Moderní planetárium nabízí skvělé zážitky
Planetárium Rio Tinto Alcan, Montreal, Kanada
V HLAVNÍM SÁLE PLANETÁRIA jsou umístěna mírně sklopená sedadla na ocelových konstrukcích ve tvaru kruhu. Nad hlavami návštěvníků se po celé ploše stropu promítá hvězdná produkce, která zanechá nevšední zážitek. Vybavení nejmodernější technikou je samozřejmostí.
VEŘEJNOSTI PŘÍSTUPNÉ centrální schodiště, umístěné mezi dvěma komolými kužely, které jsou dominantami celé stavby a jsou v nich umístěna hlavní lákadla pro zájemce o astronomii, je po celé své délce lemováno zelenou střechou.
INTERIÉR KULTURNÍHO STÁNKU je propracovaný do nejmenších detailů. Využívá se především přírodních materiálů a technických vymožeností s designovými prvky, jako je LED osvětlení. Nepřehlédnutelným stavebním prvkem je dřevěné obložení, konkrétně v sále Milky Way ve tvaru polokruhu je ohromující.
KOMOLÉ KUŽELY dostaly hliníkové opláštění, což má navodit pocit určitého spojení s vesmírem. Tento materiál se mimo jiné promítá i v jiných částech, ale hojně je zde zastoupeno sklo, ocel, beton a samozřejmě dřevo.
OLYMPIJSKÝ MONTREALSKÝ STADION je v těsné blízkosti planetária. Dominanta stadionu – betonová věž, která vyčnívá nad oběma stavbami, byla architekty záměrně topograficky zakomponována do nového rázu okolní krajiny.

V kanadském Montrealu se stále něco děje a je velkým lákadlem především pro turisty, kterým toto impulzivní město nezevšední ani po několika návštěvách. Mezi novinky bezesporu patří planetárium Rio Tinto Alcan.

Slavnostního otevření unikátní architektonické stavby Rio Tinto Alcan Planetarium se návštěvníci dočkali po více než šesti letech – 6. dubna 2013. Od té doby navštívily planetárium tisíce lidí, kteří podle známého turistického průvodce Lonely Planet oceňují nejmodernější technické vybavení, řadu kulturních akcí, které se zde konají, a rovněž velmi příjemné ceny.

Mimo jiné je nesmírně zajímavá stavba samotná. Na projektu se podílel architektonický tým Cardin Ramirez Julien & AEdifica, který zvítězil v mezinárodním tendru mezi šedesáti kandidáty.

Další ocenění získala stavba v prestižní soutěži „Grands Prix du design 2013“ v kategorii „Dřevo v interiéru“. Z toho vyplývá, že architekti kladli silný důraz na spojení s přírodou, co se týče zvolených materiálů jak pro interiéry, tak pro venkovní plochy.

Nachází se mimo městskou část, v těsném sousedství dvou kulturních gigantů Montrealu, Olympijského stadionu a  Biodome Montreal. Hlavní struktury planetária tvoří dva obrovské komolé kužele, které se tyčí k obloze a mají připomínat dalekohledy.

V jednom architekti umístili planetárium, v druhém jsou k dispozici dva unikátní multimediální sály tzv.

„Chaos Theatre“ (nejsou zde pevná sedadla pro umocnění zážitku) a „Milky Way“ neboli mléčná dráha (v divadle se můžete posadit a užít si  astronomickou produkci). Okolí krášlí park s dokonalou úpravou zeleně a řadou relaxačních zón pro návštěvníky.

Setkáme se zde se spoustou ekologických řešení, jako jsou například zelené střechy hlavních částí budovy.

Text: Markéta Vobroučková, Foto: v2com, Fotograf: Stéphane Brügger