Královský luxus pro vyvolené
Zlato v hlavní roli vystupuje v interiéru obývacího pokoje tohoto impozantního prostoru. Je jím potažen i bohatě štukovaný strop, odrážející třpyt křišťálových lustrů, stejně jako stěny a korintské sloupy s ozdobnými hlavicemi.
Zlato v hlavní roli vystupuje v interiéru obývacího pokoje tohoto impozantního prostoru. Je jím potažen i bohatě štukovaný strop, odrážející třpyt křišťálových lustrů, stejně jako stěny a korintské sloupy s ozdobnými hlavicemi.
Nábytek zdobený inlejemi, zlacenými dekorativními řezbářskými ornamenty, čalouněný pravou kůží s prošíváním capitonné… Nádheru opulentní jídelny pro deset osob korunuje stylové osvětlení, jehož záři násobí stovky skleněných ověsků.
Podlahové plochy z leštěného mramoru ve světlé i tmavé variantě jsou tím pravým doplňkem královských interiérů, stejně jako umně řasené hedvábné závěsy se zlatavým leskem.
Dekorativní mramor použitý k řešení podlahy se opakuje na pracovních plochách v kuchyni. Ostrůvek oddělující jídelnu slouží ve své vyvýšené partii jako barový pult, nad nímž se skví tři křišťálové lustry ve stylu Fendi.
Se zlatavým nádechem interiéru dobře ladí mohutné komfortní pohovky a křesla se sametovým čalouněním v hnědé a vínové barvě. Efekt podlahy vychází z kombinace světlého a tmavého mramoru s výrazným žilkováním.
Kuchyňský nábytek ze špičkového dřevěného masivu, pojatý v klasickém tvarosloví, prozrazuje precizní řemeslné zpracování. Výsledek koresponduje se zvoleným stylem interiéru.
Pánská pracovna je vybavena impozantním psacím stolem oválného tvaru. Pohovka a křesla s dřevěnou kostrou, zdobenou vyřezávanými detaily, jsou čalouněna kůží a prošívaná stylem capitonné.
Pánský pokoj s nezbytným kulečníkovým stolem nabízí i místo k posezení s doutníkem a je vybaven rovněž stolkem pro karetní a jiné hry.
Pracovna paní domu je vybavena stoly zdobenými stříbrnými ornamenty v antickém stylu. Stejně jako například u empírového pompézního nábytku jsou i jejich nohy dokončeny zvířecími tlapami, boční opěrky křesla mají podobu okřídlených chimér.
Nádherné ložnici dominuje exkluzivní lůžko čalouněné sametem v tónech bílé kávy, opět s prošíváním capitonné, jež zdobí i mělkou niku ve stěně za čelem postele. Výklenek lemují dřevěné, ručně řezbované ornamenty. Ze stropní rozety visí lustr s křišťálovými ověsky a látkovými stínítky.
Koupelny v tomto obytném prostoru jsou samostatnou kapitolou, každá z nich se nese ve svém vlastním stylu. Tato těží jednoduchého klasického tvarosloví, převahy mramoru a tónování v béžové barvě.
Zdobnější koupelna je laděná do růžové, která se objevuje nejen na sanitě v podobě umyvadla a vany. Probleskuje také ze skleněné mozaiky Sicis či mramoru na stěnách a podlaze, objevíme ji i na závěsech. Ornamentální zdobení je pokryto plátkovým stříbrem.
Nesmrtelná kombinace černé a bílé dává nezaměnitelný charakter této půvabné koupelně. Mramor s výrazným žilkováním, použitý k obkladu podlahy i stěn, zdobí ornamenty, jež se objevují také na rámu benátského zrcadla a úchytce umyvadlové skříňky.
Komfort rozlehlého obytného prostoru by nebyl úplný bez relaxačního zázemí. Patří k němu i turecká parní lázeň hammam, zdobená mozaikovým obkladem, která je vybavena rovněž vyhřívaným kamenným masážním stolem.
Transformovaný florální motiv, vyskládaný s pomocí skleněné mozaiky Sicis, dominuje zeleno-bílé koupelně, vybavené samostatně stojící vanou a umyvadlem zapuštěným do skříňky s rokokovými liniemi. Úchytky jsou stejně jako baterie ve zlaté barvě.
Na pozadí tentokrát oranžově zbarvené skleněné mozaiky z produkce italské firmy Sicis se skvěle vyjímá černý koupelnový nábytek se zrcadlovou vrchní deskou, do níž je integrováno umyvadlo z podsvětleného satinovaného skla.
Toaletní pokoj patřil k nezbytnému vybavení šlechtických sídel. Velkorysý prostor s konzolovými stolky, benátskými zrcadly, sedačkami a pestrobarevnou pohovkou s capitonné prošíváním byl vyroben na zakázku ve stylu art deco.
Další z koupelen dominují hedvábné textilní tapety v červené barvě s ornamentálními motivy a stropní a stěnová svítidla z černého muránského skla. Umyvadlová skříňka má vrchní desku z mramoru.
Domácí kino s kazetovým dřevěným stropem a stěnami zdobenými textilními tapetami je vybaveno pohodlnými křesly, čalouněnými fialovým sametem, a pohovkou v orientálním stylu.
Intimní zóna s ložnicemi má podlahy řešené s pomocí parketových vlysů z masivního dřeva, pokládaných do efektního vzoru, kterému se říká průplet. Nábytek v této místnosti je zdobený stříbrnými intarziemi a vyřezávanými motivy.
Impozantní dvojlůžko v ložnici se stříbřitými stěnami a závěsy je čalouněné efektní krokodýlí kůží v černé barvě. Stejný materiál byl použit k potahu křesla s dřevěnou kostrou, povrchově upravenou plátkovým stříbrem.
Masivní podíl stříbra dává charakter také této ložnici. Pokrývá rám čalouněného postelového čela, plochy nočního stolku, stěny i strop, do středu jehož kruhové dekorativní rozety je zavěšen křišťálový lustr s textilními stínítky.
V centru vstupní haly, vymezeném dekorativním způsobem obkladu podlahy mramorem, stojí kulatý stolek s podnoží tvořenou třemi okřídlenými chimérami z černého kovu. Nad ním září nezbytný křišťálový lustr.
Impozantní rozlohu obytného prostoru zaujímá špičková wellness zóna s odpočinkovým zákoutím, jemuž dominují pohovky čalouněné nezaměnitelnou pštrosí kůží ve výrazné barvě.
Oválný výklenek, obložený mozaikou Sicis do reálného květinového motivu, posloužil k umístění ochlazovacího bazénku.
Stejně jako v římských lázních, i tady slouží k odpočinku komfortní lehátka. Toto je opět čalouněno barvenou pštrosí kůží, která se v posledních letech stává velmi oblíbeným potahovým materiálem.
Dalším typicky lázeňským vybavením jsou lehátka umístěná do bazénové haly. Vyniknout jim dá pozice před stěnou, vyvedenou v mozaikovém obkladu s květinovým motivem v hnědo-zlaté kombinaci.
Impozantní plavecký bazén s přelivem a integrovanou kulatou vířivkou má vnitřní obklad realizovaný s pomocí tyrkysově modré mozaiky se zelenými ornamenty. Podlaha, stěny a strop haly dostaly hnědo-zlatou barevnost.
Impozantní plavecký bazén s přelivem a integrovanou kulatou vířivkou má vnitřní obklad realizovaný s pomocí tyrkysově modré mozaiky se zelenými ornamenty. Podlaha, stěny a strop haly dostaly hnědo-zlatou barevnost.

Vybavit interiér, který budou užívat nejbohatší z bohatých, vyžaduje skutečně precizní znalost nejen životního stylu uživatele, ale také výrobců exkluzivního nábytku, osvětlení, textilií a dalších materiálů.

Zlato, stříbro, mramor, hedvábí a křišťál… Obytný prostor luxusních vil musí celkovým pojetím do posledního detailu přesně odrážet úroveň a eleganci těch, kteří v něm žijí.

Počínaje výběrem vzácných dřevin a použitých povrchových úprav přes volbu látek pro čalounění a závěsy, podlahové krytiny, obklady, dlažby, dekorativní štuky stěn či tropů či vybavení koupelen, až po dekorativní prvky v podobě váz či svítidel.

Takový úkol je vždy nejlepší svěřit zkušeným návrhářům, kteří dobře znají osvědčené výrobce, specializované na tento vpravdě palácový styl, kteří jsou zárukou nejen vysoké kvality, ale rovněž exkluzivity veškerého vybavení.

Nejelegantnější, a zároveň sofistikovanou volbou je samozřejmě nábytek inspirovaný různými historickými obdobími, zejména antikou, obecně považovaný za klasiku, ručně vyráběnou odborně zdatnými řemeslníky.

Špičkové zpracování každého kusu na jedné straně a schopnost poskytnout očekávanou funkčnost a komfort v souladu s požadavky na moderní bydlení na straně druhé, to je ona harmonie technologií a vkusu, jež vyústí v originální prostředí, odrážející tu nejvyšší životní úroveň.

Můžete se například rozhodnout pro styl překypující precizními ručními řezbami, rafinovanými intarziemi a inlejemi, dokonalou truhlářskou prací, obklopit se bohatým dekorativním zlacením. Tak, jako to udělal autor interiéru, do něhož vás zveme na návštěvu.

Rádi bychom vám samozřejmě detailně sdělili, kdo je jeho majitelem, ale vlastníci takových finančně náročných realizací zůstávají někdy – ze zcela pochopitelných důvodů – raději v anonymitě.

Prozradit obvykle nechtějí ani konkrétní místo, kde žijí, ale můžete si být jisti, že podobné luxusní domy a byty s rozlohou zaujímající stovky čtverečních metrů, najdete na mnoha z nejprestižnějších adres v kterémkoliv velkoměstě světa.

Londýn, New York, Moskva, Paříž, Sydney, Šanghaj, ale také Ženeva, Singapur, Hongkong nebo Monako…

Veřejným tajemstvím je, že podobnému stylu holdují především bohatí Američané či Rusové, ovšem takové špičkové obydlí ušité přímo na míru jeho náročnému uživateli byste určitě našli i v Praze, a to především v některých šlechtických palácích v centru.

Naše metropole sice nepatří mezi top desítku nejluxusnějších adres, ale na vybavení velkoryse koncipovaných domů nebo (i podkrovních) bytů v žádaných lokalitách Starého či Nového Města a na Vinohradech padnou často i stamilionové částky.

Ne že by si něco takového nemohli dovolit i naši miliardáři, ale jde většinou spíše o zahraniční investory.

Nejen kvůli finanční náročnosti nejsou takové honosné obytné prostory určeny pro každého.

Chce to zkrátka zaujetí pro zvolený – například barokní či empírový – styl, který se kromě dekoratérsky vytříbeného nábytku neobjede například bez lesklých mramorových či dřevěných podlahovin, bohatě zlacených či postříbřených štukovaných stropů, podepíraných sloupy s ozdobnými hlavicemi.

Nádheru interiéru dotvářejí umně aranžované a řasené drapérie závěsů a drahé textilie či přírodní usně použité k čalounění, exkluzivní křišťálové lustry a benátská zrcadla, špičkové mozaikové obklady koupelen.

Dokonalý obytný komfort pak umocňuje soukromé kino a rozsáhlý wellness areál s bazénem a vířivkou.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Photofoyer