Bublinkové království módního guru
Celkový pohled na originální rezidenci ohromí snad každého. Ztělesněná organika je momentálně na prodej za bezmála osm a půl miliardy korun.
Kruhový bazén s nočním osvětlením má k dispozici každý z deseti soukromých pokojů. Kromě toho je v komplexu centrální bazén a řada dalších vodních nádrží.
Výhled na záliv a Středozemní moře je pompézní. Příjemnou atmosféru násobí i tropická zahrada s rozlohou osm a půl tisíce metrů čtverečných. Patrné tu jsou kruhové světlovou.
Celkový pohled na originální rezidenci ohromí snad každého. Ztělesněná organika je momentálně na prodej za bezmála osm a půl miliardy korun.
„Mou rezidenci tvoří od podlahy až ke stropu kulaté formy a to samé platí pro interiér. Připomínají mi ženské křivky,“ říká s oblibou zatím ještě majitel domu Pierre Cardin.
Unikátní amfiteátr má rozlohu 370 m2 a sezení nabídne celkem pěti stovkám hostů. Pořádají se zde kulturní a společenské akce. Z architektonického hlediska poloha amfiteátru nabízí nejkrásnější výhledy.
Antti Lovag přizpůsobil okenní oblouky tak, aby světlo nepůsobilo lomeným dojmem, jak je tomu u běžných tvarů oken, ale pronikalo dovnitř přirozenou cestou. Stejně princip otevírání byl v té době revoluční.
Pohled přes hlavní bazén s průhledy v jeho dně. Dům tohoto typu je v pořadí třetí postavený v jihofrancouzském městě Tourette-sur-Loup a v roce 1989, hned po jeho dokončení jej francouzské ministerstvo kultury zařadilo mezi historické památky.
Oblé tvary se nevyhnuly ani prostorám koupelen. Na jednu z nich je zaměřen hledáček fotoaparátu. Každý interiér z deseti pokojů je originální a od toho se odvíjí i volba materiálů. Některé koupelny jsou obložené dřevem, pro jiné byly zvoleny různé kamenné povrchy.
Lovag nezůstal jen u samotné architektury, ale své principy rozšířil i do ostatních části rezidence včetně interiérů, kde se podílel na designu nábytku a interiérovém vybavení. Například vymyslel kulaté otáčecí skříně.
Tak vypadá jeden z mnoha obývacích pokojů. Několik kusů čalouněného nábytku, především v hlavním přijímacím salonu, navrhl sám majitel Pierre Cardin.

V Théoule-sur-Mer na jižním pobřeží Francie nedaleko proslulého střediska Cannes nemůžete přehlédnout vskutku originální stavbu. Své místo tu má už od roku 1989 a posledních pár měsíců na sebe opět poutá nemalou pozornost.

Majitelem rezidence není nikdo jiný než módní návrhář a sběratel Pierre Cardin. Unikátní sídlo ve tvaru růžových bublin s nespočtem kruhových oken a průzorů, jež jsou dominantou originální stavby, navrhl Cardinovi otec „bublinové“ architektury Antti Lovag.

Ve své době už známý módní tvůrce toužil po domě, který by ohromil celý svět, a to se mu bezpochyby splnilo.

Sedmdesátá léta byla organické architektuře víc než nakloněna a ke splnění nesmělého snu si nemohl Cardin zvolit lepšího tvůrce.

Lovag měl až do své smrti v roce 2014 na svém kontě jen několik realizovaných projektů a dá se říci, že byl nejen radikálním zastáncem organických tvarů, ale i originálním tvůrcem, a nezůstal jen u architektury samotné.

Princip jeho práce se promítá i v interiéru domu. Kromě už zmíněných oken se pustil i do designu nábytku, který, jak jinak, má jen oblé tvary.

Dům plný výstředností bezesporu stojí i za čtrnáct let trvající výstavbu a ve své konečné podobě je raritou. Samotný vstup do rezidence zaujme přijímacím salonem s rozlohou pěti set metrů čtverečních a kapacitou až tři sta padesát hostů.

Dalším unikátním prostorem, který stojí za zhlédnutí, je panoramatický salon s polohou v úplném konci budovy. Přímo vyčnívá nad útesem s nekonečnou modrou hladinou.  Na mořský záliv či do zahrad má výhled deset soukromých, komfortně zařízených pokojů.

Jsou navrženy tak, že každý z nich je originál a mimo to se pyšní dekoracemi umělců zvučných jmen. Patří sem například Gérard le Cloarec, Daniel Your, Francois Chauvin i Patrice Breteau.

I exteriér je impozantní. Tři tropické zahrady, bazén a vodní nádrže s kaskádami, sluneční terasy a dokonce amfiteátr. Tři sta sedmdesát metrů čtverečních uspokojí pět set osob a ještě dnes je možné účastnit se tu kulturních a společenských akcí.

Uvidíme, na jak dlouho. Piere Cardin se rozhodl tuto pompézní nemovitost prodat. V současné době se dům nabízí za 335 milionů dolarů a řadí ji tak na druhou příčku mezi nejdražšími nemovitostmi v Evropě.

TEXT: Markéta Vobroučková, FOTO: TopTenRealEstate.com