Střízlivý luxus s čistými liniemi
Barevné řešení interiéru, jež je kombinací bílé, béžové a dekoru světlého dřeva, je přesně v intencích přímořského stylu typického pro oblast Pines na ostrově Fire Island.
Barevné řešení interiéru, jež je kombinací bílé, béžové a dekoru světlého dřeva, je přesně v intencích přímořského stylu typického pro oblast Pines na ostrově Fire Island.
Komfortní jídelna vznikla z původní terasy. Vzdušnost jí dává otevřený prostor do vysokého krovu, rastrovaného dvěma řadami střešních oken, jež – stejně jako prosklený štít a velkorysé transparentní stěny – přivádějí dovnitř spoustu denního světla.
Plážový dům se samozřejmě neobejde bez terasy přístupné přímo z kuchyně posuvnými prosklenými stěnami. Pod samostatnou pergolou našlo místo venkovní stolování.
Část interiéru s obývacím pokojem je zhruba o 45 cm níže než ostatní prostory. Světlou dlažbu pokrývá hebký, ručně vázaný koberec, s nímž barevně ladí obě pohovky. Prozářené místnosti dominuje dřevem obložená stěna s integrovaným krbem.
Dominantou kuchyňské zóny je dlouhý ostrůvek, který sehrává nejen roli pultu pro příležitostné stolování, ale i mycího a přípravného centra.
Dřevo je převažujícím materiálem také v koupelně. Pro obklad podlahy a stěn byla však použita dlažba z adekvátně zabarveného přírodního kamene. Vzdušnost prostoru násobí skleněné zástěny sprchového a masážního koutu a velkoplošné zrcadlo.
Přívětivost světle medového přírodního dřeva se osvědčila také pro ztvárnění interiéru ložnice. Prosklenými dveřmi je odtud přímý vstup na odpočinkovou část terasy obloženou palubkami, která pokračuje venkovní kuchyní.
Koupání s výhledem na nekonečný modrý obzor, kde se hladina moře stýká s oblohou, umožňuje komfortní bazén zapuštěný do terasy. Vnitřní a venkovní prostory domu opticky i fakticky propojují posuvné skleněné stěny v hliníkových rámech.
Členitá terasa splňuje všechna očekávání: nabízí jak koupání, komfortní odpočinek a slunění na lehátkách, tak rovněž prostor pod pergolou pro venkovní stolování.
Relaxace v americkém stylu se rozhodně neobejde bez možnosti přípravy a konzumace jídla pod širým nebem. Proto je i tento plážový dům vybaven komfortní venkovní kuchyní s plynovým grilem.
V hávu večerního osvětlení je zřetelná nejen kompaktnost, ale zároveň i vzdušnost elegantní stavby s převahou dřevěných materiálů jak na konstrukci a fasádě domu, tak na terase u bazénu.

Půvabný plážový dům pro hosty s bazénem integrovaným do terasy zaujímá úžasnou polohu na jižní straně Long Islandu s výhledem na nekončící modrý horizont.

Autoři projektu z kanceláře Bromley Caldari Architects k zakázce přistupovali s velkorysostí. „Kdo říká, že plážové domy musí být stísněné?“ ptali se oprávněně.

A vsadili na otevřený půdorys, který dokonale mísí vnitřní a venkovní prostory a propůjčuje kompaktnímu objektu svěží, jednoduchou eleganci. Místo, kde zdařilý rekonstruovaný objekt stojí, rozhodně stojí za podrobnější zmínku:

jde totiž o vesničku Pines na ostrově Fire Island, který dříve patřil do vlastnictví pobřežní stráže. Téměř před sto lety tu vznikla vyhlášená nudistická pláž, na čas se místo stalo rájem squatterů.

Dnes je vyhlášeným útočištěm místní gay komunity s bouřlivým nočním životem a zdejší luxusní nemovitosti patří v okolí New Yorku jednoznačně k nejdražším.

Když majitel bungalovu pozemek s původní stavbou koupil, bylo jasné, že se neobejde bez rozsáhlé přestavby a obnovy.

Úkolu se ujala architektonická kancelář, jejíž spolumajitel Scott Bromley je sám zdejším rezidentem a navrhováním místních prominentních sídel se zabývá už 40 let.

Výsledná realizace se vyznačuje moderním střízlivým luxusem s jednoduchými liniemi interiérů, prolínajících se s rozsáhlými venkovními prostory.

Převažující bílá a béžová barevnost odpovídají stylu přímořského prostředí a otevřené dispozice obytné plochy dávají domu i jeho vnitřnímu členění potřebnou lehkost a svěžest.

Zastřešením bývalé venkovní terasy vznikla s pomocí velkorysých skleněných ploch a přírodního dřeva prosvětlená, na obývací pokoj navazující jídelna, která přispívá k otevřenosti a vzdušnosti prostoru, jemuž na zajímavosti přidává i několikaúrovňové řešení.

Přesně v duchu filozofie architektonické kanceláře, která kombinuje výjimečný design se schopností poradit si s jakýmikoliv problémy týkajícími se především rekonstrukcí obytných budov, jimž dává novou šanci na uplatnění.

Text: Alena Müllerová, Foto: Bromley Caldari Architects