Ve stopách Johna Lautnera
Albizia House se nachází na pobřeží KwaZulu-Natal, jedné ze sedmi provincií Jihoafrické republiky na východním pobřeží kontinentu. Nikoli neprávem je nazývána Zahradou jižní Afriky. Zde se nachází Simbithi Eco-Estate, kde bychom našli i dům Albizia House.
Albizia House se nachází na pobřeží KwaZulu-Natal, jedné ze sedmi provincií Jihoafrické republiky na východním pobřeží kontinentu. Nikoli neprávem je nazývána Zahradou jižní Afriky. Zde se nachází Simbithi Eco-Estate, kde bychom našli i dům Albizia House.
Architektonický styl Googie může někomu připadat jako „industriální“, ale v tomto případě jsou střechy, dle svého tvaru nazývané „severské“, opatřením nutným proti nárazovým větrům na pobřeží.
Terasy, balkony a bohaté osvětlení – i to je jedna z dominant Albizia House. U všech objektů je možnost vyjít na vzduch a zadívat se do scenérie Simbithi Eco. Přispívá tomu i vhodně volené umístění stavby na protáhlém terénním hřbetu.
Místo „za domem“ je vstupním prostorem s dvoudílným garážovým stáním, částečně obloženým dřevem. Celá východní partie domu s příjezdovou cestou a samotným vstupem do objektu využívá jako hlavního materiálu rustikálního skládaného kamene.
Detailní pohled na vchodovou pasáž, lemovanou dvěma dekorativními vodními plochami. Kombinaci kamene a dřevěných ploch, kterých tu bylo využito ve formě deskových panelů jako chodníku, doplňuje bodové osvětlení ve střeše nad vchodem a ozdobných sloupcích.
Celkový pohled na Albizia House od jihozápadu – tedy na partii garáže vlevo a vstupní trakt. Tvůrci zasadili dvoudílnou dispozici budovy do svahu terénní vlny, do níž bylo nutno prokopat příjezdovou cestu od jihu.
Z tohoto pohledu není zřejmé, že jakýsi odpočinkový pavilon, nacházející se na jižním konci hlavního křídla, je u bazénu. Dělí ho od něj zatravněná plocha. I na této pasáži je volena oblíbená kombinace kamene a dřeva.
Hlavní patrová část Albizia House má neobvykle řešenou dispozici nadzemního podlaží – celá jeho partie obrácená na východ je prosklená velkoplošnými panely, ale pouze střední část čelní strany má balkon obehnaný zábradlím – ostatní část terasy je volná.
Ačkoliv majitelé požadovali jednoduchost celé stavby, z tohoto pohledu je zřejmé, že Metropole Architects dokázali i v tomto přání vtisknout domu punc členitosti a zvláštních řešení. Na boční zeď uprostřed situovaného schodiště navazuje architektonický prvek protažený až pod zkosenou střechu, ani terasy nemají přísně obdélníkovou strukturu.
Ještě jeden pohled k bazénu a zmíněnému pavilonu. Je vybaven veškerým komfortem včetně příležitostné ložnice a sociálním zařízením. I zde můžeme vidět dvojí provedení střech, pro Albizia House tak typické.
Většina venkovních teras má povrch z dřevěných palubek, což platí i pro část jídelny prostupující z interiéru do vnějšího prostoru.
Střechy s velkým přesahem a mírně zkosené mají za účel chránit před častým horkem a neodbytnými slunečními paprsky. Uvnitř kromě pohodlných ložnic najdeme rovněž salonek s koženými klubovkami a obří televizní obrazovkou. Zvlášť kontrastně působí bílé kovové židle ve spojitosti s dřevěnými obklady.
Velká travnatá plocha v jižní části pozemku, táhnoucí se podél promenády spojující hlavní budovu s pavilonem.
Garážové stání má vlastní vchod vedle hlavních vrat, na něž vlevo navazuje malá dílna určená k drobným opravám vozidel. Z garáží samotných lze vyjít zadní stranou po schodišti přímo do domu.
Voda působí v Albizia House velice často jako originální dekorativní prvek. V tomto případě jsou nad dvěma mělkými plochami s kamenitým dnem, umístěnými vedle vstupního traktu, rozklenuta dekorativní ramena ve tvaru L.
Celkový pohled na Albizia House od jihu. Přímo naproti je garážové stání, dřevěný pás běžící od budovy směrem dopředu je příhradová střecha nad promenádou k pavilonu.

Architektonický styl Googie je známý a typický spíš pro Severní Ameriku. Ale ne nadarmo se říká, že svět se zmenšuje, protože můžeme jeden takový typický Googie objekt najít v Jižní Africe a bez nadsázky ho lze označit jako poctu jeho průkopníkovi.

Michiganský rodák John Edward Lautner (1911–1994) položil v roce 1949 základy Googie vybudováním známé kavárny West Hollywood.

Pokud bychom chtěli přiblížit hlavní prvky nového stylu, museli bychom se ztotožnit s náladou nastupujících 50. let, které postupně kromě přicházejícího rock-and-rollu dominovala futuristická architektura propojená s automobilovým průmyslem.

Silniční „křižníky“ důsledně zaoblených geometrických tvarů, opatřené mohutnými chladiči, trychtýři mohutných výfuků, ploutvemi na zádi a stahovacími střechami plus další prvky kosmického a atomového věku, který stál za dveřmi, to byly hlavní body, které se promítly i do Googie, využívajícího velkoryse a odvážně skel, oceli a neonu.

Asi 30 minut jízdy na sever od třetího největšího jihoafrického města Durbanu narazíme na pobřeží KwaZulu-Natal, kde na samotném konci výběžku pevniny Simbithi Eco-Estate najdeme stavbu Albizia House, kterou tvůrci označují jako poctu stylu Googie a tím i Johnovi Lautnerovi.

Při její výstavbě majitelé požadovali od společnosti Metropole Architects na jedné straně nekomplikované až jednoduché provedení, ovšem při zachování vysokého stupně kultivovanosti.

Stavba byla dokončena v roce 2013 a vypíná se na poměrně rozlehlém terénním zlomu, který byl základem pro její členitost. Při pohledu shora připomíná Albizia House písmeno L, přičemž delší fronta domu má obrácenou dispozici do krajiny.

Nejčastěji jsou zde používány klasické materiály – dřevo, sklo a beton, a Metropole Architects předvádí skutečně mistrovskou kombinaci těchto prvků.

Také rádi pracují s vodou, a to nejen formou velkého plaveckého bazénu, jen málokterý dům se může pochlubit vlastním rybníkem. Originálně jsou pojaty terasy a balkony, zejména nepravidelnými tvary.

Majitelé měli představu velkého rodinného domu, proto je pamatováno i na nezbytné zázemí v podobě kuchyně a skladovacích prostor. Bohatě zatravněný pozemek pak jen podtrhuje výjimečnost tohoto sídla.

Text: Robert Pavlka, Foto: Metropole Architects