Dokonalá čtvrť pro život, práci i odpočinek
Všechny tři věže budou vzájemně propojené. Jejich design má připomínat město budoucnosti, přičemž se počítá s využitím materiálů tzv. vesmírného věku, jako jsou různé slitiny kovů.
Koncept projektu nové čtvrti Feng Tai vychází z tradiční čínské kultury a historie. Architekti v samotném počátku pracovali s městským plánováním s důrazem na tři základní lidské potřeby: žít, pracovat a odpočívat. Zásadní pro ně přitom byly i názory místních obyvatel na život v Pekingu.
Nový radikální návrh městského centra má ve své podstatě fungovat v rámci stávajících městských parametrů, přičemž vytváří zcela nový typ podmínek pro bydlení, ale také pro pracovní prostředí. Jasně vymezuje základní body, jako je účinná kontrola vývoje, plynulý provoz, atraktivní a efektivní prostor pro život.
Tři věže nabídnou nespočet možností. Nejmenší z nich, vysoká 180 metrů, bude určena výhradně pro kanceláře. Dvě vyšší sestry budou ze shora obsazeny následovně – hotel, kanceláře, soukromé byty, obchodní centra, kongresová centra, restaurace a bary v přízemí.
Všechny tři věže budou vzájemně propojené. Jejich design má připomínat město budoucnosti, přičemž se počítá s využitím materiálů tzv. vesmírného věku, jako jsou různé slitiny kovů.
Obrovský důraz kladli tvůrci na ekologii. V komplexu najdeme nespočet vodních a zelených ploch v podobě malých parků a jiných odpočinkových zón. Zadavatelem je samotné město Peking a jednou z hlavních podmínek bylo vytvoření přírodního prostředí.

Studio Marco Piva společně s čínskou společností DGI Design se podílely na projektu budoucího finančního centra Feng Tai, které zcela určitě v dohledné době vyroste v čínském Pekingu.

Jde o nový radikální návrh, jehož plány architekti předložili místním čínským orgánům v říjnu loňského roku.

V současné době se čeká na vítěze z řad investorů, který bude projekt realizovat.  Stavba bude opravdu impozantní, má se rozkládat na ploše 4 000 m2, která vznikla spojením tří pozemků.

Velký důraz byl kladen na maximální využití půdy, aniž by byla obětována zeleň, přičemž základ konceptu „nové čtvrti Pekingu“ je postaven na třech věžích. Dvě z nich mají dosahovat výšky 200 metrů, třetí bude o 20 metrů nižší.

Všechny tři výškové budovy budou vzájemně propojené a podle konceptu vytvoří úžasnou škálu možností.

V centrálních částech věží mají být vybudována obrovská kongresová i obchodní centra včetně administrativních prostor, počítá se s hotely a dalšími kulturními stánky, jako jsou kina, divadla, galerie a muzea, ale i řadou sportovních a relaxačních zón.

Spodní část získá charakteristiku pozitivní dynamiky, kterou ve skutečnosti bude tvořit nespočet barů, restaurací a míst pro tradiční čínskou zábavu.  Maximálně byly využity i podzemní prostory.

Za zmínku určitě stojí i návrh infrastruktury, kde architekti zvolili vícevrstvé pruhy kolem nové čtvrti, které mají pozitivně vyřešit dosud obvyklé dopravní kolapsy.

Text: Markéta Vobroučková, Foto: Studio Marco Piva