Vydařená rekonstrukce s doteky betonu
Původně oddělená jídelna a obývací pokoj byly spojeny do dvouúrovňové společenské zóny, rozšířené ještě o kuchyni. Vedle sedačky celému prostoru dominuje krb s rohovou vložkou Brunner.
Odstraněním části horního patra nad schodištěm bylo možné otevřít pracovnu až do střešní konstrukce, což prostor maximálně prosvětlilo a dodalo mu na vzdušnosti.
Původně oddělená jídelna a obývací pokoj byly spojeny do dvouúrovňové společenské zóny, rozšířené ještě o kuchyni. Vedle sedačky celému prostoru dominuje krb s rohovou vložkou Brunner.
Velké posuvné dveře s dekorem světlého dřeva oddělují pracovnu od vstupní chodby. Jejich vzhled, materiálové ztvárnění a charakter vzájemně korespondují.
Z pracovny vede schodiště do klidové zóny. Celou stěnu mezi pracovnou a obytným multifunkčním prostorem vyplňuje vzdušná policová knihovna.
Původní schodiště bylo doplněno novými stupni, takže výsledná realizace je dvoubarevná. Minimalistické zábradlí z transparentního bezpečnostního skla přispívá k prosvětlenosti výsledného prostoru.
Pohodlný odpočinek s knihou v ruce je nemyslitelný bez kvalitní stojací lampy Tolomeo od Artemide a komfortního polstrovaného křesla s podnožkou, které pochází z nabídky BoConcept.
K oblíbeným výrazovým prostředkům tvůrců z OOOOX patří pohledově zajímavé stěny, ztvárněné s pomocí barevných cementových stěrek. V obývacím pokoji byl použit materiál s metalickým efektem.
Obývací část multifunkčního společenského prostoru je vůči ostatním prostorám v přízemí poněkud „utopená“, jak dokládá také průhled do pracovny.
Původní malá okna byla v celém přízemí nahrazena vysokými dveřmi a francouzskými okny, jež jsou nejen zdrojem žádoucího prosvětlení interiéru, ale také jeho optického propojení s navazující zahradou.
Vybavení pracovny tvoří kromě policové knihovny jednoduchý stůl, doplněný jednou z ikonických židlí Eames Plastic Armchair se skořepinou v černé barvě. Zajímavým artefaktem jsou tři březové kmeny.
Pohled z vyvýšené jídelny odhaluje jednoduché uspořádání interiéru obytné části s minimem nábytkových kusů. Sedačka je umístěna na betonovém soklu, jenž posloužil i k usazení obezděné krbové vložky.
Jídelní stůl má křehce působící horní desku z pohledového betonu, kterou nese křížená trnož z masivní oceli. Vpravo se nabízí průhled do navazující kuchyně.
Kuchyňský nábytek s převahou bílých ploch byl vyroben na zakázku z MDF desek s povrchovou úpravou v moderním vysokém lesku.
Část ostrůvku opatřená výsuvnou digestoří slouží jako varná zóna, druhá pak k příležitostnému stolování. Dekor dřevěného obkladu bočních partií se odráží na lemu stropních svítidel.
Část ostrůvku opatřená výsuvnou digestoří slouží jako varná zóna, druhá pak k příležitostnému stolování. Dekor dřevěného obkladu bočních partií se odráží na lemu stropních svítidel.
Vzhledem k absenci nábytku byla stěna v jídelně, jež je zároveň čelní pro celý otevřený obytný prostor, obložena palubkami použitými na podlaze. Efektní vyznění umocňují svítící boční LED pásky.
Jídelní stůl obklopují designové židle s polypropylenovým sedákem a dřevěnou podnoží s kovovými křížovými vzpěrami, jež pro značku Vitra navrhla dvojice Charles a Ray Eamesovi. Od stropu visí efektní lustr Jamaica od Foscarini.
Klidové horní patro domu je zčásti věnované dětským ložnicím a příslušenství. Koupelna slouží třem chlapcům, proto je vybavena umyvadlem ve formě dlouhého žlabu se třemi bateriemi.
Obklady stěn, podlah a vany jsou v designu betonu, jež oživují žluté šipky. Stejná barva se objevuje i na doplňcích, akcentech nábytku a skleněné příčce oddělující toaletu.
Dětské křídlo obsahuje i pokoj vybavený čtecím boxem se sytě oranžovým polstrováním, jenž je doplněn osvětlovacím LED páskem. U jednoduchého psacího stolu najdeme opět Eames Plastic Armchair.
Hlavní dětský pokoj slouží především ke spaní, proto je vybaven třemi lůžky. Palanda je přístupná po stupních tvořených ustupujícími skříňkami se zásuvkami, jež slouží jako nápaditý úložný prostor.
Modré a žluté akcenty oživují jednoduché bílé vybavení designově čistého dětského pokoje. O dostatečný přísun denního světla se stará rovněž střešní okno.
V hygienické zóně jsou nepřehlédnutelné designové radiátory českého výrobce P.M.H., jejichž kvality oceňují i uživatelé v ostatních zemí EU a v Kanadě.
Hlavní koupelnu a rodičovskou ložnici, které na sebe přímo navazují, vzájemně odděluje posuvná příčka z působivého kouřového skla.
Jednoduchou barevnost koupelny v kombinaci bílé a dekoru amerického ořechu doplňuje výrazná dlažba na podlaze, na niž byla umístěna volně stojící vana, umožňující výhled z okna.
Ve sprchovém koutu jsou stejně jako v případě sanity v obou koupelnách použity baterie Ritmonio. Realizaci dotváří designový obklad stěn Resin se vzhledem betonu.
Umyvadla stojící na skříňce z barevně a dekorativně výrazného amerického ořechu jsou vybavena samostatnými stojánkovými bateriemi Ritmonio.
Ani v podkrovní ložnici návrháři neplýtvali nábytkem. Manželské dvoulůžko doplňují pouze nenápadné, na míru vyrobené vestavěné skříně se zásuvkami. Většina doplňků pochází – stejně jako v ostatním interiéru – z nabídky LOOOOX.

Hravé interiéry plné vzdušnosti a vtipných detailů vznikly přestavbou rodinného domu v Klenovicích, který pochází s osmdesátých let minulého století.

Přestavba objektu, jenž byl tehdy – jak bylo obecným zvykem – zbudován víceméně svépomocí, stylem „co dům dal“, sice svým novým majitelům připravila nejedno překvapení a z toho plynoucí horkou chvilku, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Dokonale odráží vyhraněný styl tvůrců  interiérů z OOOOX Architects, kteří mají zálibu v pohledovém betonu.

Na tomto drsném materiálu s ostrými rohy oceňují jeho schopnost dát vyniknout měkkosti jiných materiálů a také pocit jedinečnosti, křehkosti a nenahraditelnosti toho, čemu říkáme doma.

Významnou proměnou prošly zejména vnitřní dispozice klenovického domu.

Původně dva vstupy byly redukovány na jediný z uliční fronty, díky zrušeným dveřím ze zahrady pak mohla v prostoru chodby vzniknout pracovna, oddělená velkým posuvným prvkem od multifunkčního společenského prostoru.

Ten je tvořen dříve samostatnými místnostmi obývacího pokoje a jídelny s různými podlahovými úrovněmi, jež díky vzájemnému propojení a následnou integrací kuchyně získaly potřebný „rozlet“ a vzdušnost, podpořenou nahrazením většiny malých oken francouzskými.

Také horní partie doznaly z pohledu půdorysu důležitých změn, především pokud jde o koupelny, které byly přemístěny na severní stranu domu.

Dalším zásahem bylo odstranění provizorního dřevěného patra, jež původně předělovalo prostor nad schodištěm, což umožnilo otevřít pracovnu velkoryse do střešní konstrukce.

Celá barevnost a materiálová skladba interiéru vychází z nadčasové kombinace běleného dřeva, odstínů šedé a drobných akcentů antracitu až černé.

Pouze v dětských pokojích je tónování s převažujícími teplými barvami adekvátní jejich určení, koupelně pak vévodí optimistická žluť v kombinaci s pohledovým betonem.

Kuchyně, vybavená nábytkem v bílé barvě, vyrobeným z MDF desek lakovaných do vysokého lesku, našla prostor v místě, s nímž se v době výstavby domu počítalo pro garáž, což vysvětluje sestavu tří malých oken, využitých v novém konceptu pro osvětlení pracovní desky.

Boky varného ostrůvku kryje obklad dřevěnými prkny, jejichž dekor se objevuje i na lemech stropních svítidel nad ním a opakuje se rovněž na podlaze obývacího pokoje.

Základem jídelny je velký stůl s vrchní deskou se vzhledem betonu a masivní ocelovou kříženou podnoží. A protože v této zóně není kvůli logistice žádný nábytek, rozhodl se tvůrčí tým ve složení Ing. arch. Radka Valová a Ing. arch.

Petr Vlachy ze studia OOOOX obložit čelní stěnu, která dominuje celému obytnému prostoru, dřevěnými lamelami použitými na podlaze. Efekt zvoleného řešení umocňuje nasvětlení s pomocí LED pásků z bočních hran.

Obývací pokoj je oproti ostatním částem multifunkčního přízemí „utopený“ o tři výškové stupně níž, což znázorňují schůdky. Snížení využili návrháři k umístění zadní strany masivní sedačky směrem do jídelny.

Rohovou pohovku vyrobenou na míru ukotvuje vyzděný sokl, pocit intimity dodává posezení jakási nika, vytvořená z druhého boku mohutným krbem s obezděnou rohovou vložkou Brunner.

Na obytný pokoj navazuje pracovna, jež je z obou stran, tedy také od vstupní chodby, oddělená jednokřídlými posuvnými dveřmi.

Díky otevření místnosti do střešní konstrukce a zvětšení oken patří tato část domu k nejsvětlejším. Celou jednu stěnu této zóny tvoří knihovna, která pokračuje dále do chodby, přes pracovnu je schodištěm přístup do horního klidového patra.

Severní roh domu, přímo pod šikmou střechou, byl po zralé úvaze vybrán pro umístění hlavní ložnice se samostatnou šatnou, na kterou pak navazuje koupelna rodičů, oddělená posuvnou stěnou z kouřového skla.  Jednoduchou barevnost, představovanou kombinací bílé a amerického ořechu, doplňuje výrazná dlažba na podlaze koupelny, z volně stojící vany se nabízí příjemný výhled z okna.

Pro zařízení hlavního dětského pokoje posloužily kromě pracovních stolů také postele, jedna jednoduchá a druhá s palandou, se záložní matrací pro návštěvy uloženou pod lůžkem.

Palanda je přístupná po schodišťové konstrukci se zásuvkami, která slouží jako nápaditý úložný prostor. Druhý dětský pokoj je vybaven sytě oranžovým polstrovaným čtecím boxem, osvětleným LED páskem.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Martin Zeman

Kontakty: OOOOX ARCHITECTS (projekt, návrh interiérů), Osadní 35, Praha 7, tel.: 603 703 475, www.oooox.com