Dům s výhledem na středověký hrad
Kompaktní dům je umístěn na mírně svažitém pozemku středního Portugalska, v tradičním zemědělském kraji s mnoha historickými památkami. Terasa v jižní štítové stěně slouží hlavně v letních měsících.
Stavba má tvar pentagonálního hranolu. Architekt se inspiroval prazákladní představou domu jako příbytku, který vytváří bezpečný prostor pro soukromý život. Na západní straně domu vede zpevněná komunikace ke garážím a k hlavnímu „zimnímu“ vchodu.
Kulaté nášlapné stupně z bílého betonu vedou z terasy přes zahradu k jezírku a venkovnímu ohništi. Kruhovou dispozici doplňují zachované původní stromy.
Před jižním proskleným štítem domu s terasou je svažitá zahrada s kruhovými nášlapnými stupni, směřujícími k otevřenému ohništi s kruhovou lavicí ve shodném designu.
Pohled na dům z ptačí perspektivy. V horní části je soukromá příjezdová komunikace, po terasovité svažité zahradě prochází zpevněná cesta z kulatých betonových stupňů.
Kompaktní stavba klasického tvaru přiléhá k okolnímu terénu souběžně s klesajícím pozemkem. Z krytého průčelí s terasou se naskýtá pohled na impozantní kulturní památky.
Průčelí je prosklené velkými zrcadlovými tabulemi, respektujícími tvar štítu domu klasického pentagonálního typu. Zastřešená terasa je obložená dřevem a slouží jako jídelna a odpočinkový prostor.
Terasa, zařízená jednoduchým rustikálním nábytkem, nabízí pohled přes pozemek na jih, směrem k místní komunikaci a na hrad Ourém. Ve štítové části je dům prosklený a nabízí daleké výhledy do okolí.
francouzská okna vedou z ložnic v patře. Otevírají se na malou dřevěnou terasu a nádvoří vysypané bílým pískem, jehož povrch je zpracován do jemných..." class="w-full aspect-[3/2] lg:aspect-[1/1] object-cover lg:hover:grayscale transition duration-500 ease-in-out lg:hover:scale-110 ">
Velké ultralehké prosklené stěny a francouzská okna vedou z ložnic v patře. Otevírají se na malou dřevěnou terasu a nádvoří vysypané bílým pískem, jehož povrch je zpracován do jemných...
Rodinný dům klasického typu pentagonálního hranolu má nosné stěny z betonových modulů z probarveného černého betonu. Štítová strana pokračuje zastřešenou a zčásti dřevěnou treláží chráněnou terasou. Kolmo k domu přiléhá stavba s technickým zázemím.
Podél západní stěny domu vede příjezdová komunikace, zimní vchod chrání před západním větrem od Atlantiku přístřešek z pískované oceli. Přes nově založenou zahradu vedou kulaté betonové stupně, které stoupají k průčelní terase, jezírku a k budovám technického zázemí.
Pohled na východní podélnou stranu sídla zasazeného podélně do mírně svažitého pozemku. V ose kolmo přiléhá kubus stavby s technickým zázemím. Všechny proporce domu jsou odvozeny od základního modulu stavby.
Dům tvoří prefabrikované, černě probarvené betonové dílce, které jsou odolné, trvale lehce udržovatelné a vnášejí do projektu nečekané barevné variace. Sofistikované barevné řešení doladí postupně dorůstající geometricky osázená zahrada svými jemnými odstíny zeleně.
Užitková zahrada je založena na vyvýšených záhonech spolu se zachovalými původními a zahradnicky ošetřenými stromy u východní, před studeným větrem chráněné fronty rezidence.
Západní strana dlouhého domu z betonových, černě probarvených desek je prolomena okny a zapuštěným balkonem. Zádveří u hlavního zimního vchodu je z pískované, záměrně korodované oceli.
Nově založená terasovitá zahrada suššího subtropického typu mírně stoupá podél východní stěny domu a postupně dolaďuje vizuální tvář domu. Pentagonální hranol stavby je mírně zanořen do mírně svažitého terénu a částečně podsklepen.
Zádveří u hlavního zimního vchodu, který se používá, když je terasa na štítové straně uzavřena, je z korodované pískované oceli a jeho nepravidelný geometrický tvar připomíná broušený drahý kámen. Jak tvar, tak barva osobitě dotvářejí monolitickou tmavou stěnu domu.
Zádveří u hlavního zimního vchodu, který se používá, když je terasa na štítové straně uzavřena, je z korodované pískované oceli a jeho nepravidelný geometrický tvar připomíná broušený drahý kámen. Jak tvar, tak barva osobitě dotvářejí monolitickou tmavou stěnu domu.
Zadní štítová strana domu je vytvořena z poloprůsvitného materiálu, v parteru se při odsunutí otevře vjezd do garáží. Toto řešení přináší stavbě transparentnost a přirozené světlo. Zpevněné nádvoří slouží jak hrám dětí, tak umožňuje snadný přístup k dalšímu skladovému zázemí nemovitosti.
Zadní štítová strana domu je vytvořena z poloprůsvitného materiálu, v parteru se při odsunutí otevře vjezd do garáží. Toto řešení přináší stavbě transparentnost a přirozené světlo. Zpevněné nádvoří slouží jak hrám dětí, tak umožňuje snadný přístup k dalšímu skladovému zázemí nemovitosti.
Zadní štítová strana domu je vytvořena z poloprůsvitného materiálu, v parteru se při odsunutí otevře vjezd do garáží. Toto řešení přináší stavbě transparentnost a přirozené světlo. Zpevněné nádvoří slouží jak hrám dětí, tak umožňuje snadný přístup k dalšímu skladovému zázemí nemovitosti.
V půdních prostorách jsou vybudovány knihovna a pracovna. Přirozené světlo sem přinášejí střešní okna i ústřední prosklená stěna, probíhající podélnou osou domu. Knihovna má policový systém na ukládání knih a pracovních materiálů.
Garáž v zadní části domu má průhled do štítu, podobně jako ostatní prostory v přízemí vytváří dojem lehkosti a vzdušnosti velkého prostoru a vyhovuje i zájmu majitele o automobilové veterány.
V otevřeném společenském prostoru v přízemí jsou kuchyň s jídelnou a obývací odpočinková zóna, rozdělená na dvě části. S privátním patrem ložnic ji spojuje jednoduché schodiště s dřevěnými stupni z ušlechtilého masivu, které mimořádně vyniká mezi čistě bílými stěnami.
Velká okna v průčelní jižní stěně prosvětlují společenské části domu přirozeným světlem, za chladných večerů si rodina může vychutnat teplo rodinného krbu v jednom z odpočinkových zátiší s nádhernou pohovkou podle již klasického modernistického vzoru.
V otevřené společenské přední části domu je kuchyň se zabudovanou skříní a kuchyňský pult s přístroji. Dřevěné skříně s lehkými dvířky přinášejí do převážně světlého interiéru přírodní prvek.
Jídelna je součástí otevřeného společenského prostoru. Kulatý jídelní stůl s vypracovanou deskou z masivu umožňuje optimální využití prostoru. Prosklení štítové stěny přináší přirozené světlo, volný průhled až do střešní části vytváří povznášející pocit volného prostoru.
Pohled do společenské části domu, který je velkoryse otevřen vzhůru až do střešní části krovů a rozčleněn do jednotlivých užitných zón. V popředí je kuchyň s pultem, v němž jsou vestavěné kuchyňské přístroje, vlevo jídelna s kulatým stolem, v popředí odpočinková zóna s krbem a naproti ní relaxační zóna s televizí.
Za vstupními dveřmi, zanořenými do mělkého výklenku, je tzv. hudební pokoj, který je zároveň vstupní halou i prostorem s relaxačním křeslem, vybaveným pro dokonalý poslech hudby ze špičkových audio přístrojů. Pohled přes prosklenou stěnu se otevírá do garáže na automobilové veterány.
Jedna z ložnic v prvním patře obsahuje bílý policový systém. Lůžko je vždy obráceno k francouzskému oknu, popř. balkonu, aby uživatel mohl co nejvíce využít úchvatného výhledu.
Schodiště s dřevěnými stupni mezi bílými stěnami ústí do půdního prostoru s knihovnou a pracovnou a k soukromým ložnicím. Vlevo dole je prosklená vestavěná vinotéka s regály na vinné láhve, výrazný vizuální prvek prostoru.
Pracovna se čtyřmi pracovními místy a velkým bílým stolem slouží majiteli domu, který vede architektonickou kancelář. Podél stěny je zabudovaný policový systém.
Hlavní koupelna s přirozeným světlem má velký sprchový kout, skrytý za skleněnou stěnou. Z oválné, volně stojící vany je výhled na soukromou terasu.

Moderní stavba kompaktního tvaru z černého pohledového betonu skrývá bělostný interiér s velkorysými prostory pro pohodlný život i koníčky rodiny portugalského architekta.

Kromě toho nabízí ojedinělý výhled na mohutný středověký hrad.

Rodinný dům, nacházející se v části Melroeira v oblasti Ourém ve středním Portugalsku, vyniká inovativním řešením exteriéru a dokonale promyšleným interiérem.

Stojí na mírném, jižně orientovaném svahu nad veřejnou komunikací, výškový rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším bodem je přibližně 4,5 m. Pozemek obklopuje zemědělská půda a bohatá středomořská vegetace.

Ze zahrady i domu je nádherný výhled na význačnou místní pamětihodnost – mohutný středověký hrad Ourém, který byl založen již v roce 1180. V okolí je další unikátní místo, městečko Fátima, kde se v roce 1917 měla zjevit chudým dětem Panna Maria, a nyní je to jedno z největších poutních center v Evropě.

Pohodlnou rezidenci pro sebe a svou rodinu vystavěl portugalský architekt střední generace Filipe Saraiva za spolupráce Andrey Correia a Agnieszky Marques.

Zajímavé okolí inspirovalo architekta k prvním nákresům, podle nichž v roce 2016 vyrostl dům o rozloze 410 m2. Jedná se o jednoduchý, monolitický, dokonale pravidelný pentagonální hranol. Podle architekta je pentagonální tvar archetypem jakékoli představy domu.

Kreslí jej tak už děti: pět linií představuje stěny a střechu, obdélník a čtverce pak dveře a okna. Právě takový jednoduchý koncept nejlépe vyjadřuje odvěkou lidskou potřebu domu jako úkrytu, který nás chrání před okolním světem.

„Je to naše bezpečné útočiště a náš vlastní svět,“ říká architekt, který dal domu takové proporcionální a vyvážené rozměry, ve kterých se lidé obecně dobře cítí. Kompaktní tvar domu navíc výrazně snižuje jeho energetickou náročnost.

Rezidence má ve štítové jižní straně palubovou terasu, která navazuje na otevřený společenský prostor bez stropu, s jídelnou, kuchyní, vinotékou a dvěma obývacími zátišími s krbem a televizorem.

Na severní straně je chráněn poloprůsvitným materiálem, za ním se skrývá garáž pro čtyři vozy. Na západní podélné straně je vchod užívaný v zimě se zádveřím z pískované, záměrně korodované oceli.

Za tímto vchodem je situována hala, kterou majitel nazývá „hudební místnost“, neboť je tu špičkově vybavené audiostudio. V patře se nacházejí ložnice, v půdní prostoře je knihovna a pracovna s velkým stolem.

Konstrukční metoda spočívala v použití modulů z prefabrikovaných, černě probarvených betonových panelů s pravidelným rozměrem, které určily veškerou geometrii projektu a jeho rytmus.

Použití hladkého černého betonu bez omítky jako stavebního materiálu umožnilo přirozenou integraci stavby do okolního prostředí, harmonii s krajinou, ale také ryze pragmatické snížení nákladů na následnou údržbu.

TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: Joao Morgado – Architecture Photography

KONTAKTY:

FILIPE SARAIVA ARCHITECTS (architektonický návrh), Avenia D. Nuno Á Ivares Pereira n° 222 – 2 porta 1, 2490 – 485 Ourem, Portugal, www.filipesaraiva.pt