Zářivý maják Syncline House
Forma dvou kvádrů, spojených proskleným atriem, je sice jednoduchá, ale svým vyzněním představuje třípodlažní rezidence v kanadském Halifaxu vysoce efektní architektonický objekt.
Forma dvou kvádrů, spojených proskleným atriem, je sice jednoduchá, ale svým vyzněním představuje třípodlažní rezidence v kanadském Halifaxu vysoce efektní architektonický objekt.
Vzhled Syncline House významně ovlivňuje nejen použité tvarosloví, ale také materiálové ztvárnění. Pro fasádu zvolili autoři projektu lehké vláknocementové desky v kombinaci s přírodním dřevem.
Přesahy obou kvádrů přes „základnu“ fungují jako stínicí prvky pro přízemní obytné prostory. Stejným způsobem jsou před sluncem chráněny i terasy a interiéry v patře.
Jednoduché linie stavby těží rovněž z bohatého prosklení. Společenská i soukromá zóna pokračují směrem k oceánu podlouhlými terasami, průniku přirozeného světla dovnitřn nebrání ani zábradlí z čirého skla.
Oba kvádry spojuje velkorysé prosklené atrium, v němž našla místo centrální komunikace v podobě industriálního schodiště s ocelovou konstrukcí.
Obě stavební hmoty jsou rozměrově i pozičně odlišné, těží rovněž ze vzájemného posunutí. Vertikální a horizontální linie vyniknou i díky působivé kombinaci materiálů: betonu, skla a dřeva.
K boku vyššího ze segmentů se přimyká výtahová šachta, jejíž konstrukce je obložena speciálně tepelně upraveným dřevem, zaručujícím materiálu požární odolnost.
V noci se díky osvětlení velkorysými prosklenými plochami dostává rezidenci role jakéhosi majáku, zářícího vstříc všem, kdo vplouvají do světoznámého přístavu.
V chladivém přízemí, částečně zapuštěném do terénu, je dostatek místa pro technické zázemí domu. Z atriového schodiště je přístup rovněž do mezaninu, v němž je hostinské apartmá.
V chladivém přízemí, částečně zapuštěném do terénu, je dostatek místa pro technické zázemí domu. Z atriového schodiště je přístup rovněž do mezaninu, v němž je hostinské apartmá.
Pozemek sice není nijak zvlášť rozlehlý, přesto se ale autorům projektu podařilo dopřát majitelům rezidence – kanadsko-skotskému páru – dostatečného obytného komfortu i potřebného soukromí.
Rozdílné formáty obkladových desek z vláknocementu mají stejně jako velikostně rozmanité prosklené plochy za úkol dodat působivé vile na výsledné dynamice.
Uživatelský komfort domu zvyšuje také velkorysá garáž pro dva vozy. Vzhled bloku s klidovou zónou, zahrnující ložnice a domácí kancelář, vyvažují dřevěné obklady.
Uspořádání nevelké zahrady na pozemku se skalnatým podložím těží z řešení v několika úrovních. Jednotlivé výškové partie jsou propojeny betonovými chodníky a schodišťovými prvky.
Terasové plochy jsou k dispozici u všech obytných interiérů, směrovaných k výhledu na oceán. Další relaxační zóna, obložená dřevěnými palubkami, byla vybudována na ploché střeše. Místo na ní našla i vířivka.
Terasové plochy jsou k dispozici u všech obytných interiérů, směrovaných k výhledu na oceán. Další relaxační zóna, obložená dřevěnými palubkami, byla vybudována na ploché střeše. Místo na ní našla i vířivka.
Minimalistické linie rezidence si díky promyšlené architektuře a dobře vybraným materiálům výborně rozumějí s přírodním prostředím, do něhož byla vila situována.
Atrium, spojující oba samostatné bloky, propouští do interiérů přirozené denní světlo. Skleněné plochy jsou vsazeny do ocelových rámů v působivé grafitové barvě.
Syncline House není jediným projektem, jež v Halifaxu a okolí realizovalo studio Omar Gandhi Architect. Kromě rezidenčních domů tu podle jeho návrhů vyrostlo i několik rekreačních staveb.
Bílou konstrukci centrálního industriálního schodiště, vystupujícího přes celou výšku rezidence, doplňují stupně z masivního dubu a zábradlí z transparentního bezpečnostního skla.
Otevřená dispozice vnitřních prostor přispívá ke vzdušnosti celého řešení, jemuž vládnou jednoduchost a minimalismus. Kromě schodiště lze k pohybu mezi jednotlivými podlažími využít také domácí výtah.
Bohaté prosklené fasádní plochy jsou zásadním prvkem, podílejícím se na světelném komfortu rezidence. Jejich prostřednictvím prostupuje do interiérů rovněž osvěžující okolní zeleň.
Z hlavní ložnice je díky posuvným proskleným panelům široký přístup na jednu z mnoha venkovních teras. Stěna je obložena přírodním kamenem.
Také v kuchyni vsadili tvůrci na bílou barvu, kombinovanou s nerez ocelí a antracitem na barových sedačkách. Ostrůvek slouží nejen jako přípravná a varná plocha, je totiž využíván rovněž k práci a příležitostnému stolování.

Maximálně průsvitné struktury, světlé a funkční materiály, efektivní technologie, ideální klima a komfort, dokonalý design.

Jasně definovaný promyšlený projekt, nedávno dokončený týmem studia Omar Gandhi Architect ve složení Omar Gándhí, Peter Braithwaite, Elizabeth Powell, Devin Harper a Ozana Gherman, představuje ztělesnění veškerých požadavků na moderní soudobé bydlení.

Pro rodinu movitého investora – pár se smíšenými americko-skotskými kořeny – se tak v jižním cípu kanadského Halifaxu, hlavního města provincie Nové Skotsko, podařilo vytvořit standardní formou sice jednoduchý, ale vyzněním přesto velmi efektní třípodlažní dům, složený v podstatě ze dvou obdélníkových bloků, spojených proskleným atriem.

K výslednému vzhledu rezidence přispěla zejména citlivá kompozice horizontálních a vertikálních linií.

Celá svěže působící stavba spočívá na masivní základové desce z betonu, určené k rozšíření zvlněného skalnatého podloží. Právě tento zajímavý úkaz, nazývaný syncline, charakterizovaný záhybem vrstvené stratifikované horniny, dal vile její jméno.

Striktní, přísně lineární formu objektu, umocněnou obkladem z lehkých vláknocementových desek německé výroby a velkorysými čirými plochami ze skla, rámovanými kovovými profily, zjemňují a proteplují dřevěné fasádní prvky, použité na části obálky rezidence.

V kontextu s přírodním prostředím pak vybrané materiály a zvolená konstrukce vytvářejí jedinečný okouzlující architektonický celek, navíc s vysoce ekologickou nadstavbou.

Firmu tento její poctivý přístup k rezidenčním projektům už stihl proslavit, přestože se na trhu pohybuje teprve od roku 2010. Soudě podle názoru nejvlivnějších odborných kanadských časopisů patří její šéf Omar Gandhi v současné době do seznamu dvacítky nejlepších mladých architektů světa.

Základní úroveň podlahové plochy obou křídel poskytla místo pro hospodářské zázemí a dvojmístnou garáž.

Vyšší z kvádrů Syncline House, jež jsou proti sobě vzájemně půdorysně posunuty, zahrnuje společenskou zónu včetně kuchyně, obývacího pokoje a posilovny, zatímco v nižším je klidová část s ložnicemi a domácí kanceláří.

Oba pak spojuje už zmíněný centrální prosklený segment s industriálním ocelovým schodištěm v bílé barvě, jehož úkolem je nejen posloužit jako základní komunikační uzel mezi podlažími, ale také propouštět do všech koutů puristické rezidence maximum přirozeného denního světla.

Lze po něm i vystoupat do mezaninu, tedy do části domu určené pro hosty. Do obytných prostor je možné se rovněž vyvézt výtahem, skrytým v boční partii užšího objektu.

Její plášť je z masivního smrkového dřeva, jež speciální technologií získalo vysokou odolnost vůči požáru i zvětrávání. Žádoucího efektu byl dosaženo pomocí tepelné úpravy, díky níž lze eliminovat obsah volného uhlíku v materiálu.

Interiéry, orientované k oceánu, samozřejmě disponují velkorysými venkovními terasami, obloženými dřevěnými palubkami z dubového masivu. Jedna z nich – s luxusní vířivkou – je rovněž na střeše rezidence.

Vzhledem k tomu, že hmoty obou kvádrů jsou částečně vykonzolované nad základovou desku, fungují ve formě přesahů zároveň jako vysoce efektivní stínící prvky přízemích prostor.

Členitá stavba s různými lodžiemi, rozsáhlým zasklením přechodů a panoramatickými okny pak večer svítí do dálky jako zářivý maják, ukazující cestu do věhlasného přístavu.

Ostatně, Halifax dodnes představuje strategicky významný bod při plavbě mezi Kanadou a Evropou, a jako takový sehrál důležitou roli i během obou světových válek.

O pohodové vnitřní klima celého domu se starají geotermální tepelná čerpadla, jež jsou primárním zdrojem energie, potřebné pro vytápění a chlazení.

Na provozních ziscích se podílejí také střešní fotovoltaické panely, dobře hospodařit se zdroji umožňuje rovněž trojité zasklení veškerých oken a fasádních prvků, jež zároveň participuje na akustickém komfortu obytných prostor.

Kvůli pasivnímu chlazení domu sáhli autoři projektu navíc po automatizovaných žaluziích a oknech zapuštěných v plášti na jihozápadní straně.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Ema Peter

Kontakty

OMAR GANDHI ARCHITECT (projekt a realizace), 350 Dufferin Street

Toronto, Ontario M6K 3G1, tel.: (416) 531-8032, www. https://omargandhi.com