Život nad střechami mrakodrapů
Minimalistický společenský prostor odděluje od kuchyně ostrůvek. kombinující mahagonový povrch s bílým lakem. Kožené křeslo LC2 od Le Corbusiera si hoví na perském koberci.
Pracovnu naladěnou v tmavém antracitově šedém tónu zatepluje černo-bílá hovězí kůže. Nádherný designový akcent vytváří křeslo Egg od Arneho Jacobsena.
Minimalistický společenský prostor odděluje od kuchyně ostrůvek. kombinující mahagonový povrch s bílým lakem. Kožené křeslo LC2 od Le Corbusiera si hoví na perském koberci.
Čalouněné židle B&B Italia jsou dokonale sladěné s prostorem jídelny. Tmavé dřevěné nohy splývají s hnědou podlahou, bílé čalounění souzní se stěnami v témže tónu.
Prostor apartmánu je otevřený, návaznost jednotlivých zón podtrhuje jednotná podlaha z masivních palubek. Uzavřené jsou pouze ložnice a pracovny.
Celé dvě stěny zaplňují police, sladěné s bílou výmalbou společenského prostoru tón v tónu. Stolek, křesla a mohutná sedací souprava B&B Italia ladí s tmavou podlahou.
Hlavní obytný prostor prodlužuje do exteriéru velká terasa, kde je možné za krásných letních dnů posedět a pozorovat z výšky ruch velkoměsta.
Na snímku je „policová věžička“, do které majitelé soustřeďují nejnovější „úlovky“ z cest po cizině. Jídelna je vybavena židlemi od Arneho Jacobsena.
Majitelé si přáli speciální úložiště na nože, které je umístěno v polici zapuštěné v nice nad linkou. Nerezová baterie je od Grohe.
Pracovní deska včetně niky je opatřena odolným nerezovým ocelovým plechem. Čelní plochy minimalistické kuchyně jsou v bílém laku ve vysokém lesku.
Vybavení kuchyně je od špičkových firem – sporák a trouba jsou od Gagenau a myčka od značky Bosch. Zakázkový nábytek opatřilo speciálními dvířky na pohyblivých ramenech studio Element Design.
Ostrůvek má vrchní desku vyrobenou z masivního dřeva barvy ebenu. Pracovní plocha linky a nika jsou potaženy odolným plechem z nerezové oceli.
Dlouhou chodbu ještě více prodlužují masivní prkna, položená podélně. Jednotlivé dveře jsou posuvné, zavěšené na kladkách, takže nezasahují do komunikačního prostoru.
Ložnice nevybočuje z minimalisticky pojatého designového řešení. Pouze polštářek na posteli s fotografiemi majitelů naznačuje jejich humorný nadhled. U skleněné stěny trůní křesílko Barcelona od Miese van der Rohe.
Od vstupu je vidět velká jídelna s židlemi B&B Italia a dále prosklenou stěnou vrcholy mrakodrapů a modré nebe nad Chicagem.
V patře, kde jsou ložnice a pracovny majitelů, je umístěna malá kuchyňka s kávovarem a nezbytnou vinotékou. Nábytek je stejně jako v prostoru na vaření o patro níže v bílém laku.
Pracovna majitele má výškově nastavitelný stůl. Lze u něj pracovat vestoje i vsedě. Pro rozjímání je ideální křeslo Eames Lounge and Ottoman.
Sanitu od značky Toto doplňuje baterie Grohe. Fotografie prostupují celým apartmánem a vnášejí do něj lidský prvek.
Koupelna spojená s pokojem pro hosty je řešena ve stylu all in white. Kontrastní černý rám ukrývá skříňku s toaletními potřebami.
Kombinace antracitově šedé a bílé barvy vládne většině místností. Tento styl zachovali designéři i v místnosti sloužící jako zázemí pro úklid a údržbu.
Velká šatna navazuje na koupelnu s ložnicí majitelů. Otevřené police poskytují maximální přehled, uprostřed je komoda s výsuvnými zásuvkami na drobnosti.
Womb chair od Eera Saarinena je dalším z ikonických kousků, které do minimalisticky řešeného interiéru vnášejí kouzlo designu poloviny 20. století.
Jedinečný výhled na Chicago a Michiganské jezero poskytuje majitelům i jejich sprchový kout. Přestože je apartmán v úrovni nad střechami okolních budov, je skleněná stěna opatřena do výše ramen pískovaným sklem.
Porcelánová mozaika na stěně a podlaha v koupelně jsou ze stejného materiálu, pouze formáty se liší. Skleněný plášť tvoří neviditelnou hranici mezi vlastním interiérem a vzdušným prostorem nad střechami mrakodrapů.

Výjimečné místo na vrcholu jedné z výškových budov v Chicagu inspirovalo architektonické studio Scotta Dresnera k vytvoření výjimečného penthousu pro pár z Evropy.

Mít jeden byt ve Spojených státech a druhý v Evropě není nic výjimečného. Velká skupina obchodníků a podnikatelů má současně bydliště v New Yorku a Londýně, kde mimochodem žije nejvíce miliardářů na světě. Na druhém místě je Moskva a teprve na třetím New York.

Dvojice manažerů, kteří nás pozvali do svého penthousu, současně žije v Belgii a Chicagu.

Nemovitost se nachází ve čtvrti Streeteville u Michiganského jezera. Je zasazená mezi mrakodrapy s jedinečným výhledem na vydavatelství Playboye a rozlehlou vodní hladinu, připomínající moře.

Evropský pár si přál skloubit praktické využití prostor s estetickým hlediskem, zvláště trval na chytrém řešení úložných ploch. Dalším důležitým bodem zadání pro studio Scotta Dresnera byl moderní a čistý interiér, maximalizující výhledy do okolí.

Protože majitelé cestují za obchody a na dovolenou po celém světě, vlastní velkou sbírku drobných uměleckých předmětů. S tím trochu kolidovala jejich potřeba vzdušných a čistých prostor.

Proto architekti vedle množství vestavěných skříni vytvořili originální „policovou věžičku“, na které jsou umístěny vždy aktuální „úlovky“ drobností dovezených z ciziny.

O tom, že pár pochází z Evropy, vypovídají i jednotlivé obytné prostory. V každé místnosti či koutu kraluje jedna designová ikona, odkazující na slavné období designu, třetí, čtvrtou, pátou a šestou dekádu 20. století.

Hned v pracovně naladěné do antracitově šedé až černé barvy září křeslo Egg od Arneho Jacobsena. Jeho jasně červená barva je umocněná červeno-bílým polštářem.

V hlavním obytném prostoru si hoví dvě křesla LC2 od Le Corbusiera, jejich minimalistický vzhled dokonale ladí s barovým pultem, který odděluje kuchyni čistých puristických tvarů.

V navazující jídelně umístěné v těsné blízkosti skleněné stěny, otevírající výhledy na jezero, jakoby tančí subtilní židle od Arneho Jacobsena z řady nazvané Series 7. Majitelé si přáli v USA vyrobenou kuchyni, která by ale navodila evropské podmínky.

Scott Dresner navrhl pracovní desku z nerezové oceli. Tento lesklý a vysoce odolný kov pokrývá i hlavní polici zapuštěnou v nice, probíhající téměř po celé délce linky.

Kvůli dalšímu přání, aby se dvířka horních skříněk otevírala a zároveň vysouvala směrem nahoru, musel designér najmout speciální firmu Element Design, která nábytek s adekvátním mechanismem vyrobila.

Ostrůvek, který je z obou stran vybavený úložnými prostory, kombinuje ebenovou barvu s bílým lakem ve vysokém lesku, kterým je pojednána i celá kuchyňská sestava včetně vysokých posuvných dveří oddělujících spíž.

Spotřebiče Bosch a Gagenau jsou většinou zakryty, takže neruší celkový estetický dojem.

Nejenom obytné prostory, ale také koupelna je opatřena skleněnými stěnami, nechávajícími dovnitř prostoupit úžasné panorama Chicaga. Tento zážitek si mohou majitelé vychutnávat také ze sprchy, která je obrácena ke skleněnému opláštění.

Designéři ji pro jistotu opatřili do výše ramen pískovaným sklem. Koupelna je vybavena množstvím sofistikovaných úložných ploch pro všechny tvary a velikosti předmětů a koupelnového textilu.

Dole zavěšená skříňka se dvěma zapuštěnými umyvadly je určena pro ukládání objemnějších věcí, police na kosmetiku jsou umístěny nad umyvadly v mělké nice, která bíle svítí ve stěně obložené tmavě šedou porcelánovou mozaikou. Podlaha a obklad ve sprše mají stejnou povrchovou úpravu, designér pouze změnil formát dlaždic.

Rošt ve sprše je z teaku, aby se sprchující cítil jako v lázních. Vzdušnou koupelnu s dominujícím sklem rozsvěcují chromované baterie Grohe a další elegantní detaily.

Ve společenském prostoru podlaha z masivních palubek v tmavě hnědém odstínu propojuje prostory celého apartmánu.

Bílé plochy zdí odrážející denní světlo prostupující skleněným pláštěm a navozují pocit světlosti a vzdušnosti.  Vnitřní stěny od země až do stropu vyplňují otevřené police s knihami a vnášejí do místnosti příjemný mnohabarevný akord.

Velká jídelna pro osm osob je vybavena nádherným mahagonovým stolem, doplněným bíle čalouněnými židlemi B&B Italia. Elegantní interiér doplněný designovými skvosty v sobě spojuje praktická řešení se smyslem pro krásu.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: Dresner Design, Jim Tschetter