Thajský ráj Bangkoku nadosah
Přístupová cesta ke garážovým stáním, vlevo strážní domek, kam se sbíhají výstupy z bezpečnostních kamer rozmístěných po celém komplexu. Za domkem je situován zastřešený parking pro služební vozidla.
Prosklený hlavní vchod do rezidence s plochou bezmála tisíc metrů čtverečních. Hned za ním je zastíněný průchod do vnitřního ozeleněného patia.
Přístupová cesta ke garážovým stáním, vlevo strážní domek, kam se sbíhají výstupy z bezpečnostních kamer rozmístěných po celém komplexu. Za domkem je situován zastřešený parking pro služební vozidla.
Boční pohled na nádherný obytný celek, který představuje mix tradiční a současné thajské architektury. Rezidenci obklopuje bohatství subtropické zeleně.
Charakteristickým rysem sídla jsou jemně strukturované předokenní panely, které pokrývají celé první patro a slouží k regulaci množství slunečního světla.
Detail konstrukce „slunolamů“ – dřevěné latě spočívající v kovových rámech vytvářejí jednotlivé panely, jimiž lze na dálku pohybovat.
Průhled do patia od hlavního vchodu do rezidence s detailem stropního osvětlení, které vnáší do prostoru magickou atmosféru.
Z pohledu od přístupové cesty vynikne koncept přirozeného provětrávání a chlazení budovy, kdy volné cirkulaci vzduchu v přízemí prakticky nic nebrání.
U přepychového vstupu do rezidence zaujme bílé zaoblené sloupoví s oboustranným osvětlením, které jako by vyrůstalo z mělkého bazénu.
Pohled na vydlážděný prostor u garážových stání, odkud se po třech stupíncích pokračovat kolem dřevěných plastik k můstkům, které překlenují podlouhlou vodní nádrž, určenou pro chlazení budovy.
Uspořádání vstupního prostoru s vodní plochou a bělostnými pilíři odkazuje k původní thajské architektuře a jejím dřevěným domům na kůlech, které bývaly často umístěny na vodě.
Uspořádání vstupního prostoru s vodní plochou a bělostnými pilíři odkazuje k původní thajské architektuře a jejím dřevěným domům na kůlech, které bývaly často umístěny na vodě.
Uspořádání vstupního prostoru s vodní plochou a bělostnými pilíři odkazuje k původní thajské architektuře a jejím dřevěným domům na kůlech, které bývaly často umístěny na vodě.
Podlouhlý bazén táhnoucího se podél budovy ukončuje pečlivě udržovaná zeleň. Přesah prvního patra zajišťuje ostínění a v období dešťů zase chrání před lijáky.
Hned vedle vchodu do „paláce“ architekti umístili pohodlné zahradní posezení vyrobené z odolného tropického dřeva, odkud lze pozorovat i západ slunce.
Bílé sloupy směle kontrastují s tmavým orámováním proskleného vstupu do rezidence.
Hlavní vstupní prostor zdůrazňuje použití tmavé mramorové desky jako mostku přes vodní nádrž, která se podílí na přirozeném chlazení domu.
Zeleň je subtropech všudypřítomná, zde prorůstá konstrukci na okraji chladicí vodní nádrže u patia.
Detail ukončení bazénového prostoru ze strany od patia, které se podílí bohatstvím struktur použitých na parteru.
Kouzelné vnitřní patio, přístupné z obou křídel rezidence, bylo stvořeno jak pro pohodlí majitelů, tak i pro pořádání slavností všeho druhu. Hravě pojme až padesát hostů.
Elegantní galerie obepíná obývací pokoj, leštěná dřevěná podlaha harmonuje s narůžovělým tónem výmalby. Na celkovém vzhledu se podílí nejen luxusní materiály, ale také perfektní řemeslné provedení.
Pohled do velké jídelny, které dominuje stůl pro deset strávníků a kolekce ručně vyráběných židlí z místních dřevin.
Obývací pokoj s prosklením přes dvě patra a přímým vstupem do patia. Prvotřídní kožená sedací souprava spočívá na nádherné mramorové podlaze.

Přepychová dvoukřídlá rezidence na okraji hlavního města zhmotňuje rajský životní styl vyšších vrstev, pro něž komfort rovná se především prostor. Vnitřní atrium pojme až padesát hostů.

Tvůrci ze studia Archimontage Design Fields Sophisticated vtiskli rezidenci Tieanon v Nonthaburi na okraji thajského Bangkoku podobu rozlehlého dvoukřídlého paláce s fantastickým ozeleněným patiem.

Už jen cesta k němu je zážitkem, od přístupové komunikace vede kolem dřevěných plastik k přemostění vodní nádrže s tyrkysově modrým obkladem.

Z vodní hladiny jako by vyrůstala čtveřice bělostných sloupů, které fantasticky kontrastují s tmavým mramorovým mostkem, vedoucím k hlavnímu vstupu do rezidence.

Bohatství struktur použitých ve vstupním prostoru perfektně doplňuje zeleň, usazená v různorodých květnících. Velikost patia návštěvníky doslova ohromí, v přelidněné městské aglomeraci představuje privátní zahrada pro většinu obyvatel snový luxus.

Stavebně je dvoupodlažní objekt rozdělen do dvou částí, které spolu dohromady přibližně tvoří písmeno U. Tvarově je budova přizpůsobena tropickému pásmu, kde se střídají období dešťů a horka.

Žádoucí ostínění zajišťují dřevěné otevírací panely, které byly předsazeny prakticky celému vrchnímu patru nemovitosti. Další ostínění a současně ochranu před deštěm poskytují přesahy prvního patra a střech.

K přirozenému chlazení budovy přispívá i chladivý vánek od vodní nádrže, táhnoucí podél vstupu do rezidence. Vnitřní dispozice sídla reflektuje požadavky investorů na oddělení privátních prostor pro rodinu od hospodářského zázemí.

V přízemí vedle vstupní haly je situován velký obývací pokoj s přímým vstupem do patia a s výškou přes dvě patra.

Prostor bohatě zalévá světlo, vstupující prosklenou stěnou, nádheru bílého leštěného mramoru na podlaze podtrhuje elegantní kožená sedací souprava ve stejném odstínu.

Obývací pokoj volně přechází ve velkou jídelnu a kuchyni, která je zásobována prostřednictvím zadního vchodu. Na služební vchod navazují hospodářské místnosti, jako jsou sklady a prádelna a dále pokoje pro personál.

V patře nemovitosti jsou umístěny soukromé relaxační prostory včetně meditačního pokoje s Buddhou a také hostinské pokoje. Hlavní ložnice je koncipována jako apartmá s velkou koupelnou a šatnou.

Důraz je kladen na velikost soukromého prostoru, který se v Thajsku cení nejvýše, a na přirozené provětrávání a chlazení interiéru.

Text: Blanka Stehlíková, Foto: Beer Singnoi