Organická rezidence slavných majitelů
Přestože je dům usazený v centru dění, působí, jako by si nerušeně žil svým vlastním životem. K odpočinkovému vyznění přispívají pečlivě upravené exteriéry. Kromě venkovního bazénu je tvoří také rybník, kultivovaná zahrada se vzrostlými stromy či tenisový kurt.
Původní projekt domu zpracoval americký architekt John Lautner. Pod vlivem svého mentora Franka Lloyda Wrighta při práci často aplikoval principy organické architektury. Snaha o vytvoření typické harmonie mezi lidskými příbytky a přírodou zůstala dobře vysledovatelná i u domu Boba a Dolores.
Rezidence je od roku 2013 na prodej. Případného zájemce by nyní její koupě vyšla na 25 milionů dolarů. Původní cena, za kterou byl dům před čtyřmi roky na realitní trh uveden, dosahovala dvojnásobné výše.
Přestože je dům usazený v centru dění, působí, jako by si nerušeně žil svým vlastním životem. K odpočinkovému vyznění přispívají pečlivě upravené exteriéry. Kromě venkovního bazénu je tvoří také rybník, kultivovaná zahrada se vzrostlými stromy či tenisový kurt.
Otevřený kruhový průhled nad vchodovou terasou má evokovat ústí vulkánu. Průměr otvoru je dostatečně velký, aby přes den zvládl na terasu vpustit nezbytné množství přirozeného osvětlení.
Harmonické přírodní prostředí dokonale maskuje blízkost nedalekého Los Angeles. Vytváří dojem klidné oázy, stojící mimo centrum hektického běhu života.
Bob a Dolores, kteří se společně věnovali charitativním projektům, rádi odpočívali u otevřeného ohně. Po zkušenostech s požárem během výstavby už ale oheň raději rozdělávali jen v krbu na terase.
Vynikající orientace rezidence nabízí romantické výhledy na majestátní pohoří San Jacinto a údolí Coachella Valley. Z interiéru domu je pak vidět i samotné Palm Springs.
Zaoblené střešní převisy tvoří dramatickou konturu panoramatickému výhledu na hory i město.
Na obytnou a částečně krytou venkovní terasu se bez větší námahy vejde až 300 lidí. O početnou společnost slavní manželé nouzi nikdy neměli.
Pevnou betonovou konstrukci odlehčuje sklo. Téměř celá čelní stěna domu, jejíž součástí jsou i vchodové dveře, je prosklená. Udržuje si tak kontakt se zahradou a může do interiéru nasávat přirozené denní světlo.

Rozlehlé sídlo slavných manželů Boba a Dolores Hopeových dráždí už po dlouhá desetiletí svými organickými tvary lidskou představivost. Fantazie některých do rezidence promítá mimozemskou loď, jiní ji zase přirovnávají k obří houbě.

Ale najdou se i tací, jejichž imaginace je dovede k původně zamýšlenému architektonickému záměru a v atypické stavbě rozpoznají sopečný tvar.

Palm Springs, lokalita žádaná herci, zpěváky a dalšími známými osobnostmi, se mezi lidmi ze zábavní branže těší vysoké popularitě už od počátku minulého století.

Lákavý koktejl namíchaný z ingrediencí, jako je slunné podnebí, vynikající dostupnost Los Angeles a záruka tolik ceněného soukromí, sem do roku 1930 přilákal takové množství celebrit, že se celé oblasti dokonce začalo přezdívat Filmová kolonie.

O několik desítek let později se do rychle se rozvíjející čtvrti, zabydlené převážně hvězdami stříbrného plátna, rozhodl přistěhovat také moderátor, bavič a herec Bob Hope s manželkou Dolores.

Vizuální podobu nového kalifornského sídla manželé svěřili v roce 1973 do zkušených rukou architekta Johna Lautnera, žáka Franka Lloyda Wrighta. Projektování ani samotná výstavba nápadité rezidence se navzdory tomu neobešly bez komplikací.

Paní domu měla o finální podobě stavby svou vlastní představu, a proto do původního Lautnerova návrhu výrazně zasahovala.

Změny zašly tak daleko, až byl samotný architekt v závěru spolupráce přesvědčen, že se pod hotový dům nemůže svým jménem podepsat, a od projektu se částečně distancoval.

Nezaměnitelné znaky jeho rukopisu se ale z architektury rezidence nevytratily a tato stavba mu nadále zůstává připisována jako největší soukromý rezidenční projekt celé kariéry.

Potíže se bohužel přehouply z fáze projektování i do fáze konstrukce. Překvapivě se dům nebudoval pouze jednou, ale hned dvakrát. Důvodem byl požár, který způsobila jiskra od svářečky. Zažehnutý oheň nakonec strávil celou dřevěnou konstrukci.

Náročný stavební proces se ale přece jen dočkal svého šťastného konce, a to v roce 1979, kdy se manželé do domu nastěhovali. Šestileté vyčkávání se vyplatilo.

Prohnutá betonová střecha je formována do vulkanického tvaru. V prostorných interiérech pod ní se na ploše 2140 čtverečních metrů ukrývá šest ložnic, třináct koupelen i vnitřní bazén.

Charakteristickým a zároveň nejvýraznějším rysem stavby se stala částečně krytá terasa, schopná pojmout početnou společnost.

O pozornost se dožaduje nejen výrazný krb, ale hlavně centrální kruhový průhled, jímž přes den proniká slunce a přes noc se nabízejí výhledy na hvězdy.

Text: Klára Beščecová, Foto: TopTenRealEstateDeals.com