Rodinný loft s duchem dávné historie
Loftovému způsobu bydlení industriální styl perfektně sedne. Historická budova, v níž se tento byt nachází, za sebou sice nemá průmyslovou minulost, ale obsahuje všechny nezbytné prvky, jimiž bylo možné pod vedením zručného designéra Sergeje Makhna takový charakter navodit.
Jedna polovina loftu, konkrétně ta, kterou má příchozí po levé ruce od vchodových dveří, je podle aktuálních trendů propojena v jediný otevřený prostor. Setkává se v něm kuchyně s jídelnou a obývacím koutem.
Během rekonstrukce, která proběhla v roce 2013, bylo ze zdí nutno odstranit několik vrstev omítky a sádrového štuku. Pod nimi se objevili cihly s originálními metalickými spárami, které designér zrestauroval.
Celý loft má dohromady 128 čtverečních metrů a obývá ho trojčlenná rodina s malým dítětem. Otec je úspěšným obchodník, který své pracovní záležitosti příležitostně řídí i ze svého domácího pracovního koutku, a matka vede obchod s oděvy.
Technická svítidla jsou v projektu Podil Loft Apartment kombinována s designovými kousky od Artemide a Foscarini.
O originální prvky v interiéru není nouze. Unikátní je například falešná krbová římsa, která je přesnou replikou historického kousku, jenž majitel loftu viděl před lety v dražbě Sotheby's.
Celé společenské křídlo sjednocuje volba materiálů. Primární jsou samozřejmě odhalené cihly s jedinečnými metalickými spárami, ale důležitý jednoticí potenciál využila i jednolitá podlaha z dubových prken.
V prostoru lze vysledovat ještě výrazně širší škálu materiálů. Další typ textury zprostředkovává například nově zhotovené obložení stěn u jídelního stolu. Vzniklo z dřevěných latí.
Industriální dojem, odkazující na záměr vytvořit atmosféru pravého loftu, pomáhají navodit dekorativní betonové panely.
Interiér ukrajinského rodinného sídla má výhodu velmi vysokých stropů. Obrovský otevřený prostor zásobují denním světlem velká okna, která v rámci rekonstrukce dostala nové kovové rámy.
Půdorys bytu připomíná vodorovně rozpůlený obdélník, jehož dvě poloviny jsou lehce posunuté podél dělicí středové osy, tvořené centrální nosnou zdí. Společnou polovinu loftu pak jasně definuje tmavá dubová podlaha.
Z otevřenější poloviny bytu je možné vstoupit přímo do prostoru manželské ložnice. Oddělují ji pouze masivní posuvné dveře.
Velkým přáním majitelů bytu byla koupelna s transparentním sprchovým boxem. Sergej Makhno se jej rozhodl umístit atypicky rovnou do jejího středu.
Design soukromých pokojů je výrazně umírněnější než eklektický charakter společenské zóny. Ložnice manželů navíc zcela pragmaticky zužitkovává výšku pokoje pro účely úložných prostor.
Přes koupelnu přilehlou k hlavní ložnici je možné projít na lodžii. Jeden z jeho koutů zastává úlohu improvizované pracovny.
Design soukromých pokojů je výrazně umírněnější než eklektický charakter společenské zóny. Ložnice manželů navíc zcela pragmaticky zužitkovává výšku pokoje pro účely úložných prostor.
Součástí nábytkové stěny v ložnici se stal i beauty koutek, užívaný paní domu. Zastupuje ho toaletní stolek s velkým zrcadlem. Nad ním i nad postelí jsou zavěšena svítidla od Foscarini.
Velkoryse pojatá koupelna se snaží navodit odpočinkovou wellness atmosféru. Na rozdíl od ostatních místností ji zdobí především umírněné a neutrální odstíny.
Soukromá část bytu je od té společné jasně oddělena nosnou stěnou i užitými materiály.
V koupelně zbyl dostatek prostoru, který si mohl dovolit dvě identické umyvadlové mísy, usazené na dominantním místě přímo na desce.
Zasklená lodžie překvapivě ukrývá volně stojící vanu a pracovní kout. Vstup je možný z manželské ložnice i z dětského pokoje.
Samostatnou toaletu oživuje barevná mozaika. Kombinuje teplý a chladnější odstín.
Pro dětský pokoj designér zvolil jemnou kombinaci fialové a mentolové barvy. K pokojíčku náleží vlastní balkon.

Vzdušné loftové bydlení s nádechem industriálního a eklektického stylu připravil pro mladou rodinu zkušený designér Sergej Makhno.

Historická čtvrť Kyjeva nazvaná Podil patří k těm úplně nejstarším územím, jaká je možné ve městě najít. V důsledku bouřlivé minulosti, kdy došlo při mongolské invazi do Ruska ke zničení Kyjeva, zastávala oblast Podil až do 19. století roli městského centra. Právě do těchto míst se proto soustředil zrod městského obchodu a průmyslu.

Historická budova, v níž se nachází tento nedávno zrekonstruovaný loft, ovšem pochází z carského období a skutečnou průmyslovou minulost za sebou nemá.

Přesto svými rozměry, které vycházejí na 128 čtverečních metrů, výškou stropů i původními cihlovými zdmi krásně koresponduje s prvky typickými pro industriální styl.

Jakmile se hlavní designér projektu Sergej Makhno pustil do sedmiměsíční renovace interiéru, rozhodl se industriální prvky ještě doplnit svým oblíbeným eklektismem. A právě tato kombinace stojí za vznikem stylového domova pro mladou rodinu s malým synem.

Během stavebních úprav došlo i na odstranění vrstev omítky a sádrového štuku ze stěn. Pod jejich nánosy se objevily původní cihly s pozoruhodnými metalickými spárami, které si designér i jeho klienti okamžitě oblíbili.

Cihly proto zůstaly po opravení nedostatků a ošetření ochrannou vrstvou odkryté a nově slouží jako autentický dekorativní prvek.

K nim přibyly obklady některých stěn prostřednictvím betonových panelů a dřevěných prken, které do prostoru vnášejí další výrazné textury.

Loft dělí na dvě zhruba stejně velké části podélná nosná zeď. Půdorys bytu připomíná vodorovně rozpůlený obdélník, jehož poloviny jsou mírně odsazené podél dělicí středové osy.

Jedna polovina rodinného sídla skýtá otevřený prostor, který lze označit za společné zázemí. Spojuje se v něm obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem. Druhá polovina interiéru je čistě privátní.

Ukrývá v sobě manželskou ložnici s vlastní wellness zónou, která se skládá z prostorné koupelny, v jejímž centru stojí transparentní sprchový box. Z koupelny je možné přejít na zasklenou lodžii, jejímž úkolem je rozšíření relaxační zóny.

Nachází se na ní volně stojící vana, k níž má z dětského království možnost vlastního přístupu i syn majitelů.

Text: Klára Beščecová, Foto: Andrej Avdeenko

SERGEY MAKHNO ARCHITECTS (návrh interiéru), 2 Mekhanysatorov Street, office 482, 03035, Ukrajina, Kyjev, www.mahno.com.ua