Loď ukotvená v zeleni
Obývací pokoj, situovaný do soukromého patra rezidence, lze v teplých částech roku otevřít posuvnou prosklenou stěnou na navazující terasu. Zážitky z úchvatného panorama umocňuje dalekohled.
Obývák v soukromé části rezidence má i čtenářskou zónu, vybavenou policovou knihovnou, jež byla vyrobena na zakázku podle návrhu architekta. Autorem dominantní nástěnné skulptury je Neēl Beloufa.
Jednou z dominant přízemní společenské zóny je jídelní stůl, dlouhý čtyři metry, s deskou z prken ze staré továrny. Nad ním se vznáší ikonický lustr Birdie s okřídlenými žárovkami, který v roce 2002 navrhl slavný Ingo Maurer.
Prostoru s „grilovacím krbem“ a promítací stěnou vévodí pohodlná modulární čalouněná sedačka Bend, kterou pro značku B&B Italia vytvořila španělská designérka Patricia Urquiola.
Střešním převisem krytá terasa s podlahou z teakového dřeva objímá horní patro domu a končí po obou stranách hlavního vchodu. Navazuje na soukromý obytný prostor rodiny a nabízí krásný výhled do údolí a na okolní kopce.
Obývací pokoj, situovaný do soukromého patra rezidence, lze v teplých částech roku otevřít posuvnou prosklenou stěnou na navazující terasu. Zážitky z úchvatného panorama umocňuje dalekohled.
Součástí rozlehlého přízemí je také relaxační zóna, která kromě vířivé masážní vany nabízí i fitness vybavení pro upevnění fyzické kondice.
Přímé schodiště s podsvětlenými stupni z teakového dřeva vede do soukromého rodinného patra. Po druhém lze vystoupit na plochou střechu, odkud je během jasných dnů možné dohlédnout až do 43 kilometrů vzdálených Benátek.
Rohové prosklení přivádí do „čtenářského koutu“ se čtyřmi křesly, jež pro Flexform navrhl Antonio Citterio, dostatek denního světla. Po setmění je světelný komfort úkolem pro lampu Arco (Flos) z dílny bratrů Castiglioniových a malé stropní lampy z foukaného skla, navržené Giorgiem Zaettou. V celém domě jich je celkem pět stovek.
Také v soukromé jídelně byly použity lehké a pohodlné židle Wishbone, jež patří k nejznámějším pracím Hanse J. Wegnera. Sedáky jsou ručně tkané z více než 120 metrů papíru. Nad stolem z Corianu® pak levituje lustr a Maurera.
Ostrůvková kuchyně je vybavena nábytkem Bulthaup. Pracovní plocha linky před stěnou z nerezové oceli přechází v navazující pult s pěti židlemi, určený pro příležitostné rodinné stolování.
VLEVO NAHOŘE: Efektivním zdrojem denního světla horní koupelny jsou okna integrovaná do ploché plechové střechy.
Vstupní hala je vybavena množstvím vestavných skříní, které našly místo i jinde v interiéru. Celkem je jich k dispozici 200 běžných metrů. Komfort zouvání a obouvání zvyšuje centrální lavice z Corianu®.
Vana, napůl zapuštěná do podlahy, je – stejně jako umyvadla – vyrobena z materiálu Corian®. Také z této koupelny, navazující na ložnici, lze díky posuvnému prosklení vyjít přímo na terasu, obepínající horní patro.
Celá rezidence s bohatě prosklenou fasádou a plochou střechou evokuje velkorysý „hausbót“, zakotvený v moři zeleně.
Vtipně a zároveň se stylovou čistotou vyřešili návrháři shoz pro špinavé oblečení – skrývá se za posuvným diskem kruhového zrcadla, umístěného na stěnu ve vstupní chodbě. Odtud putují svršky přímo do koše na prádlo.
Vtipně a zároveň se stylovou čistotou vyřešili návrháři shoz pro špinavé oblečení – skrývá se za posuvným diskem kruhového zrcadla, umístěného na stěnu ve vstupní chodbě. Odtud putují svršky přímo do koše na prádlo.
Rovněž ložnice rodičů disponuje velkorysým prosklením, jehož posuvná část otevírá obytný prostor do zastřešené venkovní terasy. Intimitu zaručuje zelená hradba hustých korun okolních stromů.

Nové bydlení, které si nechal postavit pár se třemi dětmi školního věku, bylo sice koncipováno především s ohledem na běžný rodinný život, dává však prostor i pro reprezentativní chvíle a žoviální posezení s přáteli.

K realizaci prosvětleného domu s velkorysou dispozicí, jehož interiéry se díky bohatému prosklení zcela nenásilně prolínají s navazujícím exteriérem, byl investorem povolán Giorgio Zaetta.

Původem Ital je známý svým perfekcionismem, který roli svědomitého univerzálního designéra plní se všemi potřebnými znalostmi, získanými studiem i praxí. Jeho projekty, plné prostoru a světla, mu přinášejí řadu navýsost

spokojených zákazníků nejen doma, ale také ve světě. Nádherná dvoupodlažní vila pro podnikatele a jeho blízké vyrostla zhruba v polovině cesty mezi Benátkami a Dolomity, v okrese Montebelluna.

Strategicky vybraný, mírně svažitý pozemek dává stavbě v podstatě dvě tváře: jednou, velmi strohou

a uzavřenou, je otočena do uliční fronty směrem do vesnice, příjemně prosklenou a otevřenou pak směřuje do zahrady, orientované k údolí a kopcům Montello.

Dům, rozkládající se na tisícovce čtverečních metrů, poskytuje obyvatelům nadstandardní obytný komfort. Ten začíná hned za vstupními dveřmi, kde svým uživatelům nabízí velkorysé odkládací plochy v podobě vestavěných skříní.

Zatímco horní úroveň vily patří celá rodině a kromě klidového zázemí s ložnicemi a koupelnami obsahuje i obývák a kuchyni s jídelnou, do spodní části, zahrnující také pokoj pro hosty, byla kromě technického zázemí situována prostorná multifunkční společenská zóna. Srdcem

její otevřené dispozice, jež je prosklenou stěnou propojeno s navazující venkovní terasou, je především kuchyně a jídelna se čtyřmetrovým stolem, vyrobeným na zakázku ze starých dřevěných prken. Na ně

plynule navazuje komfortní posezení s krbem, který, přesně podle zadání majitele nemovitosti, umožňuje i grilování. I proto se v rodinném žargonu říká této centrální partii domu s nadsázkou „La Taverna“.

Je sem situována i zábava v podobě možnosti promítání přímo na bílou stěnu. Projekci lze díky rozlehlé sedací soupravě od Patricie Urquioly pohodlně „konzumovat“ vsedě i vleže.

Práce talentované Španělky však není jediným zástupcem tvorby ikonických designérů, které můžeme v tomto inspirativním domě najít.

Podrobnější pohled odhalí například lustry od Inga Maurera, slavnou lampu Arco návrhářského bratrského dua Castiglioni, křesla od Antonia Citteria nebo židle od Hanse J.Wegnera.

Tyto propracované, vysoce estetické detaily skvěle ladí s celkovým interiérovým rámcem jednoduchých linií. Poměrně strohý obytný prostor pak dokonale protepluje teakové dřevo na podlahách a terasách, stejně jako příjemně čalouněný sedací nábytek.

Pokud jde o materiály, vysoký podíl tu patří především Corianu®. Najdeme ho nejen v koupelnách, ve vstupní hale či v kuchyních, ale například také na části fasády.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Alberto Ferrero