Nejnovější hi-tech design i u vás doma
SILLER GHOST, konzolové schodiště ze skla, je ukázkou, jak co nejlépe a umělecky využít veškeré poznatky o nových materiálech. Skleněné stupně, stejně jako skleněné zábradlí jsou nasvíceny LED osvětlením. Cena od 1 500 000 Kč. Dodává Palazzio.cz.
SCHODIŠTĚ SILLER FLY může být zhotovené jak s dřevěnými, či kamennými, tak i skleněnými stupni. Hlavním nosným prvkem je v tomto případě skleněné zábradlí, které může být ve variantě s rovnými segmenty, ale i ve variantě s ohýbaným sklem. Cena od 1 500 000 v závislosti na projektu. Palazzio.cz
NOSNÁ KONSTRUKCE SCHODIŠTĚ Variant Exkluziv je provedena v broušeném nerezu a vytváří tak zajímavý designový prvek na každém schodu. Nerez je použitý též na terče pro ukotvení celoskleněného zábradlí a madla. Cena včetně dopravy a montáže (bez prosklené stěny) je 329 000 Kč bez DPH. Smip.cz
ZMENŠENÁ VARIANTA tohoto schodiště je ideální pro soukromý sektor. Ukazuje se na něm, že i do malého prostoru je tak možné umístit krásné schodiště. Cena od 1 500 000 Kč v závislosti na projektu. Palazzio.cz
VARIANT EXKLUZIV je vřetenové schodiště s oboustranným zábradlím z nerezových prvků a má i vodorovné výplně schodů. Cena včetně dopravy a montáže je 309 000 Kč bez DPH. Smip.cz
CO SE TÝČE CELOSKLENĚNÝCH SCHODIŠŤ, je Mistral Siller skutečným hitem. Ideální pro řešení s podestou. Cena od 950 000 Kč. Palazzio.cz
KONSTRUKCE SPIRÁLOVÉHO SCHODIŠTĚ Sky Screw, tzv. "rotoru", je novým trendem. Dojmu vzhůru rotující vrtule lze dosáhnout nejen s materiály, jako je sklo, ale i se dřevem a high-tech betonem. Skleněné stupně se skládají z jednotlivých plátů v rozdílných velikostech spojených speciální folií, stejně jako u nosných skleněných částí. Cena od 1 000 000 Kč. Palazzio.cz

V plánech na moderní komerční budovy sahají architekti velmi často k designovým prvkům, které pozvednou celý její vnitřní prostor, například ke skleněnému schodišti. Zkuste přenést jejich vyzkoušené triky i k vám domů.

Skleněná schodiště se v minulosti využívala převážně pro komerční objekty, v současnosti je však stále častěji můžete vidět i v rodinných domech.

Dnes je dodavatel schodišť i designérem, zajímajícím se o současné trendy s vlastními nápady, jak co nejlépe a umělecky využít veškeré poznatky a nové materiály.

Například architektka Eva Jiřičná použila unikátní skleněná schodiště mnohokrát nejen ve veřejných, ale i soukromých interiérech.

Možná vás také překvapí, že třeba Steve Jobs stál u vývoje skleněných schodů používaných ve značkových obchodech Apple, které patří mezi další z řady jeho designových patentů.

K jejich stavbě jsou využívány rozdílné materiály, nejčastěji je to samotné sklo s ocelovými prvky, kombinovat se však mohou i s karbonem, betonem, dřevem, přírodním kamenem či s novodobými umělými materiály, jako je například Corian.

Výhody, které přináší řešení soukromého interiéru se skleněným schodištěm, jsou velmi významné. Především schodiště ze skla působí nadčasově a stylově a propůjčuje místnosti zvláštní charakter.

Další jejich předností je to, že napomáhají prosvětlit a opticky zvětšit prostor. Už jen samotné skleněné desky místo zábradlí, nebo schodnice ze skla posouvají interiér z estetické stránky hodně nahoru.

O bezpečnost se uživatelé obávat určitě nemusí. Na schodnice se používají hned tři vrstvy skla o tloušťce jednoho centimetru, které se k sobě lepí bezpečnostní fólií.

Vrchní nášlapná vrstva by měla být z bezpečnostního kaleného skla, takže je nepoškodí ani pád těžšího předmětu. Musí být navrženy tak, aby při případném rozbití jedné tabule vrstveného skla byl schod stále funkční a unesl zatížení.

Text: Blanka Dvořáková, Foto: archiv firem