Exkluzivní usedlost televizního magnáta
Dvoupatrová rodinná rezidence Sama Simona, filmového tvůrce např. slavného seriálu Simpsonovi. Majitel spojil dva přilehlé pozemky a na dohled modernistické vile vyrostl ekologicky šetrným dům s pěti ložnicemi.
Geometricky lehký a vzdušný dům Richarda Neutry je citlivě zasazen do krajiny jižní Kalifornie. Zahrada je nyní, po sedmdesáti letech od svého vzniku, plná nádherné subtropické vegetace, odrážející se ve vodní hladině bazénu, který má efekt tzv. nekonečného okraje.
Dvoupatrová rodinná rezidence Sama Simona, filmového tvůrce např. slavného seriálu Simpsonovi. Majitel spojil dva přilehlé pozemky a na dohled modernistické vile vyrostl ekologicky šetrným dům s pěti ložnicemi.
využívá velké skleněné tabule, které jsou co nejméně vertikálně členěné. Jedna z nich tvoří i boční stěnu hlavní obývací místno..." class="w-full aspect-[3/2] lg:aspect-[1/1] object-cover lg:hover:grayscale transition duration-500 ease-in-out lg:hover:scale-110 ">
Minimalistická vila Richarda Neutry využívá velké skleněné tabule, které jsou co nejméně vertikálně členěné. Jedna z nich tvoří i boční stěnu hlavní obývací místno...
Na pečlivě udržované zahradě roste fauna vlhkého subtropického lesa, který poskytuje mnohá zákoutí. Kamenné zátiší dotváří, tak jako na mnoha jiných místech celé usedlosti, sochařská plastika, která poukazuje na silný vztah majitele k výtvarnému umění.
Jezírko s umělým vodním proudem přispívá k ozvláštnění lesního zátiší, kde ve vybraném sousedství rostou mnohé druhy palem, gumovníků, banánovníků a kapradin. I zde přírodu doplňují umělecká díla – kamenná soška slona má přinášet štěstí.
Přístup k vile R. Neutry, která je postavena z cihelného zdiva, skla a dřeva, zakrývá i nízká štuková stěna, která chrání soukromí obyvatel a kterou jinde architekt využíval jen výjimečně. Pohled ukazuje horizontální začlenění objektu do okolní přírody.
Bydlení zanořené v zeleni se nachází vysoko na zalesněném úbočí nad pacifickým pobřežím v jedné z nejdražších čtvrtí Los Angeles. Propojením pozemků moderní rezidence a kultovní vily ze 40. let minulého století vznikla rozsáhlá parková zahrada.
Čistý design krytého přístupového chodníku dává vyniknout dlouhému a nízkému zahradnímu průčelí Neutrovy vily, za nímž je jedna ze dvou ložnic a obývací prostor s jídelní, kuchyňskou a odpočinkovou částí. Proporce stavby jsou důrazně horizontální, aby dům co nejvíce splýval s přírodním okolím.
Pohled do interiéru Neutrovy vily ukazuje, jak úspěšně bylo pomocí skleněných posuvných stěn dosaženo harmonického prolínání obytného prostoru s exteriérem. Designový nábytek a koberec mají barevně tlumené přírodní tóny, zahrada tak vstupuje do obývaného prostoru a naopak.
Odpočinkovou část obytného prostoru dotváří centrálně umístěný krb, jeho nedílnou součástí jsou umělecká díla. Interiér i exteriér domu byly skvěle restaurovány předním losangeleským architektem a designérem Marmolem Radzimerem a jeho práce získala ocenění Conservancy Renovation Award.
Pohled do velké obývací haly Simonova domu s převýšeným stropem, která slouží k oddychu, ale i k tvůrčí práci významného televizního a filmového tvůrce. Hala se dál rozšiřuje přes vestibul až na dlážděnou terasu u hladiny velkého bazénu s nepravidelným půdorysem.
Jedna z luxusních koupelen Simonova domu s přímým osvětlením ohromí návštěvníky svou velikostí. Obsahuje sprchový a vanový prostor s mnoha relaxačními zařízeními a pult, který může sloužit jako divadelní přípravna.
Jedna z ložnic Simonova domu. V interiéru se opakuje střízlivá, precizně vytříbená barevnost v přírodních tónech. Dům je vybaven designovým nábytkem, vyrobeným z trvale udržitelných, popř. recyklovaných materiálů. Obloukové francouzské dveře vedou na dlážděnou terasu a k bazénu s tzv. nekonečným okrajem.
Mohutný skleněný lustr a překrásné, výtvarně pojaté schodiště s dřevěnými stupni, mířící do soukromých prostor domu, dotváří dramatickým uměním inspirovaný interiér s nepravidelnými, neklidnými, jakoby vzrušeně vedenými liniemi.

V jedné z nejdražších čtvrtí jižní Kalifornie se rozkládá událost tvůrce snad nejznámějšího animovaného televizního seriálu Simpsonovi. Ke svému supermodernímu domu připojil sousední pozemek s kultovní vilou Richarda Neutry ze 40. let minulého století.

Kalifornská usedlost Sama Simona, tvůrce kultovního seriálu Simpsonovi a dalších televizních megahitů (sitcomů Taxi a Cheers), se skládá ze dvou domů –  modernistické vily z roku 1948 od architekta Richarda Neutry a nového dvoupatrového domu o rozloze 662 m2 z roku 2010, který slouží k bydlení i tvůrčí práci.

Spojením původně samostatných pozemků vznikla impozantní parková zahrada, která se rozkládá na zalesněném svahu vysoko nad pacifickým pobřežím ve čtvrti Corona del Mar v jihokalifornském městě Pacific Palisades u Los Angeles.

Starším z obou domů je přízemní vila o rozloze 176 m2 se dvěma ložnicemi.  Tuto v celosvětovém měřítku výjimečnou stavbu navrhl americký architekt R. Neutra jako součást většího národního studijního projektu pro poválečnou výstavbu rodinného bydlení.

V polovině minulého století vytvořil R. Neutra moderní tvář jižní Kalifornie. Obohatil ji o své geometricky lehké a vzdušné domy, citlivě zasazené do krajiny, k nimž patří promyšleně vybudované zahrady s vodními prvky.

Jeho architekturu nesla idea, že domy a bydlení mají přivádět člověka zpět k harmonii s přírodou i se sebou samým a povznášet jeho život.

Vila z roku 1948 je charakteristická užitím velkých, skleněných, co nejméně vertikálně členěných tabulí, které tvoří posuvné stěny domu. Příznivé podnebí umožňuje rozšířit bydlení na terasy a do zahrady. Kromě skla je stavebním materiálem cihelné zdivo, dřevo a kámen.

Sam Simon, sám kreativní umělec, vlastnil dům v sousedství a po odkoupení stárnoucí Neutrovy vily ji nechal za značnou finanční částku kompletně zrestaurovat přední architektonickou kanceláří Marmol Radzimer.

Úspěšná rekonstrukce získala architektonickou cenu města Santa Monica a nyní je se chráněnou kulturní památkou USA. Nový dvoupatrový dům Sama Simona o rozloze 662 m2 z roku 2010 je ukázkou současné ekologicky progresivní stavby podle zásad trvale udržitelného života.

S největší přesností aplikuje špičkové technologie pro úsporu vody a energie a využívá trvale udržitelné a recyklované netoxické materiály.

Nese dnes vysoce oceňovanou mezinárodní zlatou značku LEED neboli Leadership in Energy and Environmental Design.

Dům má pět ložnic v patře a vyniká mimořádnou obytnou halou v přízemí, kde se dají pořádat scénická představení a kterou lze dále rozšířit přes kamennou platformu terasy ke kaskádovitému bazénu s vizuální efektem tzv. nekonečného okraje.

Odtud jsou nádherné výhledy jak na vzácný Neutrův dům, tak do neodolatelné subtropické parkové zahrady.

TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: TopTenRealEstateDeals