různé povrchy a jejich textury umocňuje světlo, přicházející skelněným obvodovým pláštěm.
Podvečerní atmosféru podtrhují světla svíček. Obytná terasa splývá s interiérem a tvoří dohromady jeden okouzlující celek.
Jehlanovitý světlík vpouští do prostoru množství přirozeného denního světla, které prostupuje otevřenou galerií do přízemí. V noci se nad obyvateli letní rezidence rozsvítí tisíce hvězd.
Terasu s bazénem a vířivkou v intimním osvětlení zachytil těsně po západu slunce objektiv Scotta Francese, příznivce světelných nálad.
Dvouramenné dřevěné schodiště vede na galerii ve tvaru kruhu. Lustr z křišťálových koulí je zavěšen ve špici skleněného světlíku ve tvaru jehlanu. Jde o konfrontaci základních geometrických tvarů, která vnáší do prostoru dynamiku.
Nekonečný bazén splývá s modrou hladinou oceánu. Terasa dlážděná deskami z přírodního kamene je obklopena pásem azalek, na který navazuje křovinatý porost.
Bílé pohovky a křesla z dílny Philipa Nimma spolu s tmavým dřevem vytvářejí příjemnou barevnou kombinaci a vyvolávající pocit útulnosti. Mozaika na zdi vnáší do prostoru magii Dálného východu.
Hypermoderní kuchyni v tmavé dýze doplňuje ostrůvek z nerezové oceli. Kromě varného centra a dvou dřezů jsou všechny spotřebiče ukryty ve skříňkách. Zafrézované neviditelné úchyty podtrhují čistý minimalistický vzhled.
Jednací místnosti dominuje prosvícená stěna z onyxu. Exotická kresba kamene se odráží v leštěné desce stolu. Pracovní charakter místnosti umocňují čalouněné kancelářské židle.
Kámen dominuje také v koupelně. Umyvadlo je zapuštěné v desce obložené travertinem. Zrcadlo nasměrované na vstupní dveře dává místnosti nový rozměr.
Pracovna je vybavena mahagonovým stolem s masivní deskou a komfortními křesly pro hosty. Lustr ve stylu art deco a exotická plastika na polici podtrhují stylovost interiéru.
Televizní místnost je řešená ve dvou výškových úrovních. Ve vyvýšené části je k dispozici bar s další možností sledování projekce.
Ložnice vybavená kontinentální postelí kombinuje kakaovou a bílou barvu. Čelo postele nahrazuje stěna opatřená koženým čalouněním prošívaným do velkých čtverců.
Eklekticky řešená ložnice pro dceru kombinuje popartový dekor s barokizující postelí. Dívčí barvu pink tlumí tmavě šedá stěna v záhlaví postele a něžná bílá na ostatních zdech.
Koupelně propojené se šatnou dominuje oválná solitérní vana. Světlý mramor na podlaze a na desce se zapuštěným umyvadlem v kombinaci s velkým oknem dodávají místnosti pocit světlosti a vzdušnosti.
Ložnici majitele zdobí prosvícená stěna z onyxu v záhlaví postele a obraz exotické krajiny, prostupující dovnitř posuvnou skleněnou stěnou. Autorem půvabného odkládacího stolku Ellittico je Philip Nimmo.
Světelný design proměňuje i na první pohled jednotvárný vnitřní dvůr. Odraz zapadajícího slunce na spodní části skleněných stěn vytváří dojem šlehajících plamenů.
Jedinečnou atmosféru okamžiku, kdy si den podává ruku s večerem, vystihl fotograf Scott Frances se sobě vlastní dokonalostí.
Entrée do villy je ohromující, jako ostatně celý interiér. Socha boha Šivy se odráží od nasvícené stěny z onyxu.
Uliční fasáda je nenápadná, uzavřená, tak jako u většiny luxusních rezidencí. Obklad kamennými pásky střídá dřevěný plášť, pásová okna podtrhují horizontální řešení stavby.

Seriál Americká krása, jehož první díl vám předkládáme, přiblíží luxusní interiéry v top lokalitách, snímané optikou špičkových fotografů.

Na úvod jsme pro vás připravili exkluzivní víkendovou rezidenci v Laguna Beach očima jednoho z nejlepších – Scotta Francese.

Zámoří bylo pro nás Evropany vždy velmi přitažlivým prostředím a zajímavou bránou do světa neuvěřitelných vynálezů a kreativních nápadů. Pomalu se formující kosmopolitní společnost vyžadovala všestranné řešení pro každý den.

Tvůrci s kořeny z různých koutů světa si zde získali významné postavení a tato optimální situace trvá dodnes. Přepestrý kolorit americké architektury a designu zachycuje svým objektivem již přes třicet let vynikající fotograf Scott Frances.

Narodil se v New Yorku v rodině kreativního ředitele reklamní agentury a editorky časopisu o dekorativním umění. Už samotné rodinné prostředí ho nasměrovalo na uměleckou dráhu, konkrétně k fotografii.

Po dokončení studií žurnalistiky a dějin umění na Northwestern University se vrátil do New Yorku k práci v ateliéru legendárního fotografa architektury Ezry Stollera.

V té době začal Scott dokumentovat práci modernistického architekta Richarda Meiera a tato spolupráce trvá dodnes.  „Svou fotografií se snažím zachytit podstatu architektury a designu. Zajímá mě atmosféra prostoru, který svým objektivem zachycuji.

Podstatné je pro mě přírodní světlo, ale i doteky, zvuky a vůně, celková nálada zobrazovaného prostoru.

Nikdy jsem nepoužíval umělé nasvícení, raději jsem uplatnil dlouhou expozici a ve Fotoshopu pak tyto záběry zpracoval tak, aby obraz nejlépe vystihl smyslové zkušenosti ve skutečném životním prostředí. Můj novinářský instinkt mi velí jasně a stručně vyprávět příběh.“

Designéři z Nového světa vytvářejí spolu originální pohled na současný americký interiérový design, prolínání různých myšlenkových proudů se projevuje v eklekticky řešených interiérech, které často Evropanovi doslova vyrážejí dech.

Z kořenů amerického designu čerpá také Philip Nimmo, jehož vášeň pro design interiéru oceňují takové osobnosti, jako jsou sir Anthony Hopkins a jeho žena Stella Arroyave nebo další filmová hvězda Jaclyn Smith či mediální a finanční makléři z obou pobřeží USA. Po studiích na vysoké škole pracoval jako kreativní ředitel v luxusním hotelovém řetězci Ritz Carlton.

Vlastní firmu založil v Los Angeles v roce 1990 a nejprve se věnoval návrhům bytových interiérů.

K produktovému designu se dostal poté, co ho klient požádal, aby pro něj navrhl originální sadu krbového náčiní.  Jeho dílo bylo tak zdařilé, že se na základě tohoto úspěchu začal věnovat navrhování a výrobě kovaných doplňků, následně přidal produktové řady nábytku, svítidel a bytového textilu.

V představovaném luxusním interiéru víkendové rezidence v Laguna Beach čaruje Philip Nimmo s denním světlem.

A právě tento aspekt jeho tvorby okouzlil slavného fotografa Scotta Francese natolik, že se rozhodl proměny interiéru v průběhu dne zachytit svým objektivem.

Intenzivní proud slunečních paprsků prostupuje dovnitř jehlanovitým světlíkem a vytváří v otevřeném prostoru dvou podlaží expanzivní atmosféru. Ta umocňuje elegantní barevnou paletu, konvenující se současnými trendy.

Černá a bílá barva sedacího nábytku se odrážejí od palety převážně hnědých tónů, uplatněných na obkladech stěn a podlahách ve stylu tón v tónu.  Designér pracuje s vybranými materiály, uplatnil například strukturální břidlicové či naopak hladké obklady z nasvíceného onyxu, které se odrážejí v podlaze z leštěných kamenných desek.  Otevření místností do krovu, přiznané trámové stropy, množství dřevěných obkladů a stěnový krb vytvářejí přívětivou náladu.

Sametovou měkkost bílých potahů na sofa a křeslech rozehrávají odlesky leštěných mahagonových či kamenných desek stolků a kovových skulptur, svítidel a dalších kovových doplňků.

Magickou atmosféru dodávají jedinečnému prostoru sochy a nástěnné obrazy, zobrazující božstva Dálného východu. Skulptury nadživotní velikosti vynikají hlavně v průhledech otevřeným prostorem, naplněným měkkými doteky denního světla.

Apartmán řešený ve velkolepém hollywoodském stylu podtrhuje nábytek z dílny samotného autora interiéru Philipa Nimma.

Scott Frances

Místo narození: New York, USA

Studia: Northwestern University, obory žurnalistika a dějiny umění

Profesní praxe: ateliér architektonického fotografa Ezry Stollera

Zaměření: architektura a design

Stěžejní dílo: dokumentace tvorby modernistického architekta Richarda Meiera, fotografie New Yorku

Ateliér: West Broadway, New York

Motto: Ovlivnění prací pro významné časopisy a instinkt mu velí jasně a stručně vyprávět svůj příběh. Zásadní je pro něj práce s přirozeným světlem, nepoužívá umělé nasvícení. Jde mu o pravdivé zachycení zobrazovaného prostoru.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: Photofoyer