Atmosféra uvolněnosti a vysokého komfortu
Odpočinkový kout s televizí instalovanou do mělké niky s rámem vytvořené podle Olegova návrhu doplňují rovněž dvě pohodlá křesla od firmy Ferrell + Mittman. Závěsy Evitavonni, italský „noname“ vintage lustr pochází ze šedesátých let minulého století.
Vysoké knihovny z přírodního dřeva, zapuštěné ve stěnových nikách, byly vyrobeny na míru podle návrhu Olega Klodta. Na koberci od Riviere Rugs stojí konferenční stolek z nabídky italské firmy Galimberti Nino, béžová pohovka od JNL a modré sofa z kolekce Marie’s corner.
Odpočinkový kout s televizí instalovanou do mělké niky s rámem vytvořené podle Olegova návrhu doplňují rovněž dvě pohodlá křesla od firmy Ferrell + Mittman. Závěsy Evitavonni, italský „noname“ vintage lustr pochází ze šedesátých let minulého století.
Multifunkční otevřené přízemí rezidence zahrnuje obývací zónu, jídelnu a kuchyni oddělenou prosklenými stěnami. Výrazným prvkem interiéru je monumentální schodiště. Lampy Halo od návrháře Thomase Pheasanta, stojící na komodě za pohovkou, jsou z nabídky Baker Furniture.
Z otevřeného společenského prostoru je vidět přes prosklené stěny bílá ostrůvková kuchyně od německé firmy Eggersmann.
Nádherný dekorativní lustr Bracelet od Baker Furniture, který dominuje vstupní hale, dodává prostoru stylovou eleganci. Stínidlo v barvě slonové kosti obepíná v horní části prstenec s povrchem v patinované mosazi, vyplněný zavěšenými prvky ze skla.
Promyšlený systém průhledů dává obytnému prostoru potřebnou vzdušnost. Důležitou roli tu hrají rovněž svítidla. Systém lze variabilně naprogramovat na řadu scén, počínaje komorní atmosférou až po velkolepé slavnostní osvětlení.
Ostrůvek v kuchyni slouží kromě jiného také ke stolování. Jeho čelní partie, směřující do společenského prostoru, je obložena podsvíceným luxusním onyxem, jenž ve večerních hodinách vytváří úchvatný dekorativní efekt.
Část horní schodišťové haly se jednoduchým přepažením prostoru prosklenými stěnami a dveřmi proměnila v sice nevelkou, ale o to luxusnější domácí pracovnu.
Kuchyňský nábytek s dvířky lakovanými do vysokého lesku tvoří kompaktní stěnu, která skrývá veškeré úložné prostory i spotřebiče. Nejen mikrovlnnou troubu, kávovar a dvě velké chladničky, ale také televizi s plochou obrazovkou.
Dekorativní schodišťové zábradlí lemuje také galerii v horním podlaží, která zpřístupňuje klidovou zónu domu. Ohromující lustr Spiral z kolekce „Mrholení“ od Ochre okouzlí stovkami kapiček z čirého skla, zavěšených na rámu z leštěného niklu.
Půvabná jídelna je vybavena stolem Grace z produkce londýnské firmy Davidson a židlemi Charles z kolekce The Sofa & Chair Company, lustr Stilio je od respektované firmy Licht im raum. Elegantní podlaha je ze čtyř druhů leštěného mramoru nejvyšší kvality, převažuje Bianco Perlino.
Stylová hlavní ložnice v jemných barvách je oázou klidu. Luxusní dvojlůžko Altea od Giorgetti doplňují noční stolky James Duncan s lampami od Baker Furniture. Lůžkoviny a přehoz jsou od Evitavonni, koberec Vanghent, sofa The Odd Chair Company, lustr Shalow Tigermoth Lightning.
Prostor vstupní haly násobí zrcadlové stěny. Odrážejí nejen konzolový stolek z kolekce Ming od dvojice Mitchell Gold + Bob Williams, ale také nástěnná svítidla Enterprise od Collier Webb a lustr Dover Ball od Urban Electric Company.
Do pracovny s nádherně zbarvenou dřevěnou podlahou Oleg umístil stůl Ion, který pro Giorgetti navrhl Chi Wing Lo, se židlí od stejného dodavatele. Křeslo je od Sofa & Chair Company, lustr Cups od Saint Babila. Knihovna je vyrobena podle návrhu Olega Klodta.
Velkorysá šatna paní domu, navazující na ložnici, je řešena ve světlých tónech, s mramorovou podlahou a podsvětleným stropem. Sedačka Matisse uprostřed je od The Sofa & Chair Company.
Šatna „pro něho“ má dřevěnou podlahu, v jejím středu stojí komoda s vrchní deskou z mramoru. Skříně jsou vybaveny vnitřním osvětlením, stropní bodovky doplňuje lustr Trianon, který pro Baker Furniture vytvořil Bill Sofield.
Stěny hlavní ložnice pokrývají panely potažené materiálem Alcantara , jež ukrývají vstup do rozměrné šatny. Stůl navrhl Oleg Klodt, židle je od firmy Schumacher, stejně jako dvě lavice před dvojlůžkem.
V hyginickém zázemí hostinského pokoje upoutá pozornost nejen solitérní podsvětlené sloupové umyvadlo Elle od Rapselu s baterií Gessi, ale především obklad stěn perleťovými panely. Podlaha je z mramoru Bianco perlino.
Design koupelny u jedné z dalších ložnic těží zejména z dekorativního mramorového obkladu podlahy a stěn. V zrcadle, které bylo, stejně jako umyvadlový stolek, vyrobeno podle Olegova návrhu, se odráží lustr Spellbound z kolekce Chandelier od Corbett Lightning.
Design zrcadlové stěny a umyvadlového stolku, stojícího před ní, je opět dílem návrháře Olega Klodta. Hlavní koupelna je obložena dekorativním mramorem Calcatta, lustr Vintage Chandelier 186 je z nabídky Lightolier.
V části hlavní koupelny s vanou, sprchou a WC je instalována efektní panelová stěna z onyxu podsvíceného LED zdroji. Tento vysoce estetický exkluzivní doplněk je řešením pro nejnáročnější uživatele.
Také v ostatních ložnicích najdeme dvojlůžka z kolekce dvojice Mitchell Gold + Bob Williams. Noční stolky jsou z obchodu s luxusním nábytkem Robert Langford, lampy od Porta Romana navrhli Andrew a Sarah Hillsovi. Pracovní stůl pochází opět z dílny dua Mitchell Gold a Bob Williams, lustr Odeon ve stylu Art Deco se skleněnými hranoly je z nabídky Restoration Hardware.
Také v ostatních ložnicích najdeme dvojlůžka z kolekce dvojice Mitchell Gold + Bob Williams. Noční stolky jsou z obchodu s luxusním nábytkem Robert Langford, lampy od Porta Romana navrhli Andrew a Sarah Hillsovi. Pracovní stůl pochází opět z dílny dua Mitchell Gold a Bob Williams, lustr Odeon ve stylu Art Deco se skleněnými hranoly je z nabídky Restoration Hardware.
Wellness chata, která stojí na stejném pozemku jako dům, je zasvěcena relaxaci. Její součástí je také odpočinkový kout u bazénu, vybavený sedacím nábytkem Roda, stolem od firmy Julian Chichester a lustrem Mondo od Roll & Hill.
Ti, kdo využívají spa komplex se saunou, vířivkou a bazénem, mají k dispozici také komfortní obývací pokoj s nábytkem a osvětlením od osvědčených firem: konferenční stolek Chaz Tiered od Regina-Andrew Design, Horchow, sofa z Opera Contemporary a impozantní lustr z kolekce Corbett Lighting.
Atmosféra druhého objektu měla podle představ investora evokovat útulnou horskou chatu. Proto se interiér rozhodně nemohl obejít například bez živého ohně v krbu a dřevěných obkladů stěn.
V jídelně v rekreačním domku najdeme kromě prosvětlené vitriny s luxusním alkoholem stůl Nixon z portfolia firmy Jonathan Adler, obklopený židlemi Ode, které pro Giorgetti navrhl architekt Chi Wing Lo.
Impozatní biliárový stůl osvětluje elegantní a praktický lustr Onos od Hectora Finche. Za posuvnými skleněnými dveřmi je malá, ale špičkově vybavená kuchyně.
Bazénová hala s odpočinkovým zákoutím je otevřená do stropní konstrukce s přiznanými dřevěnými trámy a obklady, takže věrohodně připomíná prostředí typické pro horské chaty.

Předměstská rezidence nedaleko Moskvy byla pro svého autora, architekta Olega Klodta, ojedinělým projektem. Výsledná elegance, lehkost a funkčnost interiérů jsou však také dílem skvělé spolupráce návrháře s investorem. „  “

Tvůrčímu týmu prošel rukama každičký jednotlivý aspekt promyšleného obytného prostoru. Atmosféra uvolněnosti a komfortu, jíž interiéry dýchají, pramení také ze zvláštní energie, která proudila mezi všemi, kdo se na realizaci podíleli.

„Jsem velmi spokojen s tím, jak se nám podařilo splnit všechna klientova přání,“ říká Oleg Klodt. „ Zúročili jsme tu dokonale veškeré principy a ideje z naší předchozí práce.

S důrazem na jednoduchost a lehkost barevného schéma a maximální využití prostoru jsme tradičně vsadili na vysokou úroveň různorodých materiálů, tvarů a textur. A opět s úspěchem, “ doplňuje.

Celý komplex, určený pro život několika generací jedné rodiny, tvoří vlastně dva objekty: hlavní dvoupodlažní budova slouží pro klasické bydlení, druhá stavba ve stylu rekreační chaty je pak určena pro odpočinkové a wellness aktivity.

Jak už se u luxusních rezidencí stalo dobrým zvykem, bývá jejich multifunkční přízemí zasvěceno především společenskému životu. I tady jsou ve víceméně otevřeném velkorysém prostoru soustředěny zóny určené pro odpočinek, stolování i vaření.

Pocit vzdušnosti podporuje množství prosklených stěn, jež posloužily například také k pohledově nenásilnému, ale faktickému oddělení kuchyně.

Celé podlaží spojují krytiny ze čtyř druhů světlého mramoru, který dokonale ladí s textiliemi v podobě čalounění sedacího nábytku, závěsů i koberců.

Nepřehlédnutelnou dominantou tohoto openspace je rozhodně monumentální točité schodiště, vedoucí do druhého podlaží, jehož nepříliš tradiční tvar zdůrazňuje dekorativní kovové zábradlí.

Lesku mu přidává i nádherný elegantní lustr od Baker Furniture, zavěšený nad první podestou, který zároveň osvětluje vstupní halu. Ostatně, právě světlo hraje v interiérech klíčovou roli a umí vytvořit jak příjemně komorní, tak i blyštivou slavnostní atmosféru.

S tímto cílem také byly ozdobné lustry a lampy se zajímavými tvary pro každou z místností pečlivě vybírány.

Horní podlaží se třemi ložnicemi a pracovnou, přístupnými z nevelké haly zakončující schodiště, je klasicky zónou intimního odpočinku. Nejen hlavní ložnice s koupelnou je koncipována jako oáza relaxace.

Luxusní tkaniny v jemných perleťových odstínech efektně kontrastují s teplou barvou parket z ořechového dřeva, řada stěnových panelů potažených textilií Alcantara přináší do prostoru příjemný rytmus a zároveň ukrývá vstup do prostorné šatny.

Komfort umocňují  speciální závěsy z inovativního oboustranného materiálu, jehož barva se mění v závislosti na úhlu dopadajícího světla. Interiér navazující koupelny je syntézou vynikajících materiálů, jako je mramor, onyx a nerezová ocel.

Dispozici opticky maximalizuje zrcadlová stěna s vestavěným úložným prostorem, jež je zároveň funkční příčkou, oddělující WC a sprchový kout.

Koncept druhé, relaxační budovy s bazénem, saunou, vířivkou a kulečníkem vychází z požadavku, aby její interiér připomínal atmosféru útulné horské chaty. Proto Oleg sáhl po vnitřních obkladech z přírodního dřeva, krbu s živým ohněm a odpovídající barevnosti.

Neodpustil si ovšem ani několik doteků slavnostní rafinovanosti, jež tu fungují jako filozofické propojení obou domů. Jde například o velkolepý lustr Chimera se skleněnými ověsky nebo moderní osvětlení nad kulečníkem.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Photofoyer