Vítězný cihlový dům v Perthu
Kosmopolitní australský Perth vyhodnotil magazín The Economist jako osmé nejvhodnější město pro život. Jde tedy o ideální místo pro stavbu vícegenerační rodinné rezidence.
Pětipatrový dům Applecross House má čtyři ložnice a užitnou plochu 1300 metrů čtverečních. Patří k mistrovským dílům australského architektonického studia Iredale Pedersen Hook Architects.
Leštěná povrchová úprava cihel odráží sluneční paprsky. Především v pozdních odpoledních hodinách se v letních měsících celá fasáda domu efektně třpytí.
Vedoucí architekt si pečlivě rozkreslil umístění jednotlivých cihel. Se stejnou pečlivostí je upraveno i nejbližší okolí domu včetně zahrady a její vegetace.
Ke vstupním dveřím vede venkovní schodiště se dvěma rameny. První z nich spojuje vchod do domu s příjezdovou cestou a ulicí, druhé vede na zahradu za domem.
Cihly Austral Elements Platinum posloužily i na stavbu oplocení pozemku. Převažující tmavý odstín byl zvolen záměrně, aby barevně kontrastoval s existující zástavbou. Většina staveb v okolí má totiž světlou fasádu.
Z pohledu od řeky působí Applecross House kolosálně. Výškou i celkovým součtem podlahových ploch přitom tento velikán odpovídá standardům předměstí Applecross.
Kosmopolitní australský Perth vyhodnotil magazín The Economist jako osmé nejvhodnější město pro život. Jde tedy o ideální místo pro stavbu vícegenerační rodinné rezidence.
Dominanci cihel odlehčují další dva z užitých materiálů, jimiž jsou sklo a zinek.
Čelní strana rezidence je orientovaná směrem na sever. Hlavní obytné prostory proto mají zajištěný krásný výhled na řeku Swan River.
Australskou novostavbu, která má podle prvotního zadání vyvolávat dojem trvalosti a odolnosti, vyčleňují z monotónnosti její oblé tvary, četné převisy, otevřené průhledy, zapuštěné niky či vystouplé detaily.
Tmavé cihly charakterizují exteriér domu, ale uvádějí i do jeho vnitřních prostor. Aby vstupní schodiště nepůsobilo kvůli zvolenému odstínu příliš tmavým dojmem, jsou jeho stupně doplněny bodovým osvětlením.
Cihly se řadí k nejstarším a nejjednodušším stavebním materiálům. Jak dokazuje právě tento projekt, jejich užití je mnohoúčelové. K jejich přednostem patří pevnost, dobrá zvuková izolace a odolnost vůči požárům.
Když se architekt Adrian Iredale poprvé sešel s majiteli Applecross House a vyslechl si jejich požadavky, chvíli si myslel, že jde o žert, který na něho přichystali kolegové z univerzity. Nakonec se megaprojektu ujal se vší vážností a jeho zapálení přineslo velkolepý úspěch. Dočkal se ocenění v australské soutěži Think Brick Award 2016 a Horbury Hunt Award.

Loňským vítězem desátého ročníku prestižní australské architektonické soutěže Think Brick Award se stal cihlový dům navržený tak, aby odolal působení času.

Nachází se v luxusní čtvrti Applecross ve městě Perth a majitelé i odborníci pro něj mají jen slova chvály.

Důvodů, proč si k bydlení a stavbě rodinného domu zvolit zrovna Perth, existuje mnoho.

Hlavní a zároveň i největší město Západní Austrálie disponuje všemi vymoženostmi moderního a živelně pulzujícího velkoměsta se dvěma miliony obyvatel a kosmopolitním založením. Přitom patří k nejodlehlejším metropolím světa. Izolovanější je už jenom Honolulu.

Snad i proto se Perth označuje za nejbezpečnější velkoměsto celé Austrálie.

K jeho lákadlům, které každoročně přitahují zástupy turistů, patří moderní centrum s řadou mrakodrapů, úchvatné a nekonečně dlouhé písečné pláže na březích omývaných Indickým oceánem i hustě osídlené čtvrti, plné velkolepých rodinných sídel. Třeba předměstí Applecross.

Tato luxusní rezidenční oblast se rozkládá na jižním břehu řeky Swan River. V místní moderní zástavbě si před několika lety vyhlédli a později i zakoupili stavební pozemek manželé, kteří jsou dnes majiteli nevídaného pětipatrového domu z cihel.

Volba klasického stavebního materiálu vyplynula z požadavků, s nimiž se investoři obrátili na architektonické studio Iredale Pedersen Hook Architects.

Klienti si přáli postavit velký rodinný dům, který bude vyvolávat autentický dojem trvalosti a nebude náročný na údržbu. Cihly svými vlastnostmi, jako je přirozená pevnost, odolnost a dobrá zvuková izolace, těmto požadavkům perfektně vyhovovaly.

Adrian Iredale, vedoucí architekt, který za projektem Applecross House stojí, si cihly oblíbil natolik, že se v jeho návrhu staly naprosto dominantním materiálem.

Vzhledem k rozmanitému členění stavby o velikosti 1300 metrů čtverečních, která je plná záhybů, převisů, vystouplých detailů i otevřených průhledů, si architekt předem pečlivě promyslel a zakreslil umístění každé jednotlivé cihly.

Na plášti rezidence se střídají dva odstíny cihel. Jedny mají mírně naleštěný černý povrch, druhé a méně početné leštěné cihly jsou vyvedeny ve stříbrné barvě.

Barevnou kombinací autor projektu reaguje na charakter staveb v blízkém okolí, jejichž fasády jsou ve valné většině laděné do světlých odstínů. A právě s nimi Applecross House dramaticky kontrastuje.

Leštěný povrch cihel navíc během dne rozehrává unikátní světelnou hru. Cihly se v průběhu dne i ročních období proměňují. Reagují nejen na změny světla, ale také na klimatické změny.

Vizuální proměnlivost povznáší rezidenci nad úroveň statického objektu a povyšuje ji směrem k oživenému organismu.

Svědomitě odvedená práce a inovativní užití tradičního materiálu vyneslo architektovi zasloužené uznání. Applecross House se v roce 2016 umístil na vítězném stupni v australské soutěži Think Brick Award.

Text: Klára Beščecová, Foto: Peter Bennetts for Iredale Pedersen Hook Architects

IREDALE PEDERSEN HOOK ARCHITECTS (architektonický projek), Suite 8 Murray Mews 329-331 Murray Street, PERT WA 6000, Australie, www.iredalepedersenhook.com