Emirates Palace čeká už jen na Šeherezádu
Hlavní vstupní brána je monumentální oblouk nacházející se necelých 300 metrů od vstupu do hotelu. Tento vítězný oblouk je 40 metrů vysoký a 36 metrů široký.
Jako byste vstupovali do Pohádek tisíce a jedné noci, už chybí jen krásná Šeherezáda a sultán Šahrijár.
Malebný komplex hotelu Emirates Palace může v Evropanovi navozovat určité reminiscence se specifickou architekturou 50. let, ale zdání klame.
Všudypřítomné palmy, v jejichž stínu můžete posnídat nebo jenom vypít tradiční arabskou kávu – a třeba zaslechnete i zpěv muezína.
Hlavní vstupní brána je monumentální oblouk nacházející se necelých 300 metrů od vstupu do hotelu. Tento vítězný oblouk je 40 metrů vysoký a 36 metrů široký.
Osvětlené vodní plochy jsou všudypřítomné, jejich počet není nijak malý, ale nelze říci, že by se jimi vysloveně plýtvalo.
Pokud máte někdy pocit, že jste se opravdu dostali do kouzelného prostředí středověku, zejména sportoviště vás rychle vyvedou z omylu.
Na hosty se myslí ve všech směrech, prakticky každé venkovní sezení má nějaký baldachýn proti častému a ostrému slunci.
Dominantou přízemí jsou velká okna, kterými lze sledovat ruch na přilehlých prostorách. V samotném hotelu je deset restaurací.
V okolí hotelu najdeme velké množství staveb uzavřených kopulemi. Pozorný návštěvník jich v areálu Emirates Palace napočítá plných sto čtrnáct.
Pokud byste chtěli obejít celý Emirates Palace, ušli byste 2,5 kilometru. Nejširší část činí 714 metrů a celková plocha hotelu zabírá 243 000 m2.
Pokud by obyvatele těchto luxusních pokojů omrzel pobyt v nich samotných, mohou se projít hotelovým parkem o rozloze čtverečního kilometru nebo zajít na soukromou pláž.
Centrální společenská místnost může pojmout až 2 800 hostů. Má tvar oválu rozděleného do několika sekcí a je dlouhá 17 metrů.
Arabský sloh je všudypřítomný, traduje se, že práci WATG kontrolovala přímo rodina zadavatelů.
Snad jediné, co se dá Emirates Palace vytknout, je sousedství architektonicky zcela nesourodých staveb. Jenže stavět se musí a místa je stále méně.
Rozdělení pokojů a hostů do tří kategorií má svá přísná pravidla, třeba i v otázce personálu. Pro každou skupinu je určen jiný typ osobních komorníků.
O hotelové pokoje a jejich dočasné obyvatele se stará více než 1 500 zaměstnanců z 50 zemí celého světa.

Těžko říci, zda by obyčejný smrtelník někdy našel příležitost podívat se do hotelu, který soupeří o titul „Nejdražší hotel světa“. Ale kdo ví, třeba vám poradí nový film Gangster Ka a budete mít šanci Emirates Palace hotel poctít svou návštěvou.

Původně to vůbec neměl být hotel, ale okázalé místo pro poklidné setkání rodin šejků všech arabských emirátů. Aby bylo spravedlnosti učiněno zadost, má se jejich každoroční prosincové setkání uskutečnit vždy v jiné oblasti.

Pro tuto slávu v Abú Dhabí začali v roce 2001 budovat grandiózní stavbu nikoli nepodobnou pohádkovému paláci. Jenže nejvyšší setkání zástupců emirátů bylo nakonec z pietních důvodů přesunuto jinam, protože šejk z Abú Dhabí několik týdnů předtím zemřel.

Co s velkolepou stavbou? Stala se jedním z nejluxusnějších hotelů patřících pod řetězec Kempinski. Co do velikosti zaujímá čtvrtou příčku a co do okázalosti (a také cen) svádí boj s konkurenty Burdž al-Arab (Dubaj) a Town House Galleria (Milán).

Zmínění dva soupeři také bojují s Emirates Palace o počty proslulých hvězdiček – pokud odhlédneme od reklamních kampaní, podle oficiálních informací Société Générale de Surveillance jich má Emirates Palace „jen“ pět, stejně jako Burdž al-Arab. Pouze italský skvost se může pyšnit plným počtem hvězd.

Stavbu v arabském duchu, což byl jeden z přísných požadavků zadavatelů, realizovala v době od prosince 2001 do února 2004 architektonická kancelář Wimberly Allison Tong a Goo (WATG).

Vytvořila pozoruhodné dílo, osazené typickými místními kopulemi, přičemž ta největší, centrální, má průměr 42 metrů. Do jednotlivých zdí architekti WATG dokonce vtiskli identické barevné odstíny písku v arabské poušti, které jeli osobně nasbírat. To ale není jediná výjimečnost Emirates Palace.

Napětí ve světě eskaluje a bezpečnost vládnoucích hlav je nadevše. Proto má hotel maximální stupeň zabezpečení ochrany prominentních hostů.

V praxi to znamená oddělený přístup od „obyčejných“ hostů, po zvláštní rampě může kolona vozidel zamířit přímo do vyšších pater. Speciální „výbavou“ hotelu jsou i dva helioporty se dvěma vrtulníky, jejichž posádky jsou připraveny kdykoli odletět.

Pokud by vás zajímalo, jak má hotel své hosty rozděleny, stačí si připomenout jednotlivé kategorie – Coral, Pearl a Diamond. Schválně, jestli uhodnete, do které z nich patří prominentní hosté.

V hotelu jsou běžně pořádány akce na státní úrovni, přijímají se tu oficiální zahraniční hosté, konají se zde mezinárodní konference, ale také tu najdeme mnoho známých tváří ze světa bohatých příslušníků této planety, kteří tu tráví luxusní dovolenou.

Mají z čeho vybírat, vždyť Emirates Palace má k dispozici 302 pokojů honosících se přídomkem de luxe a další 92 apartmánů označených „pouze“ jako luxusní.

Text: Robert Pavelka, Foto: archiv hotelu