Útočiště skryté mezi balvany v poušti
Poutavé dílo, vytvořené přírodou, dotvořil architekt Charles Johnson v citlivě komponované obytné prostory se zemitou atmosférou. Moderně vybavené kuchyni dominuje mohutné krbové těleso s integrovanou varnou deskou a dalšími vestavnými spotřebiči.
Poutavé dílo, vytvořené přírodou, dotvořil architekt Charles Johnson v citlivě komponované obytné prostory se zemitou atmosférou. Moderně vybavené kuchyni dominuje mohutné krbové těleso s integrovanou varnou deskou a dalšími vestavnými spotřebiči.
Vnitřní schodiště z přírodního kamene je přirozeným pokračováním původních žulových útvarů, z nich vyrůstá a také ho částečně lemují. Hranice mezi jednotlivými obytnými zónami dotvářejí stěny pokryté speciálním štukem, vyrobeným na zakázku.
Originální dům je zajímavý rovněž variabilní nepravidelnou dispozicí, danou respektováním přirozeného uskupení balvanů, uvnitř kterých nápadité obytné prostory vznikly.
Stropy jsou podepřeny masivními, hrubě opracovanými trámy ze dřeva americké borovice, na podlahy byl použit leštěný litý beton, barevně korespondující s přírodním nerostem.
Vybavení vnitřních prostor stylem odpovídá charakteru skalního domu. Jídelní stůl má masivní desku z přírodního dřeva, také bytelné lavice jsou v country stylu.
Moderní vymoženosti tu zastupují například i velkoformátové prosklené stěny v dřevěných rámech, jež propojují interiér s navazující venkovní terasou.
Ložnice jsou velmi jednoduché, jejich vybavení sestává v podstatě pouze z komfortního dvoulůžka v rustikálním stylu a nočního stolku. Styl a obytnou pohodu pokoje doplňuje otevřený krb s mohutnou římsou.
Oblé tvary zděných vnitřních stěn, pokrytých štukem speciálně vyrobeným pro tuto rezidenci, odpovídají vzhledu přírodního kamenného masivu, jenž je základním výrazovým prvkem interiérů.
Kromě nezvyklé dispozice obytných ploch přispívá k vyznění originálního domu rovněž rozdílná úroveň podlahových ploch. Atmosféru celého prostoru umocňuje také citlivě zvolené osvětlení.
Průnik slunečního paprsku signalizuje jarní a podzimní rovnodennost. Díky mystickému dramatickému úkazu bylo toto jedinečné místo, jež před tisícovkou let sloužilo pravděpodobně k uctívání ženského těla, plodnosti či zrození, zařazeno na seznam Národního registru jako Empie Petroglyph.
Průnik slunečního paprsku signalizuje jarní a podzimní rovnodennost. Díky mystickému dramatickému úkazu bylo toto jedinečné místo, jež před tisícovkou let sloužilo pravděpodobně k uctívání ženského těla, plodnosti či zrození, zařazeno na seznam Národního registru jako Empie Petroglyph.
Výplně „stavebních otvorů“ v podobě oken a dveří musely respektovat tvary a rozměry dané přírodními skalami. Byly proto vyrobeny na zakázku.
Z venkovní terasy, jež svou charakteristikou evokuje stavby typické pro mexická puebla, se nabízí výhled do severoamerické Sonorské pouště s její nezaměnitelnou flórou. Scenérie je jako vystřižená z některého z klasických filmových westernů.
Na jednu z horních teras, zakomponovaných do členitého žulového masivu, se vstupuje zajímavě zdobenými dveřmi ve tvaru, který připomíná gotický oblouk.
Další z ložnic dokládá, že obyvatelé originální skalní rezidence důsledně ctili zvolenou jednoduchost. Pod trámovým stropem byl instalován nezbytný větrák, přispívající k pohodovému vnitřnímu klimatu.
Také v koupelnách se architekt Charles Johnson, pověřený vestavbou domu do miliardy let starého skalního útvaru, důsledně držel nastoleného stylu. Dokládá to rovněž kamenné figurální umyvadlo.
Téměř ze všech přízemních obytných prostor se lze díky proskleným posuvným stěnám dostat přímo do navazující pouštní zahrady nebo na zpevněné venkovní plochy.
Území Sonoran, rozkládající se v nadmořské výšce kolem tisíce metrů v jižní části Arizony a Kalifornie, se táhne dál do Mexika. Ze čtveřice pouští amerického Jihozápadu je považována za nejzelenější.
Atmosféru, odkazující na styl Divokého západu, připomíná také lavička, jejíž opěrka byla vytvořena z historického kola s dřevěnými loukotěmi. Takovými bývaly osazeny klasické vozy osadníků.
Devítiakrový pozemek, na němž se uprostřed balvanů skrývá originální dům, je součástí indiánské rezervace a patří k vlastnictví domorodého kmene Fort McDowell Yavapai Nation.

Bezesporu nejoriginálnější bydlení v Americe, které si mladá rodina nechala vybudovat v Sonoranu poblíž arizonského města Scottsdale, tvoří ze šedesáti procent obrovské žulové kameny.

Stěny, podlahy a stropy, jež jsou dokonalou harmonií materiálů vytvořených přírodou a rukou člověka, působí ve výsledku velmi zemitým dojmem. Tato kombinace vyústila zároveň v zajímavý obytný půdorys.

Když se v roce 1974 rozhodli Sunnie a Bill Empiesovi přestěhovat z Washingtonu zpátky do své rodné domoviny a hledali vhodné místo pro vybudování svého vysněného domova, z nějakého nevysvětlitelného důvodu je zaujala nabídka k odkoupení „hromady kamení“, obklopené ryzí syrovostí pouštní přírody.

Původně sice měli v úmyslu vybudovat vedle tajemně vyhlížejícího uskupení miliardy let starých hornin moderní rezidenci, pak ale změnili názor a rozhodli se integrovat dům přímo dovnitř, mezi romantické balvany.

Při jeho stavbě navíc našli důkazy o tom, že nebyli zdaleka prvními lidmi, kteří podobný nápad dostali. Dokládaly to nejen střepy hliněných nádob a objevené skalní rytiny, ale také zajímavý úkaz, k němuž tu dochází při každé jarní a podzimní rovnodennosti.

Tenkou skulinou mezi dvěma kamennými útvary totiž putuje dovnitř magický světelný paprsek, který poté, co v rámci své cesty po podlaze dosáhne na protilehlou stěnu se spirálovitými petroglyfy na západní straně domu, rozsvítí ji diamantovým leskem.

Obytný objekt, nacházející se na devítiakrovém pozemku nedaleko golfového klubu Whisper Rock věhlasného profesionálního hráče Phila Mickelsona, je z většiny úhlů pohledu v podstatě nepostřehnutelný.

Aby dosáhl kompaktního vnitřního prostoru, aniž by přitom narušil přirozené uspořádání skalního uskupení, vsadil architekt Charles Johnson na aplikaci vyzděných stěn opatřených speciálním štukem, vytvarovaných podle mezer, trhlin a štěrbin mezi jednotlivými balvany.

Ty se tak staly dokonale integrovanou součástí jednotlivých místností.

Obytná plocha téměř 407 čtverečních metrů poskytuje komfort v podobě tří ložnic a stejného počtu koupelen, obýváku s masivním krbem, špičkově vybavené kuchyně s jídelnou, pokoje pro hosty a knihovny.

Stropy podepírá mohutné trámoví ze dřeva douglasky, podlahy z leštěného litého betonu pohledově splývají s přirozenou barevností kamenných útvarů.

Exteriér má několik teras na různých úrovních a velkých venkovních ploch, využívaných k relaxaci nejen majitelů domu, ale také jejich přátel a hostů.

Není tedy divu, že ve chvíli, kdy se tato pozoruhodná rezidence objevila znovu v nabídce za 4 200 000 dolarů, vzbudila obrovský zájem potenciálních kupců a stala se hitem zdejšího realitního trhu.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Top Ten Real Estate Deals