Dokonalá proměna belgického statku
Zóny společenského prostoru jsou vymezeny nejen úrovňově, ale také s pomocí podlahových krytin. Zatímco v jídelně bylo použito dřevo, kuchyně a vyvýšená část s obývacím pokojem, přístupná po schůdcích, se skví leštěným mramorem.
Zóny společenského prostoru jsou vymezeny nejen úrovňově, ale také s pomocí podlahových krytin. Zatímco v jídelně bylo použito dřevo, kuchyně a vyvýšená část s obývacím pokojem, přístupná po schůdcích, se skví leštěným mramorem.
Pohodlí a příjemnou domáckou atmosféru pomáhají vytvořit použité přírodní materiály. Sedací nábytek je měkce polstrovaný sametem, jeho komfort umocňují bohatě zastoupené polštáře.
Dlouhý jídelní stůl s oválnou vrchní deskou z bytelného masivního dřeva poskytuje dostatečný komfort pro deset osob. S jeho rustikálním charakterem vybraně kontrastují křišťálové lustry, jejichž záři poněkud tlumí „závoje“ z tmavých třásní, zavěšených na kovové kostře. Francouzská okna umožňují vstup na navazující terasu.
Prosklení zadní fasády rezidence velkoplošnými okny přivádí do interiéru dostatek denního světla a zároveň poskytuje nádherný výhled do zahrady, v níž se pasou koně.
S pomocí nepostradatelných textilních prvků přírodních barev získal interiér potřebnou atmosféru, která dělá domov domovem.
Efekt vyváženého propojení starého s novým doplňuje mix stylů a materiálů. Dřevo použité na přiznané stropní konstrukci se odráží na vrchní desce konferenčního stolku, kterou nese polohovatelná technicistní podnož z leštěné oceli. Skleněné zábradlí umožňuje optické propojení s jídelnou.
Na kuchyni navazuje prostor, fungující jako pracovna a audio-video zóna, oddělená mohutnou stěnou se široce proskleným krbem. Působivá barevná kombinace černé a ostře žluté, použitá na kožených křeslech a poufech v roli stolků, dává této zóně poněkud temný charakter.
Mohutná krbová obezdívka je přerušena nikou, využitou k uložení zásob dřeva. Praktické řešení nepostrádá výrazný dekorativní efekt. Dalším pohledově velmi zajímavým prvkem je vinotéka, tvořená kovovou konstrukcí s koženými „kolébkami“ pro jednotlivé láhve. Komoda s rastrovanými dvířky skrývá nápojové sklo.
Masivní křesla čalouněná sametem jsou součástí koutku, jenž navazuje přímo na kuchyni. Primárně funguje jako knihovna a studovna, ale lze ho využít například i pro konzumaci snídaně.
Konzolové stolky patří k oblíbeným kusům nábytku, kromě odkládací funkce vhodně doplňují atmosféru a styl interiéru. Jednoduchá kovová podnož s vrchní deskou z dřevěného masivu skvěle ladí s bílými orchidejemi.
Konzolové stolky patří k oblíbeným kusům nábytku, kromě odkládací funkce vhodně doplňují atmosféru a styl interiéru. Jednoduchá kovová podnož s vrchní deskou z dřevěného masivu skvěle ladí s bílými orchidejemi.
Vyznění společenské části interiéru těží z kreativního využití klasického nábytku s moderními i ryze „chalupářskými“ doplňky. Například role originálních odkládacích stolků se skvěle zhostily masivní dřevěné špalky s povrchovou úpravou, evokující čokoládovou polevu.
Osvětlení hrálo při vytváření interiéru a jeho atmosféry významnou roli. Příkladem může být zajímavý efekt, jehož designérka dosáhla použitím LED pásků ve vitrínách s knihami a květinami.
Mezi nábytkovou stěnou, oddělující přívětivé zákoutí se stolkem a tulipánovými křesly, a mohutným krbovým tělesem je nika, opět využitá k dekorativnímu uskladnění dřevěných polen.
Kuchyňský ostrůvek, který slouží nejen jako přípravné a mycí centrum, ale také k příležitostnému stolování, přesahuje do otevřené dispozice společenského prostoru. Jeho povrchové ztvárnění s pomocí kompozitního kamene navazuje na podlahovou plochu obloženou vysoce leštěným mramorem, která přechází ve schodiště a pokračuje do vyvýšené části interiéru.
Minimalistická kuchyně těží z jednoduché barevnosti, rovných linií a použitých materiálů. Vzhledem k tomu, že veškeré spotřebiče jsou vestavěné, působí celý prostor velmi čistě. O světelnou pohodu se starají stropní svítidla a retro lustry nad ostrůvkem.
Díky velkoplošnému prosklení zadní fasády domu se také z kuchyně nabízí výhled do zahrady. Stěna je zároveň dostatečným zdrojem denního světla, potřebného pro přípravu pokrmů.
Díky velkoplošnému prosklení zadní fasády domu se také z kuchyně nabízí výhled do zahrady. Stěna je zároveň dostatečným zdrojem denního světla, potřebného pro přípravu pokrmů.
Charakter zemědělské usedlosti zůstal zvnějšku zachován. Kompaktní styl charismatického objektu s fasádou z lícových cihel dotvářejí rustikální dřevěné okenice.
Koupelna je vybavena samostatně stojící oválnou vanou. Soukromí a klid pro vodní relaxaci v lázni zaručuje stínění v podobě stylových japonských panelů, které zakrývají stěnu od podlahy až ke stropu. Nechybí ani komfortní, skleněnou stěnou oddělený walk-in, kout obložený dekorativním tmavým mramorem, s komfortní hlavovou sprchou s funkcí tropického deště.
Koupelna je vybavena samostatně stojící oválnou vanou. Soukromí a klid pro vodní relaxaci v lázni zaručuje stínění v podobě stylových japonských panelů, které zakrývají stěnu od podlahy až ke stropu. Nechybí ani komfortní, skleněnou stěnou oddělený walk-in, kout obložený dekorativním tmavým mramorem, s komfortní hlavovou sprchou s funkcí tropického deště.
Do pokoje pro hosty umístila návrhářka Mila Podiablonska dvě samostatná lůžka. Stěny zdobí textilní tapety se zámeckým vzorem, který se v pozměněné variantě odráží také na materiálu stínění ve formě efektních římských rolet. Osvětlení je řešeno s pomocí zapuštěných bodovek a LED pásků, integrovaných po obvodu stropních říms.
Hlavní ložnice je vybavená na zakázku vyrobenou skříní, jejíž dveře jsou zdobeny imitací rejnočí kůže. Dva kaskádové křišťálové lustry nad nočními stolky vytvářejí příjemnou světelnou scénu, lůžko je čalouněné přírodní kůží.

Bydlení pro úspěšného mladého podnikatele v zemědělství má punc komfortu a domácké pohody. Příjemná atmosféra vyzařuje především z vysoce kvalitních přírodních materiálů, použitých k realizaci.

Vášnivě zaujatá ukrajinská návrhářka Mila Podiablonska si poměrně rycpodlahovéhle vybudovala pevnou pozici nejen na domácím, ale také na mezinárodním trhu.

Patří k designérům, jež bohatí klienti vyhledávají kvůli jejich neochvějnému smyslu pro eleganci a nekompromisnímu postoji ke kvalitě.

Prestiž jí samozřejmě získaly nejen její realizace, ale také diplom získaný v Londýně studiem u vyhlášené interiérové designérky Kelly Hoppen, která je autorkou bydlení řady známých osobností, včetně Davida a Victorie Beckhamových.

Právě u ní se Mila naučila, jak dodat obytnému prostoru symetrii a rovnováhu a kombinovat odstíny neutrální barevné palety s kontrastními texturami tak, aby vznikl elegantní a nadčasový interiér.

Klienti se svými přáními a představami jsou pro ni v procesu navrhování alfou a omegou. „Věřím, že dobrý design začíná a končí začleněním potřeb klienta do funkčního a pohodlného prostředí,“ vysvětluje.

Projekt renovace statku, postaveného v roce 1970, si u ní a jejího studia Absolute Interior Decor objednal klient, který většinu svého času tráví na obchodních cestách a je nucen využívat služeb špičkových hotelů.

Stejný komfort tedy očekával i od svého bydlení, jež ovšem mělo zároveň vyzařovat potřebnou intimní pohodu a styl.

Z pohledu exteriéru pak bylo nutné dosáhnout souladu s okolní zástavbou, jejíž budovy jsou v mnoha případech velmi staré, některé pocházejí dokonce z 15. století.

„Belgický venkov měl při téhle práci obrovský vliv na moji inspiraci,“ přiznává Mila. „Okouzlila mě především nádherně udržovaná zahrada a téměř nekonečné okolní ovocné sady.

Byla jsem doslova uchvácena úkolem přetvořit originální prostory, po mnoho let beze změny zakořeněné v kontextu s konvenční krajinou, v prostředí vhodné pro život moderního člověka.“ Návrhářka zvolila koncepci souznění starého s novým, jež originálně propojila v dokonale funkční celek.

Nejdříve bylo potřeba rozšířit obytnou dispozici v zadní části původního objektu tak, aby mohla vzniknout komfortní velkorysá kuchyně.

Fasádu směřující do zahrady pak z velké části vyplnily velkoplošné skleněné stěny, které nejen přivádějí do interiéru vodopád přirozeného denního světla, ale také nabízejí výhled na okolní pozemek s koňským výběhem.

Modernizaci si vyžádaly i veškeré systémy a rozvody, jejichž provoz a ovládání byly zautomatizované, stejně jako celá inteligentní domácnost.

Dálkově, prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu, lze kromě vytápění řídit například i interiérové a exteriérové osvětlení. Právě to totiž hraje v celkovém pojetí obytného prostoru významnou roli a návrhářka při jeho realizaci použila hodně kreativity.

Každý čtvereční metr v souvislosti s tím promyslela tak, aby dosáhla plánovaného cíle, samozřejmě s pomocí stropních, nástěnných i závěsných svítidel.

Některá mají vytvářet potřebnou světelnou pohodu, jiná akcentovat umělecké předměty či doplňky, charakter a texturu nábytku, další zase upozorňují na podlahové plochy nebo na stěnách vytvářejí luxusní vizuální efekty nahrazující barevnou výmalbu, nebo dokonce obrazy.

Každý ze světelných obvodů lze individuálně stmívat a rozjasňovat, a tak přizpůsobit náladě a atmosféře daného okamžiku.

„Pro dokonalé každodenní fungování obytného prostoru a jeho přirozené členění na jednotlivé zóny je třeba pochopit, jak se v něm lidé budou pohybovat,“ vysvětluje designérka.

„Proto bylo nutné půdorys přepracovat a dát interiéru i osobám, které ho obývají, volnost a možnost dýchat.“ Důležitý úkol při tom připadl i materiálům, zejména podlahovinám, s jejichž pomocí mohla Mila nenásilně odlišit různé části otevřeného společenského prostoru, zahrnujícího kromě obýváku také kuchyni a jídelnu.

Nemenší pozornosti návrhářky se dostalo i soukromému zázemí.

„Ložnice je to první a zároveň poslední, co během dne vidíte, je místem hluboké relaxace a pohody a jako taková si zaslouží prostředí klidu a komfortu, luxusní a smyslné harmonie, dosažené prostřednictvím hedvábných prostěradel či sametových závěsů,“ říká.

Jakkoliv dokonalou práci tu Mila Podiablonska odvedla, bude se sem v dohledné době vracet. Musí se totiž ještě postarat o plánovanou rekonstrukci podkrovních prostor.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Absolute Interior Decor