Velkolepá hra světla a stínu
Srdcem celého domu je centrální multifunkční společenský prostor. Jeho umírněné barevné řešení, z něhož „vyčnívají“ limetková křesla u jídelního stolu, vyvažuje bohatá členitost geometrické dispozice.
Srdcem celého domu je centrální multifunkční společenský prostor. Jeho umírněné barevné řešení, z něhož „vyčnívají“ limetková křesla u jídelního stolu, vyvažuje bohatá členitost geometrické dispozice.
Velkorysé bezrámové prosklené stěny, směřující k Pacifiku, do zátoky Clovelly Bay a na stejnojmennou pláž, jsou neotevíratelné. Bylo totiž nutné eliminovat chladné jižní větry, vanoucí v této části Austrálie.
Prosklený kout s panoramatickým výhledem na zdejší bohatě obydlenou rezidenční čtvrť umožňuje vychutnávat si i při jídle každodenní neopakovatelnou atmosféru tohoto koutu země.
Realizační tým Rolf Ockert Design zvolil pro interiéry jemnou barevnost, odrážející šeď okolních skal stejně jako modř a zeleň oceánu a nebe.
Zatímco bohaté prosklení propouští dovnitř denní světlo, večer se starají o světelnou pohodu nejen funkčně rozmístěná stropní svítidla, ale také bodovky, rozmístěné po obvodu stěn, a LED pásky svrchu lemující velkoplošná bezrámová okna.
Motiv paprskovitého uspořádání stínidla lustru se objevuje nejen na několika místech obytného prostoru, ale rovněž na venkovním nábytku na terase.
Příjemnou atmosféru podtrhují teplá barevnost a dekor přírodního dřeva použitého nejen na podlahách, ale i na nábytku a na nápaditém paravánu předělujícím prostor. Doplňuje ji rovněž oheň v plynovém krbu.
Autoři projektu vsadili na promyšlené geometrické linie, které se díky proměnlivé hře světla a stínu charismaticky promítají na stěny vnitřních prostor. Centrální schodiště otevřené do střešní konstrukce spojuje multifunkční přízemí s horní intimní zónou.
Ostrůvková kuchyně v minimalistickém stylu, vybavená špičkovými vestavnými spotřebiči, nabízí maximální komfort pro přípravu pokrmů stejně jako prostor pro příležitostné stolování.
Převládajícím materiálem jsou působivé plochy z leštěného přírodního kamene s jemnou kresbou, který byl použit na svislých i horizontálních rovinách. Zajímavým doplňkem je vnitřní zahrada, umístěná v hranatém skleněném tubusu.
Lehké a vzdušné schodiště, přecházející v ochozy patra s intimní zónou, tu skvěle sehrává i roli pohledově významného prvku, jehož úkolem je interiér funkčně spojovat i plošně členit.
Potřebné napětí dává obytnému prostoru promyšlená geometrie vnitřních linií, díky níž nebylo nutné vymýšlet pro interiér žádné další barevně či materiálově výrazné prostředky.
Potřebnou světelnou atmosféru celého domu, jehož některé partie jsou částečně zapuštěné do terénu, pomáhá efektivně vytvořit systém fasádních oken a střešních světlíků.
Průhled schodišťovou šachtou ze společenského prostoru do suterénu, který posloužil mimo jiné k umístění pracovny, studovny a knihovny. Červeno-bílý proužek čalounění ušáku se v mírně proměněné variantě objevuje také na textiliích v ložnici.
Hlavní ložnice s navazující velkorysou šatnou je jednou ze tří, jež tvoří celou klidovou zónu v nejvyšší partii rezidence. Každá z nich má samozřejmě samostatné hygienické zázemí.
Za multifunkčním společenským prostorem v přízemí je oddělený hudební a televizní pokoj, z něhož lze vyjít na terasu s bazénem. Jeho vybavení je jednoduché, kromě osvěžující limetkové barvy pohovky zaujme i pestrobarevným závěsem s florálními motivy.
Vzhledem k poměrné stísněnosti úzkého pozemku, který je z obou stran obklopený sousedními objekty, bylo nutné v části z uliční fronty dodržet striktně danou výšku rezidence. Vzniklé závětří je ideální pro umístění terasy i bazénu, skrývajícího se za betonovou polostěnou.
Pohled od moře odhaluje rezidenci v celé její členité kráse, plynoucí také z bohatého prosklení fasády. Nádherné skalisko, na němž dům stojí, bylo objeveno až po odstranění původního rumiště.
Při vzácném bezvětří lze zátoku vyhlášenou skvělými podmínkami pro plavce i surfaře pozorovat i z postranní úzké venkovní terasy, pokryté dřevěnými palubkami.
Impozantní umělecké dílo vytvořené přírodou je hlavním artefaktem také v hlavní ložnici majitelů. Královské dvoulůžko nabízí úchvatnou možnost „plout“ po modré hladině zátoky Clovelly Bay.
Stejně okouzlující výhled, jehož efekt násobí zrcadlová skříňka nad zavěšeným dvojumyvadlem, je k dispozici rovněž při relaxaci ve vaně v přilehlé koupelně. Podlaha z přírodního kamene barevně navazuje na venkovní skaliska, vybíhající do moře.

Široká paleta přírodních barev, odrážející šedou a červenou okolních skal, modř a zeleň oceánu a nebe, bohatá geometrie a z ní vyplývající světelné efekty. Tvůrci impozantní pobřežní rezidence neponechali žádný z aspektů jejího interiéru ani exteriéru náhodě.

Veškeré prostory domu, posazeného na skalnaté mořské pobřeží v Clovelly nad malou stejnojmennou pláží na konci úzkého zálivu na východním předměstí Sydney, jsou nasměrovány a vybaveny tak, aby využily a akcentovaly to nejkrásnější, co hustě obydlená zátoka nabízí.

Jsou to především úchvatné výhledy na vody Pacifiku, obklopující podstatnou část pobřeží Nového Jižního Walesu. Právě ony hrají podstatnou roli v nastavení dispozice celé rezidence, jež je dokonalou ukázkou precizní tvorby týmu Rolf Ockert Design.

Komfortních 450 čtverečních metrů obytné plochy je vlastně úžasným malířským plátnem jemných barevných odstínů a textur, jež dominují převážné části domu.

Jde o jakousi jednoduchou základní kulisu pro promyšlené geometrické linie, propisující se prostřednictvím okouzlujících efektů světla a stínu do výsledné interiérové souhry.

Vnitřní prostory prozrazují tvůrčí principy, s nimiž známí australští návrháři pracují. Slovo design přitom považují za odpovídající výraz pro nejlepší možné řešení plné propracovaných detailů, jež je výsledkem precizní komunikace s klientem.

Dalšími důležitými znaky jejich přístupu k realizaci jsou nadčasovost, opravdová kvalita a ekologie.

Filozofie domu vychází z velkorysého centralizovaného uspořádání. Srdcem rezidence je multifunkční společenský prostor, tradičně zahrnující kuchyni, jídelnu a obývací zónu, který je, stejně jako hudební pokoj, na úrovni vstupní komunikace.

Ta zároveň tyto partie spojuje se severní zahradou a bazénem. Po vzdušném, ale pevném schodišti otevřeném do střešní konstrukce lze vystoupat do klidového zázemí s ložnicemi a také sejít do suterénu, kam autoři projektu situovali kancelář, studovnu a knihovnu.

Protože stavba je z velké části zapuštěna do skalnatého terénu, bylo velmi důležité postarat se o dostatečný přístup denního světla do nitra rezidence.

Je to úkol, jehož se se ctí zhostily velkorysé prosklené plochy směřující do zálivu a také promyšlený systém světlíků nad schodišťovou konstrukcí.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Sahrrin Rees